Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Ουκρανίας για την επίτευξη μίας συμφωνίας που θα επέτρεπε την κατάπαυση του πυρός.

Οι δύο πλευρές συνεχίζουν τις συνομιλίες εν μέσω σφοδρών ρωσικών βομβαρδισμών σε αρκετές πόλεις της Ουκρανίας. Όπως έγινε γνωστό τις τελευταίες ώρες, ο ουκρανικός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις για να μπορέσει να καθαρίσει προάστια του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις.

Πάντος παρά το γεγονός ότι υπήρχε μία αισιοδοξία από ορισμένες δηλώσεις αξιωματούχων και από τις δύο πλευρές, φαίνεται πως θα αργήσει να βγει ο «λευκός καπνός» από τις διαπραγματεύσεις.

Μπορεί η Ουκρανία να έχει ουσιαστικά αποδεχθεί ότι δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ωστόσο φαίνεται πως αυτό δεν αρκεί στη Μόσχα η οποία έχει θέσει μία σειρά από όρους για να μπορέσει να συμφωνήσει σε μία ειρηνευτική διαδικασία.

Οι χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ άνοιξαν ένα προσωρινό παράθυρο ελπίδας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς υποστήριξε ότι  η Ρωσία έχει επενδύσει πάρα πολλή ενέργεια στις συνομιλίες για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με την Ουκρανία, η οποία θα μπορούσε να τερματίσει πολύ γρήγορα τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

«Αν συμφωνήσουμε σε κάποιο έγγραφο…»

«Αν συμφωνήσουμε σε κάποιο έγγραφο, αν τηρηθούν όλοι οι όροι του και εφαρμοστεί, τότε θα μπορέσει πολύ γρήγορα να σταματήσει αυτό που συμβαίνει», συνέχισε ο κ. Πεσκόφ.

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν με αυτές τις δηλώσεις οι Ρώσοι προσπαθούν να δείξουν ότι έχουν ρίξει το βάρος στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας αλλά την ίδια στιγμή κερδίζουν χρόνο ώστε να μπορέσουν να ανασυντάξουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις οι οποίες έχουν δεχθεί βαρύ πλήγμα από τον ουκρανικό στρατό.

Όταν ρωτήθηκε για το άρθρο των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο Ουκρανία και Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντικές προόδους στην κατάρτιση ενός ειρηνευτικού σχεδίου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απάντησε: «Δεν είναι σωστό, υπάρχουν στοιχεία που ισχύουν, αλλά στο σύνολό του είναι λανθασμένο».

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής και σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ σε νέα ανάρτησή του αναφέρθηκε στις τακτικές των Ρώσων.

Ο Ποντόλιακ στην ανάρτησή του στο Twitter σημειώνει ότι τα πράγματα είναι ρευστά σε όλα τα μέτωπα και γίνονται μάχες σημείο με το σημείο. Ο Ουκρανός διαπραγματευτής κατηγορεί μάλιστα τη Ρωσία ότι δημιουργεί τοπικές παγίδες για τους πολίτες, ενώ κάνει στοχευμένα χτυπήματα σε σημεία όπου κρύβονται πολίτες.

Σκληρές μάχες στα προάστια

Πάντως παρά το γεγονός ότι στο διπλωματικό πεδίο συνεχίζονται οι προσπάθειες από Μόσχα και Κίεβο, την ίδια στιγμή οι μάχες που μαίνονται σε αρκετές περιοχές της Ουκρανίας είναι σκληρές.

Ο ουκρανικός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις για να καθαρίσει προάστια του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο.

Ο επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιφέρεια του Κιέβου Ολεξάντρ Πάβλιουκ είπε στην ουκρανική τηλεόραση αργά χθες βράδυ ότι οι δυνάμεις του συναντούν «εχθρική αντίσταση», σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Οι Ρώσοι μετακινούν μονάδες τους, πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας πως δεν μπορεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες διότι πρόκειται για επιχείρηση σε εξέλιξη.

Χαρακτήρισε την κατάσταση στην περιφέρεια του Κιέβου προβληματική αλλά «ελέγξιμη», αναγνωρίζοντας ότι είναι δύσκολη η επίτευξη «προόδου».

Πλήγματα πυροβολικού

Πάντα κατά τον Ολεξάντρ Πάβλιουκ, ο δρόμος προς την πόλη Ζιτόμιρ (δυτικά) και οι πόλεις Μπούκα, Ιρπίν και Γκοστομέλ (βορειοδυτικά), στα όρια του Κιέβου, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως και η Μακάριβ (δυτικά).

Αναφέρονται πλήγματα πυροβολικού βόρεια της πρωτεύουσας, συμπλήρωσε.