Η μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε «έξυπνη πόλη», ένα πρότζεκτ που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης με 9,9 εκατ. ευρώ, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το απόγευμα στο δημαρχιακό μέγαρο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, με τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, παρουσία και του υφυπουργού Εσωτερικών, Σταύρου Καλαφάτη.

​«Εμείς ορίσαμε κεντρικά ένα μενού επιλογών για τις «έξυπνες πόλεις» και η κάθε μεγάλη πόλη έκανε τις επιλογές της. Και αυτό το σχέδιο είναι ιδιοκτησίας του δήμου Θεσσαλονίκης και μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα έργο πνοής. Επιτρέπει, μέσα από συγκεκριμένες τεχνολογικές επενδύσεις και από στοχευμένες επιλογές στο χώρο της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, της εξυπηρέτησης των πολιτών, η πόλη της Θεσσαλονίκης να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο εξυπηρετεί τους πολίτες και το επίπεδο των ίδιων της των υποδομών. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά και είναι μόνο η αρχή», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης μετά τη συνάντηση.

Επιπλέον, ο υπουργός προανήγγειλε αναβάθμιση των χώρων των ΚΕΠ σε όλη τη χώρα, τονίζοντας πως «δεν είναι κάτι που θα κάνει μόνο του το κεντρικό κράτος, είναι κάτι που θα κάνουμε μαζί με τους δήμους. Θα πρέπει να υπάρξει μια αισθητική και ποιοτική αναβάθμιση αυτών των χώρων και πολλά άλλα έργα σε αυτή την κατεύθυνση».

​Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, από την πλευρά του, αναφερόμενος στη χρηματοδότηση των 9,9 εκατ. ευρώ, είπε ότι «πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πακέτο, ίσως η πρώτη έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης για την πόλη της Θεσσαλονίκης, που αφορά στη βελτίωση των ψηφιακών υποδομών και τη βελτιστοποίηση των ψηφιακών υπηρεσιών, τα θέματα της ασφάλειας, του έξυπνου φωτισμού. Μια σειρά από σημαντικές βελτιώσεις για την πόλη και τους πολίτες. Είναι ψηλά στη δική μας ατζέντα η διευκόλυνση της παροχής των υπηρεσιών προς τους δημότες».

​Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Σταύρος Καλαφάτης, μίλησε για τη συνεργασία του υπουργείου με τον δήμο στον τομέα των έξυπνων πόλεων, λέγοντας πως «υπάρχουν πολλά περιθώρια και η Θεσσαλονίκη βρίσκεται ένα βήμα μπροστά».