Βρισκόμαστε ήδη στην 28η μέρα του πολέμου στην Ουκρανία και ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού έχει χαθεί από τα φώτα της δημοσιότητας και δεν τον έχει δει κανείς από τις 11 Μαρτίου.

Δηλαδή σχεδόν δυο εβδομάδες δεν έχει μιλήσει, σε αντίθεση με τις πρώτες μέρες του πολέμου όπου οι εμφανίσεις του, ήταν κάτι περισσότερο από καθημερινές. Η εξαφάνιση του Σοϊγκού, όπως είναι φυσικό είναι «βούτυρο στο ψωμί» των Ουκρανών και ήδη η Ουκρανική εφημερίδα Pravda θέτει κάποια ερωτήματα για την διακοπή των εμφανίσεων του.

Άφαντος από τις 11 Μαρτίου

Η Ουκρανική εφημερίδα μάλιστα αναφέρει ότι μαζί με τον Σοϊγκού, από τις 11 Μαρτίου δεν έχουν εμφανιστεί ξανά – ακόμη και σε εκδηλώσεις- ο Αρχηγός του Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Βαλέρι Γκερασίμοφ, και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Βίκτορ Ζολότοφ.

Η τελευταία αναφορά του ονόματος του Σοϊγκού έγινε στις 18 Μαρτίου όταν στο επίσημο site του Κρεμλίνου βγήκε ανακοίνωση που ανέφερε πως ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησε «την πρόοδο της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία» με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Σοϊγκού ήταν παρών στη συνάντηση. Πάντως από την συγκεκριμένη συνάντηση δεν δημοσιεύθηκαν βίντεο ή φωτογραφίες. Πάλι στις 18 Μαρτίου το κανάλι Channel One, σε ρεπορτάζ του μετέδωσε ότι ο Σοϊγκού επισκέφτηκε το στρατιωτικό νοσοκομείο Mandryk και απένειμε βραβεία σε στρατιωτικούς που συμμετείχαν στη Ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Τα πλάνα όμως που έδειξε, ήταν πλάνα αρχείου.

Στο επίσημο site του Ρωσικού υπουργείου Άμυνας, οι ενημερώσεις στο προφίλ του υπουργού, έχουν σταματήσει να γίνονται και εκεί από τις 11 Μαρτίου.

Οι Ουκρανοί αναφέρουν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έξαλλος με τον υπουργό του για την πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία και για τον λόγο αυτό ο Σοϊγκού έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο.

Βαριά ασθενής

Όμως πληροφορίες που διακινούνται στο Telegram από το ανεξάρτητο ρωσικό πρακτορείο «Agency», τις οποίες αναπαράγουν και τα Ουκρανικά μέσα, αναφέρουν ότι ο Σοϊγκού αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας με την καρδιά του. Πάντως το Κρεμλίνο επίσημα δεν έχει τοποθετηθεί για το θέμα.