Ο ελληνορωσικής καταγωγής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, διατηρεί στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρει η ιστοσελίδα 101greatgoals.com σε σημερινό της δημοσίευμα με τίτλο: Ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης «παρακολουθείται στενά» για τους δεσμούς του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως σημειώνει, πριν αναλάβει τον ΠΑΟΚ το 2012, ο «εκκεντρικός», όπως τον χαρακτηρίζει, επιχειρηματίας ήταν ιδιοκτήτης της FC Rostov. Επικαλούμενη ρεπορτάζ, η ιστοσελίδα επισημαίνει ότι το τηλεοπτικό του κανάλι, το Οpen, έχει προβληθεί ως αυτό που πρέπει να παρακολουθεί κανείς αν θέλει λιγότερο αντι-ρωσικές αντιδράσεις σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια, η εν λόγω ιστοσελίδα επικαλείται το Yahoo sport σύμφωνα με το οποίο «η ρωσική πρεσβεία ενθάρρυνε ωμά τους Έλληνες να παρακολουθήσουν τον σταθμό του, Open TV, ώστε να αποκτήσει κανείς μια εναλλακτική άποψη σε αυτό που αποκαλούσε “παραπλανητική προπαγάνδα” σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία».

«Ο Σαββίδης έχει μεγάλους θαυμαστές στη βόρεια Ελλάδα τόσο λόγω της ανανέωσης που πραγματοποίησε στον ΠΑΟΚ, τον οποίο ανέλαβε το 2012 και αυτή τη σεζόν είναι δεύτερος στην ελληνική Super League, όσο και λόγω των επενδύσεών του στην οικονομία σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομική κρίση στη χώρα είχε αρχίσει να διαφαίνεται», σημειώνει η ιστοσελίδα και συνεχίζει: Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με το ελληνικό ποδόσφαιρο θα τον θυμούνται ως τον άνθρωπο που μπήκε οπλισμένος στον αγωνιστικό χώρο το 2018, μετά από μια διαιτητική απόφαση που θεωρούσε ότι αδικούσε την ομάδα του.

Δρομολογούνται κυρώσεις;

Μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο Σαββίδης έχει προσφέρει καταφύγιο σε πρόσφυγες Έλληνες και Ουκρανούς σε ένα από τα ξενοδοχεία του, αλλά η εγγύτητά του με τον Πούτιν παραμένει αμφισβητήσιμη.

Το 2017, για τον εορτασμό της Ημέρας Εθνικής Ενότητας, ο Πούτιν απέστειλε επιστολή στον Σαββίδη στην οποία ανέφερε:

«Αγαπητέ Ιβάν Σαββίδη,

Σας συγχαίρω για την Ημέρα της Εθνικής Ενότητας.

Ο πατριωτισμός, ο σεβασμός στην ιστορία της Πατρίδας, η ευθύνη για την πίστη της ένωσαν και βοήθησαν το έθνος μας να ξεπεράσει τις δυσκολίες για αιώνες.

Σήμερα η δέσμευση σε αυτές τις διαρκείς αξίες και ιδανικά μας κάνει πιο δυνατούς, μας δίνει εμπιστοσύνη σε όλα τα εγχειρήματα – στο όνομα της επιτυχίας και της ευημερίας της Ρωσίας».

Το δημοσίευμα θυμίζει ότι το 2013 απονεμήθηκε στον Ιβάν Σαββίδη ο τίτλος του επίτιμου Ελληνα πολίτη για τον ιδιαίτερο ρόλο στην ανάπτυξη των ρωσο-ελληνικών σχέσεων.

Καθώς διευρύνονται οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Σαββίδης δεν έχει ακόμη βρεθεί στο στόχαστρο ο ίδιος, ωστόσο «η περίπτωσή του προφανώς παρακολουθείται στενά», σημειώνει το 101greatgoals.com επικαλούμενη άλλη πηγή.

Το πόσο ισχυροί διατηρούνται ακόμη αυτοί οι δεσμοί μένει να φανεί, αλλά θα μπορούσαν να επιβληθούν κυρώσεις εάν αποδειχθεί ότι οι σχέσεις διατηρούνται, καταλήγει το δημοσίευμα.