Μία από τις ιστορικότερες και μεγαλύτερες ομάδες της Γαλλίας θα βρει στον δρόμο προς τα ημιτελικά του Europa Conference League ο ΠΑΟΚ. Η Μαρσέιγ είναι η αντίπαλος του Δικεφάλου στα προημιτελικά της διοργάνωσης και αναμφίβολα πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο, αλλά όχι ανυπέρβλητο εμπόδιο, για την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου. Οι Μασσαλοί μάλιστα είναι η έκτη ομάδα από τη Γαλλία που θα αντιμετωπίσει στην ιστορία του ο ΠΑΟΚ, μετά τις Λιόν, Σοσό, Παρί Σεν Ζερμέν, Ρεν και Γκινγκάμπ.

Η ιστορία της Μαρσέιγ:

Η Μαρσέιγ ιδρύθηκε το 1899 και έχει κατακτήσει 10 πρωταθλήματα, 10 Κύπελλα, 3 Λιγκ Καπ, 1 Champions League ενώ έχει μεγάλο παρελθόν σε τελικούς καθώς έχει αγωνιστεί ακόμη μία φορά σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών και άλλες τρεις σε τελικούς UEFA και Europa League. Έδρα της ομάδας είναι το ανακαινισμένο «Βελοντρόμ» με χωρητικότητα 67.394 θεατών ενώ οι οπαδοί της είναι αδελφοποιημένοι με της ΑΕΚ.

Τι κάνει φέτος:

Στο πρωτάθλημα η Μαρσέιγ πραγματοποιεί καλή χρονιά αφού βρίσκεται στη δεύτερη θέση της Ligue 1 με 50 βαθμούς, όσους έχει και η Νις, 15 βαθμούς πίσω από την Παρί Σεν Ζερμέν που έτσι κι αλλιώς είναι σε… άλλο επίπεδο. Δίνει «μάχη» για την έξοδο στο Champions League ενώ έχει αποκλειστεί από το Κύπελλο, μετά το 4-1 από τη Νις στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Το ευρωπαϊκό «ταξίδι» της ομάδας ξεκίνησε από τους ομίλους του Europa League, όπου έπαιξε σε όμιλο με τη Λοκομοτίβ Μόσχας, τη Γαλατασαράι και τη Λάτσιο τερματίζοντας στην τρίτη θέση με απολογισμό επτά βαθμούς (μια νίκη, τέσσερις ισοπαλίες και μια ήττα). Έτσι υποβιβάστηκε στο Conference League όπου στον ενδιάμεσο γύρο ήρθε αντιμέτωπη με την Καραμπάχ, την οποία απέκλεισε εύκολα με δύο νίκες (3-0 και 1-3), για να βρει μπροστά της στη συνέχεια το εμπόδιο της Βασιλείας. Δύο νίκες και μάλιστα με το ίδιο σκορ (2-1 και 1-2) κόντρα στους Ελβετούς για να βρεθεί πλέον στον δρόμο του ΠΑΟΚ.

Ο προπονητής:

Εδώ και έναν χρόνο και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2021, προπονητής της ομάδας είναι ο Χόρχε Σαμπάολι. Ο άλλοτε προπονητής της Εθνικής Αργεντινής, της Εθνικής Χιλής της Σάντος αλλά και της Σεβίλλης, έχει καθίσει στον πάγκο των Γάλλων σε 53 αναμετρήσεις μέχρι στιγμής, και ο απολογισμός του είναι 28 νίκες, 15 ισοπαλίες και 10 ήττες.

Ο Σαμπάολι είναι γνωστός για τον εκρηκτικό του χαρακτήρα ενώ δεν διστάζει να δοκιμάσει διάφορα σχήματα. Φέτος συγκεκριμένα έχει επιλέξει συστήματα με τετράδα στην άμυνα και έναν ή ακόμα και δύο επιθετικούς (από 4-2-3-1 μέχρι 4-4-2), αλλά και συστήματα με τρεις στο κέντρο της άμυνας, έχοντας κατασταλάξει το τελευταίο διάστημα στην τετράδα.

Το ρόστερ:

Τερματοφύλακες: Πάου Λόπεθ, Στιβ Μανταντά, Σιμόν Νγκαπαντουετμπού

Αμυντικοί: Βιλιάμ Σαλιμπά, Τσαλέτα-Τσαρ, Λεονάρντο Μπαλέρντι, Λουάν Πέρες, Άλβαρο Γκονθάλεθ, Σέαντ Κολάσινατς, Πολ Λιρόλα

Μέσοι: Μπουμπακάρ Καμαρά, Παπ Γκουέιγ, Πάολο Στσιορτίνο, Ματέο Γκεντουζί, Ζέρσον, Βαλντίν Ρονζιέ, Ουσαμά, Ταργκαλίν, Μπιλάλ Ναντίρ, Αμίν Χαρίτ, Ντιμιτρί Παγέτ, Ουγκό Μπερτεγί, Λουίς Ενρίκε, Κόνραντ ντε λα Φουέντε, Σαλίμ Μπεν Σεγκίρ, Τζενγκίζ Ουντέρ

Επιθετικοί: Αρκάντιους Μίλικ, Σεντρίκ Μπακαμπού, Μπαμπά Ντιένγκ.

Το αστέρι της ομάδας:

Αναμφίβολα είναι ο Ντιμιτρί Παγέτ! O 34χρονος επιτελικός μέσος (29/3/1984) είναι 38 φορές διεθνής με την εθνική ομάδα της Γαλλίας και έχει πετύχει οκτώ γκολ. Η Μαρσέιγ τον είχε αγοράσει το καλοκαίρι του 2013 αντί 8,7 εκατ. ευρώ από τη Λιλ, τον πούλησε δύο χρόνια αργότερα στη Γουέστ Χαμ αντί 15 εκατ. ευρώ και τον πήρε πίσω τον Ιανουάριο του 2017 αντί 29,3 εκατ. ευρώ. Στο παρελθόν έχει παίξει μεταξύ άλλων και σε Σεντ Ετιέν – Ναντ. Φέτος έχει 35 συμμετοχές, με έντεκα γκολ και ισάριθμες ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις.