Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε σήμερα ψήφισμα που καθιερώνει την επίσημη και διαρκή σχέση με το Αφγανιστάν των Ταλιμπάν, ένα κείμενο που δεν ισοδυναμεί με επίσημη αναγνώριση της νέας κυβέρνησης.

Το ψήφισμα, που δεν αναφέρει τη λέξη «Ταλιμπάν», εξηγεί λεπτομερώς τη νέα θητεία της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (Manua) για έναν χρόνο. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 14 ψήφους υπέρ, μεταξύ αυτών η ψήφος της Κίνας, μόνο η Ρωσία απείχε.

«Αυτή η νέα θητεία της Manua είναι καθοριστική όχι μόνο για να ανταποκριθεί στην άμεση ανθρωπιστική και οικονομική κρίση, αλλά και για να επιτευχθεί ο πρωταρχικός μας στόχος της ειρήνης και της σταθερότητας στο Αφγανιστάν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μετά την ψηφοφορία η πρεσβευτής της Νορβηγίας στον ΟΗΕ Μόνα Γιουλ, της οποία η χώρα συνέταξε την απόφαση.

Το κείμενο, που δεν ισοδυναμεί με την αποδοχή διπλωματικής εκπροσώπησης της νέας κυβέρνησης των Ταλιμπάν στον ΟΗΕ με την αποδοχή των πρεσβευτών της, διαμορφώνει τις σχέσεις του ΟΗΕ με το Αφγανιστάν προκειμένου να ληφθεί υπόψη η ανάληψη της εξουσίας τον Αύγουστο από τους Ταλιμπάν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ.

Ο ΟΗΕ παραμένει στο Αφγανιστάν, χωρίς να αναγνωρίσει επίσημα τους Ταλιμπάν

Η Manua θα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα είναι «τα μάτια και τα αυτιά της διεθνούς κοινότητας στο Αφγανιστάν» κατά τη διάρκεια της επόμενης  χρονιάς, αντέδρασε η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Οι διαπραγματεύσεις του ψηφίσματος ήταν δύσκολες, συγκεκριμένα με τη Ρωσία, πολύ απομονωμένη και η οποία δεν έφθασε σήμερα στο σημείο να κάνει χρήση του δικαιώματος αρνησικυρίας. Χθες, Τετάρτη, η Μόσχα ήταν η μόνη που μπλόκαρε το κείμενο, το οποίο συζητείται εδώ και εβδομάδες, με την αιτιολογία ότι έλειπε «η συγκατάθεση των de facto αρχών», δηλαδή των Ταλιμπάν.

Γιατί δεν το στήριξε η Ρωσία

Για μια αποστολή του ΟΗΕ, «η συγκατάθεση των αρχών είναι επιτακτική» και η εντολή κινδυνεύει να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί, υπογράμμισε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, για να εξηγήσει την αποχή της χώρας του κατά την ψηφοφορία.

Για έναν δυτικό διπλωμάτη, η Ρωσία «απλώς εμπόδισε» τις διαπραγματεύσεις, χωρίς να μπορεί να πει εάν υπήρχε σχέση με τον πόλεμο που διεξάγει η Μόσχα στην Ουκρανία.

«Ο κατακερματισμός υπήρχε πριν και ανανεώθηκε περαιτέρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία» και είναι παρών σε όλα τα θέματα του ΟΗΕ, δηλώνει από την πλευρά του στο Γαλλικό Πρακτορείο πρεσβευτής χώρας μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ