Η πρόσκληση προς την Κριστίν Λαγκάρντ να επισκεφθεί την Κύπρο ανακοινώθηκε την 31η Ιανουαρίου 2022 από τον Κύπριο Κεντρικό Τραπεζίτη Κωνσταντίνο Ηροδότου. Η σιδηρά κυρία της ΕΚΤ αποδέχθηκε αμέσως την πρόσκληση και ορίστηκε μάλιστα από τότε και η ημερομηνία επίσκεψης, που δεν είναι άλλη από την 3Οή Μαρτίου. Δηλαδή η κυρία Λαγκάρντ αποφάσισε να επισκεφθεί την Κύπρο προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, προτού επιβληθούν κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες, προτού κάποιοι Ρώσοι επιχειρηματίες κλείσουν άρον- άρον τις επιχειρήσεις τους και φύγουν από την Κύπρο. Η κυρία Λαγκάρντ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, ενώ θα παραχωρήσει συνέντευξη και στο ΡΙΚ. Βεβαίως το κύριο θέμα των συζητήσεων στην Κύπρο θα είναι η ζημιά που προκλήθηκε στην κυπριακή οικονομία από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Να σκεφτείτε ότι το 25% του τουρισμού της προέρχεται από Ρωσία και Ουκρανία, συνολικά η εξάρτηση της κυπριακής οικονομίας από την Ρωσία ανέρχεται στο 7% επί του ΑΕΠ της. Στη Λεμεσό, είναι τόσες πολλές οι ρωσικές επιχειρήσεις και τόσοι πολλοί οι Ρώσοι που ζουν εκεί, που τα καταστήματα προσλαμβάνουν πλέον ρωσόφωνες πωλήτριες, ενώ οι ρωσικές καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες (ή ξένες τράπεζες με έδρα την Κύπρο) υπολογίζονται σε πολλά δισ. ευρώ, αν και από το 2013 (που έγινε το κούρεμα των καταθέσεων) είχαν μειωθεί.

***
Το φτερό του καρχαρία των Λευκορώσων

Θα σταθώ όμως σε μια μεγάλη επιχείρηση από Λευκορώσους στη Λευκωσία. Στην περιοχή των Αγίων Ομολογητών (κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο) υπάρχει ένας παράξενος ουρανοξύστης. Μοιάζει με φτερό του καρχαρία, ή με σερφ και το βράδυ έτσι που φωτίζεται πραγματικά όταν το πρωτοδείς… σκιάζεσαι. Στο κτίριο αυτό λειτουργεί εταιρία από την Λευκορωσία η οποία παράγει… Videogames (με την ονομασία «War gaming»). Ίσως να είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση στον κόσμο σε αυτό το είδος των «πολεμικών παιχνιδιών». Από τον φόρο που πληρώνει στις κυπριακές αρχές υπολογίζεται ότι ο τζίρος που κάνει είναι μεγάλος. Τα περισσότερα videogames (που γνωρίζουμε) πιθανότατα να κατασκευάζονται σε αυτό το κτίριο- καρχαρίας. Θα σταθώ επίσης σε μια ρωσική τράπεζα που λειτουργεί στην Κύπρο την RCB. Με την επιβολή κυρώσεων οι Ρώσοι πούλησαν, λέγεται, το μερίδιό τους και έφυγαν. Να σημειώσω ότι πέντε Ρώσοι ολιγάρχες με περιουσία στην Κύπρο, τους έχουν ήδη κατασχεθεί οι καταθέσεις, αφού βρίσκονται στη λίστα της ΕΕ. Και κάτι ακόμα. Δεν είναι καθόλου μυστικό στην Κύπρο ότι Ρώσοι ολιγάρχες (που βρίσκονται κοντά στον Πούτιν) έχουν δημιουργήσει offshore εταιρίες στην Μεγαλόνησο και με αυτές αγοράζουν διάφορες επιχειρήσεις είτε στη Ρωσία είτε στο Ηνωμένο Βασίλειο, είτε σε άλλες χώρες της ΕΕ, με υποψίες ότι με αυτόν τον τρόπο γίνεται ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Αυτήν ακριβώς την διαδρομή του μαύρου χρήματος από ρωσικές εταιρίες που βρίσκονται στην Κύπρο προς χώρες της ΕΕ ερευνούν τώρα και οι κυπριακές αρχές.

***
Στο Κίεβο η ζωή δεν… γκρεμίζεται

Πάλι χθες απαγόρευση κυκλοφορίας στο πολύπαθο Κίεβο, πάλι «κέρφιου» για 36 ώρες σε ολόκληρη την πόλη, με τις σειρήνες να ηχούν δαιμονισμένα προειδοποιώντας τους κατοίκους για νέο ρωσικό σφυροκόπημα. Οι νύχτες πια έγιναν όλο και πιο δύσκολες, εφιαλτικές μπορών να πω, στην πολιορκούμενη ουκρανική πρωτεύουσα. Σχεδόν αξημέρωτα, έσκασε ένας άλλος ρωσικός πύραυλος. Στόχευσε ένα από τα εμπορικά κέντρα της πόλης. Αποτέλεσμα; Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν μπροστά στο εμπορικό κέντρο «Retroville», στο βορειοδυτικό τμήμα του Κιέβου. Το εμπορικό υπέστη πλήγμα πολύ μεγάλης ισχύος, που κονιορτοποίησε αυτοκίνητα στον χώρο στάθμευσης και άνοιξε γιγαντιαίο κρατήρα πολλών μέτρων μπροστά στο δεκαώροφο κτίριο που ακόμη κάπνιζε. Τα συστήματα αεραμύνης της πόλης δεν μπόρεσαν να αναχαιτίσουν τον πύραυλο αν και ορισμένοι κάνουν λόγο για βόμβα. Ποιος ξέρει; Ίσως οι Ρώσοι να χτύπησαν πάλι με αυτούς τους φοβερούς φονικούς υπερηχητικούς πυραύλους που κουβαλούν στα σωθικά τους τα MIG-31.

***
Τον Πούτιν περιφρονούν όχι τον θάνατο

Τα πλήγματα όλο και αυξάνονται στο Κίεβο και οι εικόνες που τώρα θα σας περιγράψω πραγματικά σοκάρουν. Όταν οι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν σε μια πολυώροφη πολυκατοικία, εξαΰλωσαν την πρόσοψή της. Έφυγε όλο το μπροστινό μέρος της με το εσωτερικό των διαμερισμάτων να χάσκουν, καπνίζοντας ακόμα, στον χιονιά. Κι όμως έβλεπες κόσμο να επιστρέφει σε αυτά. Είναι τα σπίτια τους, εκεί μέσα ζούσαν, εκεί αποφάσισαν να συνεχίσουν τη ζωή με κάποια μπαλώματα ώστε να προφυλαχτούν από το κρύο. Οι ανθρώπινες φιγούρες που προβάλλουν από την πολυκατοικία αυτή είναι σοκαριστικές. Με δυσκολία συγκρατείς τη συγκίνησή σου. Μανάδες, όπως η Όλγα ανεβαίνει στο κατεστραμμένο σπίτι της μαζί με την 12χρονη κόρη της την οποία αγκαλιάζει για να την προφυλάξει από κάθε κίνδυνοι και από το κρύο, ένας άλλος ηλικιωμένο κύριος που τον συνάντησαν Έλληνες δημοσιογράφοι, έλεγε ότι «βομβαρδίστηκε το σπίτι μου αλλά εγώ θα μείνω εδώ».

Είναι πράγματι εντυπωσιακό το θάρρος και η υπομονή που δείχνουν οι Ουκρανοί στο Κίεβο. Όταν βλέπεις στους δρόμους (με τα δεκάδες οδοφράγματα και πολεμίστρες τις άσπρες σακούλες γεμάτες από άμμο) λίγο προτού επιβληθεί το κέρφιου, γυναίκες αλλά και ηλικιωμένους να φορούν αθλητικά ρούχα και να κάνουν τζόκινγκ, ή να βγάζουν για βόλτα τα σκυλιά τους, την ώρα που οι σειρήνες ηχούν, δεν είναι ότι περιφρονούν τον θάνατο, αλλά περιφρονούν τον Πούτιν και τους Ρώσους εισβολείς.

***
Ο Μητσοτάκης, ο Μπάιντεν και ο Ερντογάν

Η προσοχή όλου του κόσμου στρέφεται αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, όπου θα μεταβεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Μου λένε ότι τα μέτρα ασφαλείας (και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία) είναι δρακόντεια. Στις 24 Μαρτίου που θα διεξάγεται η σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ οι Βρυξέλλες στην ουσία θα κλείσουν. Η σύνοδος θα αρχίσει στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι σύμφωνα με το πρόγραμμα. Αμέσως μετά θα αρχίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ) με συμμετοχή των ΗΠΑ (Μπάιντεν). Έτσι ο Πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία (την οποία όμως δεν θα έχει ο Ταγίπ Ερντογάν) να συμμετάσχει σε δύο συνόδους κορυφής που θα βρίσκεται ο Μπάιντεν (ΕΕ και ΝΑΤΟ). Χθες οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας μετείχαν σε προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Υπάρχουν, μαθαίνω, ορισμένα ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία θα πρέπει πρώτα να επιλυθούν ώστε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ΕΕ και ΗΠΑ να υπογράψουν το κείμενο. Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος η Αθήνα δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη να δεχθεί στην Ε.Ε. µε «ειδική σχέση» μια Τουρκία χωρίς συµµόρφωσή της µε το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και χωρίς την απόσυρση του «casus belli». Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη διαμηνύσει σε Ευρωπαίους εταίρους, µε πρώτη τη Γαλλία, ότι µε την Ε.Ε. δεν µπορεί να έχει αναβαθμισμένες σχέσεις µια «αναθεωρητική» Τουρκία, που αρνείται και να αποδεχθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

***
Ο στρατηγός που αντικαθιστά τον ναύαρχο

Είπα ΝΑΤΟ και θα ήταν παράλειψή μου εάν δεν αναφέρω ότι ο επί σειρά στρατιωτικός ακόλουθος στη Συμμαχία ναύαρχος έ.α. Γιάννης Παυλόπουλος που έδωσε μάχες στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ( κυρίως στη διάρκεια της κρίσης με το Oruc Reis) αντικαθίσταται με απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Την θέση του θα αναλάβει ο στρατηγός έ.α. Πέτρος Δεμέστιχας μέχρι πρότινος διοικητής της Α΄Στρατιάς. Ο ναύαρχος Παυλόπουλος θα παραμείνει για ένα διάστημα στρατιωτικός ακόλουθος στη μόνιμη αντιπροσωπεία της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

***
Όταν ο ουρανός του Αιγαίου γεμίσει με μαχητικά

Αυτή τη φορά η άσκηση «Ηνίοχος» θα είναι εντυπωσιακή, τόσο από τις επιχειρήσεις που θα κληθούν να πραγματοποιήσουν τα αεροσκάφη όσο και από τις συμμετοχές. Ίσως για πρώτη φορά και κανείς δεν γνωρίζει πότε αυτό θα επαναληφθεί στην άσκηση συμμετέχει και ένα πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο, το γαλλικό CHARLES DE GAULLE. Λίγα 24ωρα μετά την στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου, την Δευτέρα 28 Μαρτίου έως την Πέμπτη 7 Απριλίου 2022 και στο πλαίσιο των διεθνών δραστηριοτήτων που έχει οργανώσει και συντονίζει το ΓΕΕΘΑ, θα διεξαχθεί η Πολυεθνική αυτή Διακλαδική Άσκηση Μεσαίας Κλίμακας ΗΝΙΟΧΟΣ 2022, με κέντρο την Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας (117 Πτέρυγα Μάχης). Θα είναι επίσης εντυπωσιακός ο λεγόμενος elephant walk στην πίστα απο- προσγειώσεων του στρατιωτικού αεροδρομίου της Ανδραβίδας. Να σημειώσω ότι η άσκηση, που γίνεται μεσούντος του πολέμου στην Ουκρανία, θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή του FIR Αθηνών, πράγμα που σημαίνει ότι για οκτώ ημέρες ο ουρανός του Αιγαίου θα είναι γεμάτος από μαχητικά.

Στην άσκηση συμμετέχουν:
• Η Γαλλία με το Αεροπλανοφόρο CHARLES DE GAULLE από το οποίο θα επιχειρούν Μαχητικά Αεροσκάφη Rafale και Αεροσκάφος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (Airborne Early Warning – AEW) E2C Hawkeye.
• Οι ΗΠΑ με Μαχητικά Αεροσκάφη F-15 και με Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος MQ-9 Reaper.
• Το Ισραήλ με Μαχητικά Αεροσκάφη F-16, Αεροσκάφος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου (AEW) G-550 και Αεροσκάφους Εναέριου Ανεφοδιασμού (Air – Air Refueling – AAR) B-707.
• Η Ιταλία με Μαχητικά Αεροσκάφη TORNADO.
• Η Κυπριακή Δημοκρατία με Ελικόπτερο AW139.
• Η Σλοβενία με αεροσκάφη PC-9Μ. Επίσης στην Άσκηση θα συμμετέχουν με προσωπικό η Αυστρία και ο Καναδάς, και με παρατηρητές η Αίγυπτος, η Αλβανία, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδία, το Κουβέιτ, η Κροατία, το Μαρόκο και η Σαουδική Αραβία.

***
Το ΚΙΝΑΛ και 17 γυναίκες πρόσφυγες πολέμων

Επέτειος της Παγκόσμιας ημέρας κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων εχθές Δευτέρα και με αφορμή αυτή την επέτειο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, η γραμματέας Ε. Λιακούλη και οι γυναίκες μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος υποδέχτηκαν 17 γυναίκες – πρόσφυγες από το Ιράν, το Αφγανιστάν, την Ουκρανία, την Συρία και χώρες της Αφρικής, στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή. Οι περισσότερες υπήρξαν θύματα ρατσισμού και έμφυλης βίας.

***
Ο Κύρτσος προσεγγίζει το ΚΙΝΑΛ

Αν και στην Χαριλάου Τρικούπη δεν έχουν εκφράσει κανένα θέμα για αυτό, δεν ήταν λίγοι αυτοί (εκτός όμως ΚΙΝΑΛ) που εξέλαβαν μια κίνηση του διαγραφέντα από τη ΝΔ ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου ως ένα βήμα προς το ΚΙΝΑΛ. Αφήνοντας για λίγο την κριτική και την επίθεση εναντίον του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Κύρτσος ασχολήθηκε και με τις διεργασίες που γίνονται στο Κίνημα Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ και στην προχθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, την πρώτη μετά την εκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία. Γράφει, λοιπόν, ο κ. Κύρτσος, ενισχύοντας τα σενάρια περί προσέγγισης με το ΚΙΝΑΛ (άλλωστε είναι προσωπικός φίλος του κ. Ανδρουλάκη): «Μιλώντας στην Κ.Ε του Κιν.Αλλ. ο Ν. Ανδρουλάκης έθεσε σαν στόχο: «Να αναγεννηθεί η δημοκρατική παράταξη, να συμβολίζει την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.» Επενδύει στην κεντροαριστερά και σε ευρωπαϊκές επιλογές και μεθόδους. Σημαντικό πολιτικό στοίχημα». Θα υπάρξει άραγε συνέχεια; Ποιος ξέρει; Θα δείξει…