«Παρ’ ολίγον θύμα διαδικτυακής απάτης, που ευτυχώς, γλίτωσα τα χειρότερα. Όλα ξεκίνησαν από αυτήν την αγγελία που ‘ανέβασα’ πριν από λίγες ημέρες σε γνωστή ιστοσελίδα. Η τιμή πώλησης της κούνιας ήταν τα 150 ευρώ και μία ημέρα αργότερα, έλαβα απάντηση στο προσωπικό μου e-mail από μία γυναίκα, η οποία ενδιαφερόταν» ανέφερε η δημοσιογράφος του MEGA, Τζίνα Αρβανίτη.

Οι πρώτες υποψίες, ήρθαν όταν συμφώνησε δίχως να δει το προϊόν, να το αγοράσει. «Και έτσι κατάλαβα ότι είχα πέσει θύμα… διαδικτυακού “fishing”» πρόσθεσε.

Η αγοραπωλησία θα γινόταν μέσω PayPal. Η υποτιθέμενη γυναίκα, αρχικά ζητούσε το mail που χρησιμοποιώ στην πλατφόρμα, το τηλέφωνό μου και το ακριβές ποσό που θα έστελνε. Το mail απαντήθηκε και τότε η… απάτη, άρχισε να ξεδιπλώνεται…

Αποστολέας «μαϊμού»

Η πρώτη απάντηση από το PayPal, έφτασε μέσω μιας διεύθυνσης που ενώ φαινόταν υπαρκτή, στην πραγματικότητα ήταν… μαϊμού.

Ύστερα από λίγα λεπτά, ένα δεύτερο mail, επιβεβαίωνε ότι η γυναίκα αυτή είχε στείλει χρήματα στον PayPal μου, με μια… ουσιαστική διαφορά. Τα χρήματα ήταν… 100 ευρώ περισσότερα. 250 ευρώ συνολικά, τα οποία όμως, ακόμα, δεν είχαν φανεί στον λογαριασμό.

Ακριβώς από κάτω, στη συνέχεια του mail, το «μυστήριο» θα λυνόταν… «Για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή και να φανούν τα χρήματα στον λογαριασμό σας, θα πρέπει να μεταφέρετε 100 ευρώ στον υπάλληλό μας» ανέφερε.

Ενός… Ιμπραήμ Αμπουμπακάρ. Και τότε, άρχισαν ταυτόχρονα τα μηνύματα στο κινητό μου, μέσω γνωστής εφαρμογής, πιέζοντάς με να καταθέσω τα 100 ευρώ, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η διαδικασία.

«Για ποιον λόγο στο mail αναφέρεται ότι προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η διαδικασία χρειάζεται να στείλω πρώτα 100 ευρώ εγώ;»

«Γιατί προσέθεσα στην πληρωμή και τα έξοδα αποστολής. Γι’ αυτό έστειλα 250 ευρώ»

«Λυπάμαι, δεν με ενημερώσατε. Παρακαλώ να στείλετε μόνο τα 150 ευρώ που συμφωνήσαμε και τίποτα επιπλέον»

«Συγγνώμη, αλλά δεν ξέρω γιατί τη Pay Pal λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο. Μου έστειλαν ένα mail ότι η πληρωμή βρίσκεται σε αναμονή, για λόγους ασφαλείας, έως ότου καταθέσετε τα 100 ευρώ για να αποδεσμευτούν»

«Θα παγώσουν οι τραπεζικοί σου λογαριασμοί»

Όταν άρχισα να επιμένω ότι δεν θα συνεχίσω την αγοραπωλησία υπό αυτούς τους όρους, δέχτηκα ένα ακόμα e-mail…

«Η συναλλαγή σας έχει ξεπεράσει το στάδιο που θα μπορούσε να μεταβληθεί ή να ακυρωθεί. Έχει οριστικοποιηθεί το ποσό των 250 ευρώ στον λογαριασμό σας. Αλλά πρέπει να στείλετε τώρα τα 100 ευρώ».

«Παρά την πίεση, συνέχισα να αρνούμαι κατηγορηματικά και τότε, επιχείρησαν να με εκφοβίσουν επιμένοντας ξανά για τα 100 ευρώ… Μου είπαν ότι πρέπει πρώτα να καταθέσετε τα 100 ευρώ. Τότε θα πρέπει να ακυρώσουν συνολικά τη συναλλαγή, γιατί δεν θα στείλω ούτε σεντ. Μα, μου λένε ότι εάν δεν ολοκληρωθεί άμεσα η συναλλαγή, θα “παγώσουν” όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς σας και δεν θα ήθελα να σας δημιουργήσω τέτοιο πρόβλημα. Τότε, κι εγώ θα ειδοποιήσω τις ελληνικές διωκτικές Αρχές να ελέγξουν τι ακριβώς συμβαίνει. Κανένα πρόβλημα. Η Pay Pal θα λύσει το θέμα μαζί σας. Ίσως… ίσως το κάνει όμως και η Ελληνική Αστυνομία» πρόσθεσε η Τζίνα Αρβανίτη.

Και κάπως έτσι, εγκατέλειψαν την προσπάθεια να με πείσουν, αναζητώντας, το επόμενο θύμα τους στο διαδίκτυο…