Χειμωνιάτικο το σκηνικό το σαββατοκύριακο καθώς είναι σε εξέλιξη η ψυχρή εισβολή, η οποία θα έχει και ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια για την εποχή.

Μάλιστα, το κρύο φαίνεται να διατηρείται και την επόμενη βδομάδα, μέχρι περίπου την Τετάρτη.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, για σήμερα Σάββατο, προβλέπονται, ασθενείς βροχές ή χιονόνερο στην ανατολική χώρα και κυρίως στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά. Πρόσκαιρες και μικρής έντασης χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί με ένταση έως 7 με 8 μποφόρ στα πελάγη και τοπικά στα νότια έως και 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή κατά 6 με 8 βαθμούς περίπου. Η μέγιστη τιμή της δεν θα ξεπερνά στις περισσότερες περιοχές τους 06 με 08 βαθμούς και μόνον στα δυτικά και τα νότια θα φτάσει τους 10 με 12 βαθμούς Κελσίου.
Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

Αναλυτικά ο καιρός

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Θράκη και την ανατολική Μακεδονία λίγες νεφώσεις που τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα είναι πρόσκαιρα αυξημένες και θα σημειωθούν χιονόνερο ή χιόνι. Στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία νεφώσεις με χιονόνερο και κατά τόπους μικρής έντασης χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και στο Θρακικό 6 και από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 07 βαθμούς και στη δυτική Μακεδονία έως 04 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 11 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Στα Νησιά Ιονίου από 07 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Στα ορεινά – ημιορεινά θα σημειωθούν χιονοπτώσεις ασθενούς και τοπικά έως μέτριας έντασης, ενώ είναι πιθανό να χιονίσει πρόσκαιρα και σε περιοχές της κεντρικής Στερεάς και της Θεσσαλίας με χαμηλότερο υψόμετρο.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα νότια τοπικά 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 10 βαθμούς και στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά έως 07 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις και από το απόγευμα τοπικές βροχές. Στα ορεινά της Κρήτης ασθενείς χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 7 με 8 και στη δυτική Κρήτη μέχρι νωρίς το πρωί τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που το απόγευμα στα βόρεια θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς βροχές ή χιονόνερο.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και τοπικά το πρωί στα νότια και από το απόγευμα στα βόρεια 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 02 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές και στα ορεινά – ημιορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες. Από το απόγευμα υπάρχει πιθανότητα ασθενών βροχών, ενώ το βράδυ θα χιονίσει στην Πάρνηθα.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με χιονόνερο. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και ημιορεινά, ενώ θα χιονίσει πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και απο το απόγευμα τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 06 βαθμούς Κελσίου.

Σε εξέλιξη ψυχρή εισβολή

Σύμφωνα με την μετεωρολόγο του MEGA, Χριστίνα Ρήγου, είναι σε εξέλιξη η ψυχρή εισβολή, η οποία θα έχει και ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια για την εποχή. Το κρύο φαίνεται να διατηρείται και την επόμενη βδομάδα, μέχρι περίπου την Τετάρτη. Από πλευράς φαινομένων, το Σάββατο προβλέπονται σε τοπικό επίπεδο μικρής διάρκειας βροχές, βροχή ή χιονόνερο για την ακρίβεια, στα βόρεια και ανατολικά και στο Αιγαίο, πλην της Κρήτης και των Δωδεκανήσων. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια τμήματα, πρόσκαιρα και σε χαμηλά υψόμετρα, αλλά θα είναι αρκετά εξασθενημένες.

Το κρύο θα είναι έντονο σε όλη τη χώρα, καθώς η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα πτώση. Στους 8-9°C στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά, 7-9°C στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο και 12-13°C στις υπόλοιπες περιοχές.

Το βορειοανατολικό ρεύμα θα πνέει σε θυελλώδεις εντάσεις στα πελάγη, 5-7 τοπικά στο Αιγαίο 8-9 μποφόρ. Ο παγερός βοριάς θα κάνει την αισθητή θερμοκρασία ακόμα πιο χαμηλή κυρίως στις ανατολικές προσήνεμες περιοχές και στο Αιγαίο.

Χιόνια στην Αττική

Στην Αττική προβλέπεται ηλιοφάνεια με αυξημένες νεφώσεις. Το βράδυ ασθενείς τοπικές βροχές θα σημειωθούν στην ανατολική Αττική, όπου προς το ξημέρωμα της Κυριακής, έστω και πρόσκαιρα, θα χιονίσει, όπως και στα βόρεια του νομού. Η θερμοκρασία από 2-8°C και οι άνεμοι βορειοανατολικοί 5-7 μποφόρ.

Παρόμοιο το σκηνικό του καιρού και στη Θεσσαλονίκη, με κατά διαστήματα συννεφιά και ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε χαμηλό υψόμετρο , μικρής διάρκειας. Η θερμοκρασία από 1-7°C και οι άνεμοι σε ανατολικές διευθύνσεις 3-5 μποφόρ.

Το κρύο και οι θυελλώδεις βοριάδες θα μας απασχολήσουν και την Κυριακή. Η μόνη διαφορά είναι ότι σταδιακά ο καιρός θα γίνει βορείου ρεύματος. Περιμένουμε τα όποια φαινόμενα, βροχές και χιόνια τα οποία θα είναι ασθενή, να επηρεάσουν τα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, κατά 7-8 βαθμούς πιο κάτω από τα επίπεδα του Μαρτίου. Στους 9 βαθμούς το μεσημέρι στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά και 11-12°C στα δυτικά και νότια, βορειοανατολικοί οι άνεμοι στα πελάγη 5-7 στα νότια τοπικά 8 μποφόρ.

Κλείνοντας, η νέα βδομάδα θα ξεκινήσει με άρωμα χειμώνα. Έτσι τη Δευτέρα, στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο, προβλέπονται μικρής έντασης βροχή ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα αντίστοιχα ορεινά-ημιορεινά, αλλά στα ανατολικά ηπειρωτικά θα χιονίσει σε χαμηλό υψόμετρο, και το βράδυ και εν συνεχεία την Τρίτη, και στην Αττική. Στους 9-12 βαθμούς Κελσίου οι μέγιστες θερμοκρασίες το μεσημέρι, με ισχυρό βορειοανατολικό άνεμο στα 7-8 μποφόρ.