Η τουρκική οικονομία, εύθραυστη ήδη πριν από την πανδημία, εκπέμπει σήματα κινδύνου με έναν επίμονο πληθωρισμό και την υποχώρηση της τουρκικής λίρας, γεγονός που έχει φέρει σε απόγνωση τους καταναλωτές.

Οι τιμές ορισμένων τροφίμων, όπως του λαδιού ή των γαλακτοκομικών προϊόντων, αυξάνονται πλέον κάθε εβδομάδα, αφού η κατάσταση χειροτέρεψε κατά πολύ μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι καταναλωτές στην γειτονική χώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Sozcu, είδαν μόλις μέσα σε μία μόλις την τιμή του κρέατος να αυξάνεται κατά 48%. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι οι πολίτες κάνουν ουρές στα κρεοπωλεία που πουλούν φθηνότερα, ενώ οι καταναλωτές έχουν στραφεί προς την αγορά κιμά από κοτόπουλο που είναι πιο φθηνό, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ.

Επιλέγουν τα μπαγιάτικα γιατί είναι πιο φθηνά

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί και το ρεπορτάζ του Fox haber, σύμφωνα με το οποίο φτωχοί καταναλωτές σε απόγνωση επιλέγουν να αγοράσουν σάπια φρούτα και λαχανικά και μπαγιάτικο ψωμί για να το πάρουν φθηνότερα.

Παράλληλα, το χαρτονόμισμα των 5 λιρών κοστίζει πλέον περισσότερο για να τυπωθεί παρά να κυκλοφορεί. Το κόστος εκτύπωσης έχει φτάσει στις 6 λίρες. Όπως εξήγησε ο ανταποκριτής του καναλιού στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης, όλα δείχνουν ότι το χαρτονόμισμα οδεύει προς απόσυρση.