Οι αναγνώστες του Politico επέλεξαν τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως τον πιο ισχυρό πρόσωπο στην Ευρώπη.

Η διαδικτυακή δημοσκόπηση «Επιλογή του κοινού» στοχεύει στην ενημέρωση – αναθεώρηση της ετήσιας λίστας Politico 28 με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο.

Η λίστα, η οποία προβλέπει ποιος θα διαμορφώσει το πολιτικό περιβάλλον και θα πάρει τις σημαντικές αποφάσεις στην Ευρώπη για τη νέα χρονιά, ήταν αποτέλεσμα συζητήσεων αρκετών μηνών μεταξύ της συντακτικής ομάδας που αποτελείται από 100 άτομα.

Υπό το πρίσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και μπροστά στις βαθιές γεωπολιτικές και οικονομικές αλλαγές που ακολούθησαν, το Politico κάλεσε τους αναγνώστες του να ψηφίσουν για τυχόν αλλαγές στη λίστα.

Φάρος ελπίδας

Ένας συνεργάτης που πήρε μέρος στην έρευνα, η οποία ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου, περιέγραψε τον Ζελένσκι ως «φάρο ελπίδας» που αγωνίζεται για «ειρήνη, δημοκρατία και αξιοπρέπεια», καθώς η Ουκρανία αντιστέκεται σθεναρά στην εισβολή ρωσικών δυνάμεων στο έδαφός της.

Από τότε που ξεκίνησαν οι μάχες, τις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Φεβρουαρίου, ο Ζελένσκι δημοσιεύει τακτικές ενημερώσεις και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων και αναρτήσεων από το κέντρο του Κιέβου αλλά και από το προεδρικό του γραφείο.

Έχει, επίσης, εκφωνήσει σημαντικές ομιλίες μέσω βίντεο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, στο βρετανικό Κοινοβούλιο και στη γερμανική Μπούντεσταγκ, προσαρμόζοντας κάθε εμφάνισή του για να φέρει ένα κεντρικό μήνυμα: ότι η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερη υποστήριξη από τη Δύση στον αγώνα της ενάντια στη Ρωσία.

Ουσιαστικά, τα μηνύματά του βοήθησαν να αλλάξει η φύση της συζήτησης στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, φέρνοντας πολιτικές αποφάσεις σε αρκετά ευρωπαϊκά κράτη που ήταν αδιανόητες μόλις πριν από λίγους μήνες.

Για παράδειγμα, η Γερμανία ανέστειλε τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 ακριβώς πριν από την ρωσική εισβολή και έσπασε ένα μακροχρόνιο ταμπού σχετικά με την αποστολή όπλων σε ζώνες συγκρούσεων, ενώ δεσμεύτηκε επίσης να ενισχύσει τις αμυντικές της δαπάνες. Επίσης, χώρες που επέκριναν μέχρι πρόσφατα τη μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, άνοιξαν τα σύνορά τους σε εκατομμύρια πρόσφυγες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Ουκρανία.

Σημειώνεται πως το Politico είχε επιλέξει τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι ως τον πιο ισχυρό πρόσωπο της Ευρώπης τον περασμένο Δεκέμβριο.