Πούτιν

Αιχμές από τον Γιώργο Βέλτσο.

Στην περίπτωσή του, ισχύει η θέση για τον διαστροφικό: απ’ όσο περισσότερα παραιτείται, τόσο περισσότερα και καλύτερα ανακτά.

Εκτός από τις διαταραχές της νεύρωσής του και τις μυστικιστικές προεκτάσεις τους, ο άνθρωπος αυτός βρίσκεται κυριολεκτικά «πέραν της αρχής της ευχαρίστησης», επαναλαμβάνοντας όλους τους διαστροφικούς της Ιστορίας. Ολους τους «σωτήρες» της ανθρωπότητας – και του Θεού.

Ασκεί κι αυτός δαιμονικά, όπως ο Στάλιν, το ένστικτο του Θανάτου, δείχνοντας πως η συγκρότηση του ναρκισσιστικού «εγώ» προϋποθέτει μία σκοτεινή θεολογία όπου ο «πιστός» πιστεύει χωρίς να πιστεύει σε τίποτα: ούτε στη μεγάλη Ρωσία ούτε στους ολιγάρχες του ούτε στη «ρεβάνς», αλλά μόνο σε ό,τι συνενώνει την επανάληψη με το κακό.

Οπως ο ανοσιουργός στον Σαντ, διά στόματος Ζυλιέτ, έτσι και ο Πούτιν μέσω της κυρίας Ζαχάροβα συνιστά για τη μεγιστοποίηση της σαδιστικής δύναμης τα εξής: «Για δεκαπέντε ολόκληρες μέρες μην επιδίδεστε σε ακολασίες.

Ξεχαστείτε και διασκεδάστε με άλλα πράγματα» (Σαντ).

Και μετά, συνεχίζει τους βομβαρδισμούς, ως εάν να συμβαίνουν όλα προκειμένου ο διάβολος να αντικαθιστά τον σωσία του στον ΟΗΕ.

Να «υπερβαίνει τον σωσία του, τη στιγμή που είναι πλέον μόνον ο σωσίας του και να παράγει», θα γράψει ο Ντερριντά σχολιάζοντας τον Φρόιντ, «το unheimlich αποτέλεσμα».*

ΥΓ.: Μπορεί να φανταστεί κανείς τους ηγέτες του κόσμου να μη διαφέρουν πολύ από το ως άνω ψυχογράφημα; Εκτός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ναι μπορεί, διότι αυτό είναι η εξουσία: καταναγκασμός της επανάληψης. Πιο λιανά: εξορία στην Κολιμά**. Ο δαιμονισμένος δεν μπορεί να ξεφύγει από την παγίδα που στήνει ο Θάνατος στον Ερωτα.

Κι όχι πως «η χαρά είναι πάντα στην άλλη όχθη», αλλά γιατί σ’ αυτήν εδώ την όχθη, η θλίψη είναι που υπερτερεί.

* Βλ. J. Derrida, «Εικοτολογίες περί Φρόιντ», εκδόσεις Πλέθρον, 2008.

** Βλ. Βαρλαάμ Σαλάμοφ, «Ιστορίες από την Κολιμά», εκδόσεις Ινδικτος, 2011.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk