Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέκρινε σήμερα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν αποκαλώντας τον «δολοφόνο δικτάτορα» και «σκέτο κακούργο» όταν μίλησε πριν από ένα γεύμα για την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου στο Καπιτώλιο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε πραγματοποιήσει νωρίτερα τηλεδιάσκεψη με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό (που διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό) Μίχολ Μάρτιν, στον Λευκό Οίκο.

Στη συνέχεια μίλησε πριν από το γεύμα των Φίλων της Ιρλανδίας στο Καπιτώλιο που παρέθεσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Ο Μπάιντεν είπε: «Τώρα έχετε την Ιρλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία… να στέκονται μαζί ενάντια σε έναν δολοφόνο δικτάτορα, έναν σκέτο κακούργο που διεξάγει έναν ανήθικο πόλεμο κατά του λαού της Ουκρανίας… Η Ιρλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται από κοινού. Για πρώτη φορά, τώρα, είναι στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η Ιρλανδία είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών τώρα».

Σκληρή κριτική στον Ρώσο πρόεδρο άσκησε και πριν από ένα 24ωρο ο Τζο Μπάιντεν. Αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «εγκληματίας πολέμου».

Ως «απαράδεκτη και ασυγχώρητη ρητορική» χαρακτήρισε τη δήλωση του Τζο Μπάιντεν ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS.

Η χρήση του όρου «εγκληματίας πολέμου»

Ο Τζο Μπάιντεν αλλά και όλα τα κυβερνητικά στελέχη των ΗΠΑ απέφευγαν μέχρι τώρα να αποκαλέσουν τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ως «εγκληματία πολέμου», λόγω του πολέμου που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία εδώ και 21 ημέρες, μετά τη ρωσική εισβολή.

Στο παρελθόν, ο Λευκός Οίκος είχε αποφύγει τη χρήση της φράσης «εγκληματίας πολέμου», επικαλούμενος μια συνεχιζόμενη έρευνα για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.