Την πολιτική δραστηριότητα 11 κομμάτων που χαρακτήρισε φιλορωσικά καθ’ όσο εφαρμόζεται στρατιωτικός νόμος σε όλη την επικράτεια, απαγόρευσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανία.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τους πολίτες, που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης χθες Σάββατο το βράδυ.

«Οι δραστηριότητες των πολιτικών εκείνων που έχουν σκοπό τον διχασμό ή τη συνέργεια (με τη Ρωσία) δεν θα επιτύχουν», τουναντίον «θα αντιμετωπιστούν πολύ σκληρά» από τις αρχές στο Κίεβο, τόνισε ο κ. Ζελένσκι, σύμφωνα με την εφημερίδα Ukrayinska Pravda.

Ευρωσκεπτικιστικά, αντιφιλελεύθερα ή φιλορωσικά

Ανάμεσα στις παρατάξεις η δραστηριότητα των οποίων απαγορεύθηκε είναι η Πλατφόρμα της Αντιπολίτευσης, κόμμα εκπροσωπούμενο στο κοινοβούλιο.

Τα 11 κόμματα η δραστηριότητα των οποίων απαγορεύθηκε από το βράδυ του Σαββάτου θεωρούνται ευρωσκεπτικιστικά, αντιφιλελεύθερα ή φιλορωσικά.

Ο κ. Ζελένσκι διευκρίνισε ότι διέταξε το υπουργείο Δικαιοσύνης να εφαρμόσει πάραυτα την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.