Λίγες μέρες πριν από τη συμπλήρωση των 100 πρώτων ημερών από την εκλογή του στην ηγεσία, ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκαλεί την Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής για να δώσει το σύνθημα της αυτοοργάνωσης και της επανεκκίνησης της δημοκρατικής παράταξης. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα μιλήσει ενώπιον ενός ακροατηρίου στο οποίο αποτυπώνονται οι συσχετισμοί της προηγούμενης περιόδου. Ομως τίποτα δεν είναι πλέον το ίδιο. Νέα πρόσωπα έχουν καταλάβει τις θέσεις-κλειδιά που χαράσσουν την πολιτική γραμμή και την επικοινωνιακή στρατηγική του κόμματος, νέες ισορροπίες έχουν διαμορφωθεί τόσο στη Χαριλάου Τρικούπη όσο και στη Βουλή.

Η σκυτάλη σε νέα χέρια

Ενδεικτικό της μεταβατικής κατάστασης που επικρατεί είναι ότι η έναρξη της συνεδρίασης επρόκειτο να γίνει από τον γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη (που βρέθηκε όμως θετικός στον κορωνοϊό), ο οποίος έχει πλέον περιορισμένο ρόλο. Ο κ. Ανδρουλάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, του διεμήνυσε, μέσω τρίτου προσώπου, ότι μπορεί να  παραμείνει στη θέση του μέχρι το συνέδριο και ότι θα είναι υποψήφιος στην Ανατολική Αττική, όπως είχε συμφωνήσει με τη Φώφη Γεννηματά. Το μήνυμα προς τα παλιά στελέχη της προηγούμενης περιόδου που αναμένουν την αξιοποίησή τους στην πρώτη γραμμή, είναι ότι θα πρέπει να περάσουν στη δεύτερη πίστα. Η σκυτάλη της προσπάθειας του ΠαΣοΚ να επανέλθει σε ρόλο πρωταγωνιστή στο πολιτικό σκηνικό θα δοθεί σε νέα χέρια. «Συνεχίζουμε με πολιτική αυτονομία, με ενότητα και με ανανέωση. Και υπογραμμίζω το τελευταίο, διότι όπως βλέπετε υπάρχει μια προσπάθεια να βγάλουμε νέα στελέχη, αξιόπιστα, με γνώση, ώστε να καταλάβει ο ελληνικός λαός ότι το πρόγραμμά μας μπορεί να υλοποιηθεί, να αλλάξουμε σελίδα στον τόπο και να γίνουμε ξανά ισχυρή κυβερνητική δύναμη» δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Ισχυρή πεντάδα στο κόμμα

Το νέο ισχυρό πρόσωπο της Χαριλάου Τρικούπη είναι ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι ο γραμματέας του κόμματος μετά το συνέδριο. Ο κ. Σπυρόπουλος είναι πρόσωπο της απόλυτου εμπιστοσύνης του κ Ανδρουλάκη, συνδέεται μαζί του με πολύχρονη, στενή φιλία και έχει επιδείξει, κάτι που όπως λέγεται φάνηκε και από την εσωκομματική προεκλογική περίοδο, «αξιοσημείωτες διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες». Σε αντίθεση με τον κ. Σπυρόπουλο, ο έτερος στενός συνεργάτης και προσωπικός φίλος του προέδρου του ΠαΣοΚ, ο Στέφανος Ξεκαλάκης, δεν φαίνεται  να αναλαμβάνει έναν διακριτό ρόλο. Ο κ. Ξεκαλάκης έχει συχνή παρουσία στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, πραγματοποιεί καθημερινά δεκάδες επαφές με στελέχη από όλη την Ελλάδα και ο ρόλος του στη διαδικασία αυτοοργάνωσης θα είναι κομβικός. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι δεν θα αποκτήσει θεσμική θέση στον κομματικό μηχανισμό καθώς προσανατολίζεται στο να διεκδικήσει την είσοδό του στην επόμενη Βουλή.

Αξιοσημείωτες αλλαγές, που δείχνουν το ρευστό της κατάστασης που υπάρχει σε πρόσωπα, σχέσεις και ισορροπίες, έγιναν και στον τομέα της επικοινωνίας. Τα νέα ισχυρά πρόσωπα στον τομέα αυτόν, στον οποίο αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία, είναι ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Μάντζος και η διευθύντρια επικοινωνίας του κόμματος Στεφανία Μουρελάτου, η παρουσία της οποίας αναμένεται να προσδώσει στο επικοινωνιακό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη τη δημοσιογραφική ματιά που απουσίαζε από την προηγούμενη σύνθεση. Το παζλ των ισχυρών προσώπων της Χαριλάου Τρικούπη συμπληρώνουν η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του προέδρου Ελενα Αναστασίου και η υπεύθυνη για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού Μάρα Κουκαδάκη, ενώ σταθερή αξία παραμένει ο Νίκος Σαλαγιάννης. Ο μεγάλος χαμένος των αλλαγών αυτών είναι ο Παναγιώτης Βλάχος, ο μέχρι πρότινος υπεύθυνος επικοινωνίας, που είδε τις μετοχές του να πέφτουν κατακόρυφα.

Νέες ισορροπίες και στη Βουλή

Ο κ. Ανδρουλάκης περνά τον περισσότερο χρόνο της ημέρας του, όλη αυτή την περίοδο, στο γραφείο του στη Βουλή. Και εκεί υπάρχουν νέες και λεπτές ισορροπίες. Παρά το γεγονός ότι επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ορίστηκε ο Μιχάλης Κατρίνης, οι έχοντες γνώση των νέων συσχετισμών δύναμης επισημαίνουν ότι το πρόσωπο που έχει αυξημένη ισχύ είναι ο «ευέλικτος» Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Ο βουλευτής Αρκαδίας διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του νέου προέδρου και, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, «έχει σημαντικό λόγο σε όλα τα ζητήματα που αφορούν το κόμμα, από την πολιτική  στρατηγική μέχρι την επικοινωνία και τη σχέση με μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφους». Η σταθερή αξία πάντως ακούει στο όνομα Κώστας Σκανδαλίδης. Το ιστορικό στέλεχος του κόμματος είναι αυτός που έχει κληθεί να χειριστεί δύσκολες καταστάσεις, όπως αυτή της επαπειλούμενης διαφοροποίησης του Ανδρέα Λοβέρδου στο νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ.

Ο Ηλίας Κικίλιας σύμβουλος για θέματα Οικονομίας

Ο Ηλίας Κικίλιας (φωτογραφία) θα συμβουλεύει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής σε θέματα Οικονομίας. Η συμφωνία «έκλεισε» μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Ανδρουλάκη, στο γραφείο του στη Βουλή, την Τρίτη. Ο κ. Κικίλιας είναι διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ), ενώ έχει διατελέσει διοικητής του ΟΑΕΔ. Εχει πλούσιο ερευνητικό, διδακτικό και συγγραφικό έργο σε θέματα πολιτικών αγοράς εργασίας, απασχόλησης, εκπαίδευσης  και κοινωνικής προστασίας. Στις εκλογές του 2015 ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου.