Οι συνομιλίες μεταξύ Κρεμλίνου και Κιέβου δεν έχουν ακόμη αποδώσει σημαντικά αποτελέσματα ανέφερε σήμερα σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο κ. Πεσκόφ κάλεσε επίσης χώρες που μπορούν να ασκήσουν επιρροή στο Κίεβο να το πράξουν ώστε «η στάση της Ουκρανίας να γίνει πιο εποικοδομητική στις διαπραγματεύσεις».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε ότι απαιτείται ακόμη σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες ώστε να υπάρξει η βάση για μια πιθανή συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι.

«Παραμένει μεγάλο χάσμα» στις συνομιλίες Κιέβου – Μόσχας

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος προσπαθεί να μεσολάβήσει για ένα τέλος στη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας, δήλωσε σήμερα πως παρά το ότι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος παραμένουν μεγάλα χάσματα μεταξύ των δύο πλευρών.

«Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς… επειδή υπάρχουν αρκετά θέματα διαφωνίας, μερικά από αυτά βασικά», ανέφερε σε μια ομιλία, σύμφωνα με το μεταγραμμένο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

Ο Μπένετ πρόσθεσε πως το Ισραήλ, «μαζί με άλλους φίλους στον κόσμο, θα συνεχίσει να προσπαθεί να γεφυρώσει τις διαφορές και να φέρει ένα τέλος στον πόλεμο».

«Η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου»

Εν τω μεταξύ νωρίτερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών τόνισε ότι «Η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου, αυτή είναι η λέξη» σημειώνοντας ότι «αυτό που συμβαίνει στην Μαριούπολη είναι τεράστια εγκλήματα πολέμου, η πόλη θα καταστραφεί τελείως».

Προσέθεσε ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών θα σκεφτούν για επιπλέον κυρώσεις, κυρίως όσον αφορά στην ενέργεια. Παράλληλα, αναφερόμενος στη στρατηγική πυξίδα επισήμανε ότι « δεν είναι η απάντηση στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά είναι μέρος της απάντησης».

«Εργαζόμαστε σε αυτή εδώ και δύο χρόνια. Όταν ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι την τελευταία στιγμή της έγκρισης, η κατάσταση θα ήταν τόσο κακή κι ότι η Ευρώπη θα αντιμετώπιζε τόσο μεγάλη πρόκληση», υπογράμμισε ο Ζοζέπ Μπορέλ και προσέθεσε ότι «είναι η στιγμή να σκεφτούμε την ευρωπαϊκή ικανότητα να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις όπως ο πόλεμος, γι’αυτό τα κράτη μέλη θα πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές τους ικανότητες, να το κάνουν με συντονισμένο τρόπο».

Επιπροσθέτως, τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη στην Ουκρανία, ενώ ανέφερε ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, θα έχουν συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας, αλλά και τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό ‘Αμυνας της Ουκρανίας.