Κανένας από τους τέσσερις πρώτους κατηγορούμενους, οι οποίοι απολογήθηκαν σήμερα ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, δεν αποδέχθηκε ότι εξαιτίας δικών του ενεργειών και χτυπημάτων επήλθε ο θάνατος του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου, στον Σεπτέμβριο του 2018, στην οδό Γλάδστωνος.

Ο καθένας περιέγραψε τα γεγονότα όπως τα έζησε περιγράφοντάς τα από τη δική του πλευρά αποσυνδέοντας όμως οποιαδήποτε ποινική ευθύνη, όπως αυτή περιγράφεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, με βάση του οποίο δικάζονται για θανατηφόρα σωματική βλάβη.

Μετά τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου, ο οποίος απολογήθηκε με την έναρξη της διαδικασίας η «σκυτάλη» πέρασε στον μεσίτη, ο οποίος επί της ουσίας απέδωσε την «εμπλοκή» στην επίμαχη σκηνή στην ενστικτώδη αντίδρασή του να προστατέψει τους συνανθρώπους του, που πίστεψε ότι κινδυνεύουν από τον Ζακ Κωστόπουλο.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε μάλιστα ότι σε καμία χρονική στιγμή δεν χτύπησε τον Ζακ Κωστόπουλο, αλλά ότι καθώς κλωτσούσε τα τζάμια «το κεφάλι του ήρθε σε επαφή με το πόδι μου».

«Δεν περίμενα σε καμία περίπτωση αυτή την εξέλιξη. Σήμερα πιστεύω ότι ήταν ένα ατυχές συμβάν ο θάνατος του και παρά πολύ λυπητερό αλλά δεν είχε σχέση με τη δράση μου» υποστήριξε, προσθέτοντας ότι «δεν χτύπησα το κεφάλι του. Χτύπησα στον αέρα και ήρθε σε επαφή. Αν ήθελα να τον χτυπήσω θα συνέχιζα, αλλά δεν το έκανα».

Ωστόσο, ο μεσίτης δεν μπόρεσε να διευκρινίσει πως αφού προσπαθούσε να περιορίσει τον Ζακ Κωστόπουλο μέσα στο κοσμηματοπωλείο, θέλησε την ίδια στιγμή να καθαρίσει τα τζάμια (τα οποία προεξείχαν στη βιτρίνα αποτρέποντας την έξοδο του 33χρονου) με αποτέλεσμα να του ανοίξει πέρασμα για να βγει έξω.

Κατηγορούμενος: Κλώτσησα την τζαμαρία για να μην τραυματιστεί…

Πρόεδρος: Λίγο αντιφατικό δεν είναι αυτό; Είναι επικίνδυνος και κρατάει μαχαίρι αλλά σπάτε τα τζάμια για να βγει έξω;

Κατηγορούμενος: Δεν ήθελα να πάθει κακό..

Πρόεδρος: Αλλά μετά τον κλώτσησατε…

Κατηγ: Κλώτσησα και ήρθε σε επαφή με το πόδι μου και αμέσως σταμάτησα και τον τράβηξα έξω.

 Ένορκος: Με αυτό που κάνατε, τον διευκολύνατε να βγει. Αφού λέτε ότι δεν είχε καλή πρόσβαση για να βγει… δεν το καταλαβαίνω…

Κατηγορούμενος: Τα πάντα έγιναν αστραπιαία. Ο αντικειμενικός μου σκοπός ήταν να τον αφοπλίσω με ασφάλεια.

Ένορκος: Ποιος ο λόγος να διευκολύνετε την έξοδο, ενώ λέτε ότι θέλατε να τον περιορίσετε σε ένα μέρος;

Κατηγορούμενος: Ήθελε να βγει. Έσπασε την τζαμαρία με το κεφάλι του. Εγώ δεν ήθελα να τον τραυματίσω…

Ένορκος: δεν μου απαντάτε όμως…

Κατηγορούμενος: Ήθελα να τον προφυλάξω και το αντιλήφθηκα με αυτόν τον τρόπο.

Οι αστυνομικοί

Κατά τη συνεδρίαση απολογήθηκαν και οι δύο από τους τέσσερις κατηγορούμενους αστυνομικούς, οι οποίοι αρνήθηκαν την κατηγορία αντιτείνοντας ότι και η βία που χρησιμοποίησαν σε καμία περίπτωση δεν ήταν υπέρμετρη. Σκοπός τους όπως είπαν ήταν να συλλάβουν τον φερόμενο ως δράστη και να τον αποδώσουν στη δικαιοσύνη.

Η δίκη συνεχίζεται στις 4 Απριλίου, οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι απολογίες των κατηγορουμένων.