Διαψεύδει ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, τις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του, Χουλουσί Ακάρ, ότι στην πρόσφατη μεταξύ τους συνάντηση, συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το ζήτημα συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, τουριστικώς και πλουτοπαραγωγικώς.

Στο ΝΑΤΟ

Οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ και όπως ανέφερε εν συνεχεία ο Ακάρ ομιλώντας προς δημοσιογράφους, τέθηκε το θέμα της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου. Ήταν δε χαρακτηριστική η αποστροφή του λόγου του, ότι «βάλαμε στο τραπέζι τα θέματά μας με ειλικρίνεια».

Βάλαμε τα θέματα με ειλικρίνεια

«Με τον κύριο υπουργό, με τον Νίκο έχουμε ειλικρινείς, διάφανες ξεκάθαρες συνομιλίες, για να δώσουμε μια θετική ατμόσφαιρα, ένα θετικό κλίμα. Με στόχο οι λαοί των δυο χωρών να ευημερούν. Βάλαμε στο τραπέζι τα θέματά μας με ειλικρίνεια, ανοιχτά, έντιμα και με διαφάνεια», εδήλωσε ο Τούρκος υπουργός.

Τουρκία: «Συνεκμετάλλευση του Αιγαίου από Τουρκία-Ελλάδα» προτείνει ο Ακάρ

Και υπενθύμισε ότι είναι η σειρά της Τουρκίας να φιλοξενήσει την τέταρτη συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ανακοίνωση

Οι ισχυρισμοί του Τούρκου υπουργού φυσικά και δεν μπορούσαν να μείνουν χωρίς απάντηση και το βράδυ της Πέμπτης κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος εξέδωσε γραπτη δήλωση διαψεύδοντας τις δηλώσεις Ακάρ.

Συγκεκριμένα ξεκαθάρθισε ότι «με τον κ. Ακάρ συζητήσαμε σε πολύ καλό κλίμα τις προϋποθέσεις και δυνατότητες εμπέδωσης ενός κλίματος ηρεμίας και ασφάλειας στην περιοχή του Αιγαίου, μακριά από εντάσεις, προκλητικές συμπεριφορές και δηλώσεις εντυπωσιασμού.

Συμφωνήσαμε ότι το ήπιο κλίμα στις διμερείς σχέσεις μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επωφελές και για τις δύο χώρες μας, ιδίως ενόψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου. Ασφαλώς, και δεν τέθηκε θέμα “συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου“, και ούτε άλλωστε μπορούσε να τεθεί».