Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανέφερε ότι 420 νάρκες έχουν παρασυρθεί στη Μαύρη Θάλασσα μετά την αποκοπή από καλώδια κοντά σε λιμάνια της Ουκρανίας, ισχυρισμό που απέρριψε η Ουκρανία, η οποία είπε ότι πρόκειται για παραπληροφόρηση και μια προσπάθεια να κλείσουν τμήματα της θάλασσας.

Σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία, μετά την έναρξη του πολέμου, οι Αρχές της Ουκρανίας τοποθέτησαν τις εν λόγω νάρκες (νάρκες άγκυρα) στις εισόδους λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα. Πρόκειται όπως υποστηρίζουν για νάρκες «απαρχαιωμένες» που κατασκευάστηκαν το πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Το ρωσικό πρακτορείο TASS αναφέρει ότι η διεθνής σύμβαση σχετικά με την τοποθέτηση αυτόματων υποβρυχίων ναρκών απαγορεύει την τοποθέτηση αυτόματων ναρκών – άγκυρας, οι οποίες δεν καθίστανται ακίνδυνες μόλις σπάσουν τα αγκυροβόλιά τους.

Η Μαύρη Θάλασσα είναι σημαντική ναυτιλιακή αρτηρία για τη μεταφορά σιτηρών, λαδιού και προϊόντων πετρελαίου. Η λιμενική αρχή Novorossiisk, σε σημείωμα που περιήλθε σε γνώση του Reuters, ανέφερε ότι η ναυτιλία βρίσκεται σε κίνδυνο στη δυτική Μαύρη Θάλασσα.

Εσπασαν τα καλώδια

«Λόγω της καταιγίδας, τα καλώδια που συνδέουν τις νάρκες με τις άγκυρες έσπασαν», δήλωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), σε δελτίο τύπου με ημερομηνία 19 Μαρτίου.

«Λόγω των ρευμάτων ανέμου και νερού, οι νάρκες παρασύρονται στην ανοιχτή θάλασσα στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας», ανέφερε η FSB. Όπως αναφέρουν υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθούν και να βρεθούν στον Βόσπορο και από εκεί στη Μεσόγειο.

Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία είπε ότι περίπου 420 νάρκες αποκολλήθηκαν, υποστηρίζοντας ότι αυτές είχαν τοποθετηθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις. Η Ουκρανία δήλωσε ότι η προειδοποίηση της FSB είναι ψευδής και ότι δεν είχε πληροφορίες για τυχόν νάρκες που παρασύρονται στη θάλασσα.

Παραπληροφόρηση

«Πρόκειται για απόλυτη παραπληροφόρηση από τη ρωσική πλευρά», δήλωσε στο Reuters ο Βίκτορ Βίσνοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της κρατικής ναυτιλιακής διοίκησης της Ουκρανίας.

«Αυτό έγινε για να δικαιολογηθεί το κλείσιμο αυτών των περιοχών της Μαύρης Θάλασσας υπό τον αποκαλούμενο «κίνδυνο ναρκών».

Το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό είπε ότι μόνο του είχε το δικαίωμα να διανέμει ειδοποιήσεις ασφαλείας για το τμήμα του στη Μαύρη Θάλασσα και χαρακτήρισε την προειδοποίηση της Μόσχας ως απόπειρα «πειρατείας» πληροφοριών.

Προειδοποίηση από την Τουρκία

Ο τουρκικός σταθμός Samsun NAVTEX εξέδωσε προειδοποίηση για νάρκες στις προσεγγίσεις προς την Οδησσό και άλλα λιμάνια της Ουκρανίας.

«Είναι σημαντικό να προσέχουμε ιδιαιτέρως για παρασυρόμενες νάρκες από όλα τα πλοία που βρίσκονται στην περιοχή», ανέφερε. «Ζητείται από τα πλοία που βρίσκονται στην περιοχή να αναφέρουν αμέσως κάθε ανίχνευση παρασυρόμενης νάρκης ή αντικειμένου παρόμοιου με νάρκη».