Η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας στη χώρα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας.

Η εικόνα της πανδημίας εμφανίζει μία αυξητική τάση ενώ αυξήθηκε και ο αριθμός ενεργών κρουσμάτων, σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου. Η πορεία είναι ανάλογη με αυτή άλλων χωρών. Αυξημένο είναι και το ποσοστό θετικότητας που κυμαίνεται πάνω από 7%, ενώ καταγράφεται αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, ιδίως στην Κρήτη.

Αναφορικά με την κατάσταση του ΕΣΥ καταγράφεται μείωση των διασωληνώσεων, σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Η νέα έξαρση που παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες οφείλεται στη διασπορά της Όμικρον 2 αλλά και στη χαλάρωση των μέτρων προστασίας από τους πολίτες, επεσήμανε.

Κίνδυνος επαναλοίμωξης

Η νοσηρότητα που προκαλεί η ΄Ομικρον 2 δεν είναι μεγαλύτερη από αυτή της Όμικρον. Σε ένα περιβάλλον επικράτησης της Όμικρον και της Όμικρον 2 γίνεται πιο συχνό το φαινόμενο της επαναλοίμωξης. Ο μέσος χρόνος μεταξύ των δύο μολύνσεων είναι 7 μήνες και ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 27 έτη.

Η προστασία του εμβολίου έναντι της Όμικρον αναφορικά με τον κίνδυνο μόλυνσης είναι στο 60% αλλά είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τη νοσηρότητα ή τη διασωλήνωση.

Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό από εδώ και στο εξής. Η άρση της υποχρεωτικότητας της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς δεν σημαίνει ότι καταργήθηκε η χρήση της μάσκας και πλέον μετά από δύο χρόνια πανδημίας όλοι γνωρίζουμε πότε πρέπει να την φοράμε, υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για την ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι δεν είναι ένα επιστημονικό θέμα και δεν το έχει συζητήσει καθόλου η επιτροπή.