Ο δήμαρχος της πολιορκημένης ουκρανικής πόλης της Μελιτόπολης, ο οποίος φέρεται να είχε απαχθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, απελευθερώθηκε με αντάλλαγμα  εννέα Ρώσους αιχμάλωτους στρατιώτες, σύμφωνα με τον επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας.

Η Ντάρια Ζαρίβνα, σύμβουλος Τύπου του προέδρου Ζελένσκι, δήλωσε σύμφωνα με ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax την Τετάρτη:

Ο Ιβάν Φεντόροφ απελευθερώθηκε από τη ρωσική αιχμαλωσία…

Για την απελευθέρωσή του, η Ρωσία πήρε εννέα αιχμάλωτους στρατιώτες που γεννήθηκαν το 2002 και το 2003. Πρόκειται στην πραγματικότητα για παιδιά.

Το μήνυμα Ζελένσκι

Η Ουκρανία είχε κατηγορήσει τη Ρωσία για την απαγωγή του Φεντόροφ την περασμένη Παρασκευή. Πλάνα από κάμερες ασφαλείας φαίνεται να δείχνουν τον δήμαρχο της Μελιτόπολης να παρελαύνει σε μια πλατεία στο κέντρο της πόλης, προφανώς περικυκλωμένος από Ρώσους στρατιώτες.

Ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι ο Φεντόροφ απελευθερώθηκε σε διάγγελμα που απηύθυνε το βράδυ της Τετάρτης:

«Καταφέραμε τελικά να απελευθερώσουμε τον δήμαρχο της Μελιτόπολης από την αιχμαλωσία. Την ουκρανική μας Μελιτόπολη, η οποία δεν υποτάχθηκε και δεν θα υποταχθεί στους κατακτητές. Ο Ιβάν Φεντόροφ είναι ελεύθερος.

Μίλησα μαζί του σήμερα. Ο ρωσικός στρατός τον απήγαγε στις 11 Μαρτίου, προσπαθώντας να τον πείσει να συνεργαστεί. Αλλά ο άνθρωπός μας αντιστάθηκε. Δεν παραιτήθηκε. Όπως ακριβώς αντέχουμε όλοι μας. Όλοι σας. Ακριβώς όπως όλοι μας δεν τα παρατάμε. Επειδή είμαστε Ουκρανοί. Και πάντα προστατεύουμε τους δικούς μας».