Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο 19 Μαρτίου κατά του πολέμου και του ρατσισμού. Την κινητοποίηση  κάλεσε η ΚΕΕΡΦΑ, το ΕΚΑ, συνδικάτα, πρόσφυγες από τις δομές προσφύγων, κοινότητες μεταναστών, φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές σχολείων, καλλιτέχνες ενώ μαζί τους ενώθηκε και το Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών του θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές η χθεσινή κινητοποίηση «ήταν μια ηχηρή κραυγή διαμαρτυρίας ενάντια στο πόλεμο αλλά και ενάντια στις ρατσιστικές επιθέσεις της κυβέρνησης, τους πνιγμούς στα σύνορα, τα pushbacks, τις ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα και τις εκκενώσεις των καμπ».
Κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο και τον ρατσισμό έγιναν την ίδια μέρα σε πολλές χώρες του Πλανήτη όπως στη Βρετανία, την Γαλλία, την Αυστρία, την Πολωνία, την Ν.Ζηλανδία, την Δανία, την Ολλανδία όπως και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα, στην Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, το Ηράκλειο, τον Βόλο, τα Γιάννενα την Πάτρα, την Ξάνθη, τον Βόλο.
«Όχι στο πόλεμο, ανοίξτε τα σύνορα για όλους τους πρόσφυγες» διαδήλωσαν μαχητικά οι συμμετέχοντες με τα πανό του ΕΚΑ, των σωματείων των εργαζόμενων στα νοσοκομεία, στην εκπαίδευση, τον επισιτισμό, τον πολιτισμό, την ιδιωτική υγεία .
Νωρίς  το πρωί του Σαββάτου κατέφθασαν μαζικά στην κινητοποίηση πρόσφυγες και προσφυγοπούλες από τις δομές  του Ελαιώνα, της Ριτσώνας, της Θήβας, της Μαλακάσας, του Σχιστού.
«Ήταν ένα πολύχρωμο ποτάμι με πρόσφυγες, προσφύγισσες από το Αφγανιστάν, το Κογκό, το Καμερούν, την Γουϊνέα. την Συρία, την Υεμένη, το Ιράκ, το Κουρδιστάν. Απαίτησαν να ανοίξουν τα σύνορα όπως ανοίξανε για τους Ουκρανούς πρόσφυγες, να μην γίνουν μαζικές εξώσεις στον Ελαιώνα, να πάρουν άσυλο και στέγη», αναφέρει η ΚΕΕΡΦΑ εκ των βασικών διοργανωτών της κινητοποίησης.
Σύμφωνα με τους ίδιους «μαχητική ήταν η παρουσία μεταναστών εργατών από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν διαμαρτυρόμενη για την αντεργατική ρατσιστική συμφωνία Ελλάδας-Μπαγκλαντές που τους μετατρέπει σε δούλους αντί να τους νομιμοποιεί αλλά και για τις ρατσιστικές επιχειρήσεις σκούπα».
Στη συγκέντρωση χαιρέτησε η Ινγκεμποργκ Μπέγκελ, δημοσιογράφος, ενώ ακολούθησε το το συγκρότημα BALKANARY and friends με την Μάαρτζε Επέμα από την Ολλανδία παίζοντας τραγούδια Ρομά από την Ουκρανία και την Τουρκία. Το τελευταίο ήταν αφιερωμένο στον Νίκο Σαμπάνη και την οικογένεια του.
Στην κινητοποίηση χαιρέτησαν ακόμη η Φαντία Φεϊζί, πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, από το στρατόπεδο Ριτσώνας, ο Μπερνάρ Νσακάλα από το Κογκό και την επιτροπή προσφύγων Ελαιώνα, ο Κώστας Παπαδάκης, πολιτική αγωγή για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες, η Xαρά Ματσούκα, γιατρός στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα, εθελόντρια του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου Αθήνας, ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος Πακιστανικής Κοινότητας η «Ενότητα»,ο Σέϊκ Γκίας από το Συμβούλιο Δικαιωμάτων Αποδήμων Μπαγκλαντές, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ.
Παρών έδωσαν και καλλιτέχνες, με απαγγελίες από την ομάδα απόδρασης στο λόγο και την τέχνη με τους Αδριάνα Μπιρμπίλη, Χαρίτα Μήνη και Θεοχάρη Παπαδόπουλο ενώ οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου ανέβασαν στη σκηνή ένα χάπενιγκ συνοδευόμενοι από τους ήχους των κρουστών των Quilombo.
Με πανό βάδισαν σωματεία, συλλογικότητες από τις Επιτροπές προσφύγων από τα στρατόπεδα Ριτσώνας, Ελαιώνα και Μαλακάσας, Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος «η Ενότητα», Συμβούλιο Δικαιωμάτων Αποδήμων Μπαγκλαντές, Κοινότητα Μπαγκλαντές, αγωνιστές/τριες που διεκδικούν δικαιοσύνη για τον Μπακαρί Χέντερσον ΕΚΑ, ΣΕΠΕ Γλυφάδας-3Β και Αμαρουσίου, Α-Γ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής και Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας, φοιτητές των σχολών, ΣΔΟΚΕ ΠΑΔΑ Άγιος Σάββας, Γεννηματάς, μετανάστριες,  σχολικές καθαρίστριες Δήμου Αθήνας, Δρομοκαΐτειο Εργαζόμενοι από το Βυζαντινό Μουσείο και το υπουργείο Οικονομικών, το αντικαπιταλιστικό δίκτυο στον Επισιτισμό-Τουρισμό «Καμαριέρα», η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων, το Δίκτυο Δράσης Κοινωνικών Λειτουργών και το Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ που σήμερα ολοκληρώνει το Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΟΡΜΑ και επιτροπή ανεμβολίαστων νοσοκομειακών.