Τυπικά ο Ολυμπιακός δεν έχει κατακτήσει ακόμη το πρωτάθλημα. Πρακτικά; Μοιάζει απλά με κούρσα αναμονής: Ή πιο σωστά με μια άσκηση διαχείρισης καθώς το +12 από τον δεύτερο της βαθμολογίας ΠΑΟΚ έχει κρατήσει μακριά την αγωνία καιρό τώρα.

Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς όπως όλα δείχνουν θα φτάσει στον προορισμό του three peat. Και κατ’ επέκταση θα επιστρέψει το καλοκαίρι στους προκριματικούς του Champions League. Εκεί που με έναν τρόπο η… τύχη του δουλεύει από τώρα.

Ναι, η συνέχεια των φετινών κυπέλλων Ευρώπης σχηματίζει τέτοιες «ζυμώσεις». Απόψε ας πούμε στην Δανία γίνεται ένα ματς που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για το αν οι Ερυθρόλευκοι θα έχουν προκαταβολικά το πλεονέκτημα έδρας ως και τα playoffs της επόμενης διοργάνωσης. Ως και το τελευταίο βήμα δηλαδή πριν από τους ομίλους. Η αναμέτρηση ανάμεσα στην Κοπεγχάγη και την PSV για ένα εισιτήριο στους «8» του Conference League.

Έληξε ισόπαλο με 4-4 το ματς στην Ολλανδία. Θέλει ο Ολυμπιακός να προκριθεί η PSV και αν είναι δυνατόν με νίκη, ώστε να κρατήσει την –όπως όλα δείχνουν επόμενη πρωταθλήτρια Δανίας- Κοπεγχάγη από «κάτω» στην ειδική βαθμολογία. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

Ποια είναι τα ως τώρα δεδομένα; Με τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, μοιάζει να κλειδώνει το ενδεχόμενο ο επόμενος πρωταθλητής Ελλάδας να κερδίζει έναν «γύρο» στα προκριματικά του Champions League 2022-23. Να ξεκινήσει δηλαδή από τον δεύτερο προκριματικό (19-20/7) και όχι από τον πρώτο (5-6/7). Φτάνει η ομάδα που θα κατακτήσει το φετινό Champions League να κερδίζει το δικαίωμα συμμετοχής της στην επόμενη διοργάνωση από την κατάταξη της στο εθνικό της πρωτάθλημα.

Στην «8αδα» της φετινής διοργάνωσης υπάρχουν δύο ομάδες που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Η Μπενφίκα (3η στην Πορτογαλία) και η Βιγιαρεάλ (7η στην Ισπανία). Καμιά από τις δύο όμως δεν λογίζεται στα πραγματικά φαβορί. Η Σίτι, η Μπάγερν, η Λίβερπουλ, η Ρεάλ, η Τσέλσι προφανώς και μοιάζουν με εγγύηση ότι η κούπα με τα μεγάλα αυτιά δεν θα καταλήξει σε ομάδα-αουτσάιντερ.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν λογικά θα ξεκινήσει από τον 2ο προκριματικό. Και με 41.000 βαθμούς στο ranking της 5ετίας θα είναι στη λίστα με τους ισχυρούς στην πρώτη κλήρωση και στην επόμενη (3ος προκριματικός). Για να είναι όμως ισχυρός και στα playoffs περιμένει μια σειρά από… μαντάτα.

Τι θα γίνει ας πούμε στα πρωταθλήματα της Κροατίας (18η) και της Τσεχίας (17η) όπου αντίστοιχα η Δυναμό Ζάγκρεμπ (49.500) είναι ισόβαθμη με την Όσιγιεκ στους 57β -με ένα ματς λιγότερο- και η Σλάβια Πράγας (49.000) είναι στο -3 από την πρωτοπόρο Βικτόρια Πλζεν. Ή τι θα γίνει στη Σερβία όπου ο Ερυθρός Αστέρας (44.000) είναι ισόβαθμος στην κορυφή με την Παρτιζάν. Οι Ερυθρόλευκοι ψάχνουν μια από τις 4 καλύτερες «ειδικές» βαθμολογίες στο μονοπάτι των πρωταθλητών.

Αν η Κοπεγχάγη απόψε πάρει έστω μια ισοπαλία από την PSV τότε επί της ουσίας γίνεται μια έξτρα ομάδα στη διαδικασία που μπορεί να εμφανιστεί το καλοκαίρι με καλύτερη ειδική βαθμολογία από τον Ολυμπιακό.

Αν χάσει; Οι υποψήφιες πιο «ισχυρές» παραμένουν τρεις+μια. Οι προαναφερόμενες και θεωρητικά και η Σαχτάρ (71.000) που ήταν πρώτη στην Ουκρανία πριν διακοπεί το πρωτάθλημα της χώρας. Αν βεβαίως θα παίξουν οι Ουκρανοί στα κύπελλα Ευρώπης ακόμη δεν το ξέρει κανείς. Αυτή τη στιγμή όμως είναι θεωρητικά στην εξίσωση.

Οι υποψήφιοι πρωταθλητές των προκριματικών
12η Ουκρανία Σαχτάρ 71,000
13η Τουρκία Τραμπζονσπόρ 5,500
14η Δανία Κοπεγχάγη 40,500
15η Κύπρος Απόλλων Λεμ. 14,000
16η Σερβία Παρτιζάν 24,500 Ερυθρός Αστέρας 44,000
17η Τσεχία Σλάβια Πράγας 49,000 Πλζεν 31,000
18η Κροατία Δυναμό 49,500 Όσιγιεκ 8,000
19η Ελβετία Ζυρίχη 7,000
20η Ελλάδα Ολυμπιακός 41,000
21η Ισραήλ Μακάμπι Χάιφα 7,000
*Η κατάταξη αφορά χώρες που ξεκινούν από τον δεύτερο προκριματικό γύρο και πέρα