Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει διάφορα σενάρια, περιλαμβανομένης της πλήρους διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία τον επόμενο χειμώνα, στο πλαίσιο των σχεδιασμών της έκτακτης ανάγκης, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Επανεξετάζουμε σενάρια (που προβλέπουν) τη μερική ή και την πλήρη διακοπή της εισαγωγής αερίου από τη Ρωσία τον επόμενο χειμώνα ώστε να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους έκτακτης ανάγκης για την προμήθεια αερίου», επεσήμανε ο Ντομπρόβσκις απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

Τέρμα οι πληρωμές σε δολάρια ή ευρώ για φυσικό αέριο λέει η Μόσχα

Εκτός από τον πόλεμο στα μέτωπα της Ουκρανίας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και από τις δύο πλευρές, σε εξέλιξη βρίσκεται και ένας οικονομικός πόλεμος γύρω από το φυσικό αέριο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία στα οικονομικά επιτελεία παγκοσμίως με το κύμα ανατιμήσεων σε καύσιμα και ενέργεια να μη λέει να κοπάσει.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε χθες, ότι πλέον η Ρωσία δεν θα δέχεται δολάρια ή ευρώ για την αγορά φυσικού αερίου από εχθρικές χώρες, αλλά μόνο ρούβλια. Οι ρωσικές αρχές έχουν μία εβδομάδα για να προσαρμοστούν στο νέο σύστημα πληρωμών.

«Έλαβα την απόφαση να τεθεί σε εφαρμογή ένα σύνολο μέτρων ώστε να περάσουμε στις πληρωμές σε ρούβλια του αερίου μας που παραδίδεται σε εχθρικές χώρες και να εγκαταλείψουμε όλους τους διακανονισμούς με άλλα νομίσματα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια μίας κυβερνητικής σύσκεψης, εξηγώντας ότι πρόκειται για μία αντίδραση στο «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στη Δύση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Δεν έχει νόημα να πληρωνόμαστε σε δολάρια

Η ανακοίνωση είχε άμεσο αντίκτυπο στο ρωσικό νόμισμα, που ενισχύθηκε απέναντι στο ευρώ και το δολάριο, ενώ κατακρημνιζόταν από τη στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία.

«Είναι σαφές ότι το να παραδίδουμε τα προϊόντα μας στην ΕΕ, στις Ηνωμένες Πολιτείες και να λαμβάνουμε δολάρια, ευρώ και άλλα νομίσματα δεν έχει πλέον κανένα νόημα για εμάς», είπε ο Πούτιν.

«Να μην υποκύψει καμία χώρα στις απαιτήσεις του Πούτιν»

Άμεση ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος προέτρεψε σήμερα το πρωί με ανάρτησή του στο Twitter τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αρνηθούν να δεχτούν την απαίτηση του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο πρέπει να πληρώνεται σε ρούβλια.

Ο Κουλέμπα έγραψε: «Εάν οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ υποκύψει στις ταπεινωτικές απαιτήσεις του Πούτιν να πληρώνει για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε ρούβλια, θα είναι σαν να βοηθάει την Ουκρανία με το ένα χέρι και να βοηθάει τους Ρώσους να σκοτώνουν Ουκρανούς με το άλλο. Προτρέπω τις σχετικές χώρες να κάνουν μια συνετή και υπεύθυνη επιλογή».