Ανθρωπιστικός διάδρομος για την απομάκρυνση αμάχων στην περιοχή Λουχάνσκ της Ουκρανίας θα ανοίξει σήμερα το πρωί, όπως ανέφερε στο Telegram ο τοπικός κυβερνήτης Σέρχι Γκαϊντάι.

«Συμφωνήθηκε ένας ανθρωπιστικός διάδρομος, θα προσπαθήσουμε να απομακρύνουμε κόσμο και να φέρουμε τρόφιμα σήμερα. Συμφωνήθηκε ‘κατάπαυση πυρός’ για τις 19 Μαρτίου, ξεκινώντας από τις 9 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)», δήλωσε ο Γκαϊντάι.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί υπερηχητικά όπλα

Εν τω μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι χρησιμοποιήθηκαν υπερηχητικοί πύραυλοι (Kh-47M2 Kinzhal) ή «στιλέτο» προκειμένου να καταστραφεί υπόγεια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών για αεροσκάφη στη δυτική Ουκρανία.

Ανέφερε επίσης ότι καταστράφηκαν εξοπλισμός ραδιοεπικοινωνιών και κέντρα αναγνώρισης κοντά στο λιμάνι της Οδησσού, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, με σχεδιασμό που τους επιτρέπει να εκτελούν περίπλοκους ελιγμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης και να φθάνουν ταχύτητες ως ακόμη και 10 Mach, είναι αδύνατο σήμερα να καταρριφθούν από οποιοδήποτε σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, τουλάχιστον σύμφωνα με τη Μόσχα.

Η χρήση τους στον πόλεμο στην Ουκρανία έγινε για πρώτη φορά, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το Reuters σημειώνει ότι δεν έχει επαληθεύσει τις εν λόγω ανακοινώσεις με ανεξάρτητο τρόπο.

Αλλαγή στρατηγικής από τη Μόσχα;

Η εξέλιξη αυτή έρχεται την ώρα που το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, σε νεότερη ενημέρωσή του για την κατάσταση στα μέτωπα της Ουκρανίας, προειδοποιεί για αλλαγή στην τακτική του ρωσικού στρατού που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους αμάχων.

«Το Κρεμλίνο έχει μέχρι στιγμής αποτύχει στους αντικειμενικούς του στόχους» αναφέρουν οι Βρετανοί, προσθέτοντας ότι η Ρωσία έχει εκπλαγεί από την κλίμακα και την αγριότητα της ουκρανικής αντίστασης.

Εκτιμά, δε, ότι: «η Ρωσία έχει αναγκασθεί να αλλάξει την επιχειρησιακή της προσέγγιση και τώρα επιδιώκει μία στρατηγική φθοράς.

Αυτό είναι πιθανόν να εμπλέκει την χρήση πυρών αδιακρίτως οδηγώντας σε περισσότερες απώλειες αμάχων, καταστροφές ουκρανικών υποδομών και ένταση της ανθρωπιστικής κρίσης».