Περιορισμένης εμβέλειας δέσμη μέτρων που έρχεται με καθυστέρηση έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για την προστασία των πιο ευάλωτων την ακρίβεια. Τα κυβερνητικά μέτρα για την ακρίβεια είναι τα λιγότερα συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες σημείωνει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση δεν μπορούν να βοηθήσουν τους πιο αδύναμους και τα περισσότερα νοικοκυριά. Συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι τα λιγότερα. Το 1,1 δισεκ. ευρώ δεν είναι δημοσιονομικό περιθώριο. Είναι η κερδοσκοπία του κράτους εις βάρος του ελληνικού λαού και αυτό φαίνεται από τα επιπλέον φορολογικά έσοδα που προέκυψαν το δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου λόγω του αυξημένου πληθωρισμού», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης μιλώντας στον Σκάι.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει εδώ και μήνες μια δέσμη συνολικών παρεμβάσεων όπως είναι: η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, η φορολόγηση των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών, η επιβολή πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής, η αύξηση του κατώτατου μισθού και ένα νέο ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Απαντώντας μάλιστα στις κατά καιρούς ειρωνείες κυβερνητικών στελεχών για τις προτάσεις του ΚΙΝΑΛ προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας και να θωρακιστούν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί, σημείωσε με νόημα:

«Είχε λεφτόδεντρο ο πρωθυπουργός ένα χρόνο πριν, με την πανδημία, που επαίρεται ότι έκανε δημοσιονομική επέκταση 43 δισεκατομμύρια ευρώ, την τέταρτη παγκοσμίως; Μετά από ένα χρόνο χάθηκε το λεφτόδεντρο; Ο κ. Μητσοτάκης κατά το δοκούν το ξεραίνει».

Σχολιάζοντας την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι «καλό είναι να μειωθεί η ένταση με την Τουρκία, αλλά καλύτερο είναι να εκμεταλλευτούμε αυτό τον χρόνο για να διαμορφωθεί μια εθνική στρατηγική για το Κυπριακό και τα υπόλοιπα θέματα».

Επιπλέον, στον απόηχο των νέων δεδομένων που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί το πως αντέδρασε η Ευρώπη έναντι της Ρωσίας. Πρέπει να καταλάβει ο κ. Ερντογάν ότι αν ποτέ διανοηθεί να δημιουργήσει ζήτημα καταπάτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της ΕΕ, θα έχει την ανάλογη αντιμετώπιση. Η τουρκική οικονομία είναι περισσότερο διασυνδεδεμένη με τα ευρωπαϊκά κράτη απ’ ότι η ρωσική».

Για τις πολιτικές στοχεύσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής να γίνει κυβερνητική δύναμη ανέφερε: «Έχουμε έναν Πρωθυπουργό, που λέει ότι θέλει μόνο αυτοδυναμία και κοιτά τις δεύτερες εκλογές. Εγώ σέβομαι το Σύνταγμα. Στις πρώτες εκλογές θα δώσω μάχη η παράταξη μας να πάρει ένα μεγάλο ποσοστό και να είναι κυβερνητική δύναμη το σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα».

Ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι την Κυριακή με την συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος ξεκινά η αυτό-οργάνωσή, η πορεία προς το Συνέδριο, που θα γίνει τον Μάιο, και θα εγκαινιαστεί το ψηφιακό κόμμα, μια καινοτομία για τα δεδομένα των ελληνικών κομμάτων.