Το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας και η μη ένταξή της στο ΝΑΤO είναι τα θέματα στα οποία ευθυγραμμίζονται περισσότερο οι απόψεις της Μόσχας και του Κιέβου, όπως είπε ο Ρώσος διαπραγματευτής Μεντίνσκι, αναφερόμενος στις συνομιλίες των δύο πλευρών που συνεχίζονται μέσω τηλεδιασκέψεων κατά την 23η ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχουν και μικρές διαφορές σε αυτά τα σημεία που σχετίζονται με τις εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.

«Πρόκειται για διαφορές που σχετίζονται με το ποιες εγγυήσεις ασφαλείας λαμβάνει η Ουκρανία εκτός από τις υπάρχουσες, σε περίπτωση άρνησης να ενταχθεί στο μπλοκ του ΝΑΤΟ», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον Μεντίνσκι, Μόσχα και Κίεβο βρίσκονται «κάπου στα μισά του δρόμου» στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας.

Στα μισά για την αποστρατικοποίηση

Η πρόοδος των συνομιλιών των δύο μερών σε θέματα όπως η αποναζιστικοποίηση και η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον Μεντίνσκι, μπορεί να αξιολογηθεί «με διαφορετικούς τρόπους».

«Όσο για την αποστρατικοποίηση, θα έλεγα ότι είναι στο 50-50. Γεγονός είναι ότι δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να αποκαλύψω λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων και δεν θα το κάνω, ούτε συγκεκριμένα στοιχεία, ούτε τα επιχειρήματα των διαπραγματευόμενων μερών, αλλά σε αυτό το κομμάτι βρισκόμαστε κάπου στα μισά», σημείωσε.