Ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν σχολείο στην υπό πολιορκία Μαριούπολη, όπου είχαν βρει καταφύγιο περίπου 400 κάτοικοι, ανακοίνωσε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες από τη χθεσινή επίθεση, αν και το δημοτικό συμβούλιο τόνισε ότι το κτίριο καταστράφηκε και ότι υπήρχαν θύματα κάτω από τα χαλάσματα.

Στο σχολείο σύμφωνα με τις Αρχές, βρίσκονταν γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές αυτές από ανεξάρτητη πηγή.

Σύμφωνα με τις Αρχές της Μαριούπολης, «χθες, οι Ρώσοι κατακτητές έριξαν βόμβες στο καλλιτεχνικό σχολείο G12 στην περιοχή της Αριστερής Όχθης της Μαριούπολης, όπου κρύβονταν περίπου 400 κάτοικοι- γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Είναι γνωστό ότι το κτίριο καταστράφηκε και άμαχοι εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Τα φασιστικά ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν τη γενοκτονία του ουκρανικού λαού και των αμάχων στη Μαριούπολη. Κάθε εγκληματίας πολέμου θα λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του κατά της ανθρωπότητας, κατά του λαού της Μαριούπολης».

«Εδώ παιδιά» έγραφε το θέατρο στη Μαριούπολη που φέρεται να βομβάρδισε η Ρωσία

Εν τω μεταξύ, συγκλονιστικές ήταν οι εικόνες που έδειχναν πριν από μερικές ημέρες το κατεστραμμένο από τους βομβαρδισμούς θέατρο στη Μαριούπολη, εκεί όπου έβρισκαν καταφύγιο εκατοντάδες άμαχοι

Μια δορυφορική εικόνα που τράβηξε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies, έδειχνε τη λέξη «παιδιά» να αναγράφεται με μεγάλα λευκά γράμματα, στο μπροστινό και το πίσω μέρος του θεάτρου της Μαριούπολης, το οποίο καταγγέλλεται πως δέχτηκε επίθεση από ρωσικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους, το θέατρο χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο για εκατοντάδες αμάχους, προτού βομβαρδιστεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Όπως καταγγέλλεται, στοχοποιήθηκε σκόπιμα και με κυνικό τρόπο από ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος, ωστόσο τα γεγονότα δεν έχουν επαληθευτεί από ανεξάρτητους παρατηρητές. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαψεύδει ότι επιτέθηκε στο θέατρο.

Έγραφε τη λέξη «παιδιά»

Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες, έξω από το θέατρο αναγράφονταν, στη ρωσική γλώσσα, η λέξη «Παιδιά».

Οι δορυφορικές εικόνες της Maxar δείχνουν τη λέξη «Παιδιά» να αναγράφεται στις δύο πλευρές του κτιρίου, ως μια πιθανή προσπάθεια να ειδοποιήσουν τις ρωσικές δυνάμεις για τους αμάχους που κρύβονταν εντός του.

Ζελένσκι: Βαριές οι απώλειες του ρωσικού στρατού

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε την Κυριακή ότι ο ρωσικός στρατός υπέστη «πρωτοφανείς απώλειες» και ότι ορισμένες ρωσικές μονάδες έχουν «καταστραφεί κατά 80 έως 90%».

«Οι Ουκρανοί έχουν αποδείξει ότι μπορούν να πολεμήσουν πιο επαγγελματικά από έναν στρατό που διεξάγει πολέμους για δεκαετίες σε διάφορες περιοχές και συνθήκες. Απαντούμε με σοφία και θάρρος στον μεγάλο αριθμό του εξοπλισμού και των στρατιωτών τους που στάλθηκαν στην Ουκρανία» δήλωσε ο Ζελένσκι σε νέο βιντεοσκοπημένο του μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο Ιnstragram.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σε περιοχές όπου έχουν λάβει χώρα σφοδρές μάχες, η πρώτη γραμμή άμυνας είναι «γεμάτη με πτώματα ρώσων στρατιωτών».

«Και αυτά τα πτώματα, δεν τα μαζεύει κανείς. Νέες μονάδες στέλνονται για να προχωρήσουν ακριβώς από πάνω τους» ισχυρίστηκε.

Ο Ζελένσκι είπε ακόμη ότι οκτώ διάδρομοι εκκένωσης λειτουργούσαν το Σάββατο, αλλά λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών, οι αρχές δεν κατάφεραν να διασώσουν ανθρώπους από την Μποροντιάνκα στην περιοχή του Κιέβου.

Οι αρχές δεν μπόρεσαν, επίσης, να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στις πόλεις στη νότια περιοχή της Χερσώνας.

«Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν μπλοκάρει τη συνοδεία μας. Γιατί; Ο στόχος τους παραμένει ο ίδιος. Και πάλι, προσπαθούν να δημιουργήσουν μια εικόνα για την προπαγάνδα τους ότι η Ουκρανία άφησε τους πολίτες της χωρίς τα απαραίτητα, λες και η Ρωσία τους σώζει συνεχώς από κάτι» είπε ο Ζελένσκι.