Όταν σε μια πρωτεύουσα που την πολιορκούν ρωσικά τανκς και που εκτοξεύονται πύραυλοι, επιβάλλεται σε αυτήν απαγόρευση κυκλοφορίας («κέρφιου»), τα πάντα νεκρώνουν. Οι μόνοι που κινούνται μέσα στην πόλη είναι οι Ουκρανοί στρατιώτες, πάνοπλοι, που ελέγχουν όλα τα χαρακώματα, που επανατοποθετούν σε καίρια σημεία τους αντιαρματικούς «τσέχικους σκαντζόχοιρους» (μια παλαιά πλην όμως αποτελεσματική κατασκευή από μεταλλικές δοκούς οι οποίες σχηματίζουν γωνίες και ακμές).

Ελέγχουν τα αντιπυραυλικά τους συστήματα, αυτά που δημιουργούν μια ομπρέλα προστασίας πάνω από το Κίεβο και περιπολούν στην πόλη. Κάθε μέρα μόλις σουρουπώσει από τα μεγάφωνα της πόλης σταματούν οι σειρήνες και ακούγεται ο ουκρανικός εθνικός ύμνος. Αμέσως μετά τα μεγάφωνα της πρωτεύουσας, παίζουν για αρκετή ώρα , ουκρανικά παραδοσιακά τραγούδια με πρώτο «Το τραγούδι της Πατρίδας μου».

Μέσα στη σιγή του κέρφιου, ακούγεται ξαφνικά από την μεριά της πλατείας Μαϊντάν ο ήχος μιας κιθάρας. Μια έγχορδη μελωδία, μέσα από τα ερείπια από έναν Ουκρανό στρατιώτη. Με το δυτικού τύπου κράνος του, με το καλάσνικωφ στον ώμο, άρχιζε να παίζει με θαυμαστή μαεστρία και ηρεμία μια μελωδία που είναι αδύνατον να μην σε συγκινήσει. Σου θυμίζει αμέσως μια πιτσιρίκα, ούτε 12 ετών, που έπαιζε πιάνο μέσα από τα χαλάσματα της βομβαρδισμένης Μαριούπολης. Η εικόνα είναι όντως συγκινητική.

Ίσως ο Ουκρανός φαντάρος να έπαιζε για την οικογένειά του που κατάφερε να φύγει από την φρίκη του πολέμου και να καταφύγει με ασφάλεια στην Ρουμανία ή στην Πολωνία. Ποιος να ξέρει. Το μόνο που έδειχνε είναι ότι έπαιζε την κιθάρα του με πάθος.

Πάλι ωστόσο οι Ρώσοι βομβάρδισαν το πρωί κάποιες πολυκατοικίες στο Κίεβο. Πάλι σημειώθηκαν θύματα Αυτή τη φορά επέλεξαν να κτυπήσουν όταν υπήρχε απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη με τον κόσμο να μην μπορεί να βγει έξω από τα σπίτια του. Και οι Έλληνες δημοσιογράφοι θα πείτε, αυτοί που έμειναν στην πολιορκία του Κιέβου;

Είχαν φροντίσει να πάρουν από την προηγούμενη ημέρα προμήθειες από το μοναδικό ελληνικό μπακάλικο που υπάρχει στο Κίεβο, του Βολιώτη Χρήστου Λιάγκα. Αγόρασαν τσίπουρο, ζήτησαν χωρίς γλυκάνισο, αλλά του Χρήστου του τελείωσε. Το τσίπουρο είναι δημοφιλές στο Κίεβο. Έτσι διοργάνωσαν στο ξενοδοχείο «Κοζάσκι», ένα ελληνικό τσιμπούσι μέσα στην καρδιά του πολέμου: Τονοσαλάτα, καλαμπόκι, τρία διαφορετικά τυριά. Οικοδέσποινα η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη και στο τσιμπούσι έλαβαν μέρος η Λευκή Γιωργάκη (Star) Μαρίνος Αλιφέρης (Mega), Μίλτος Σακελλάρης (ΣΚΑΙ), Γιώργος Γρηγοριάδης (Alpha) και Χρήστος Νικολαΐδης (Open). Απουσίαζε ο Νίκος Βαφειάδης, όχι για κανέναν ιδιαίτερο λόγο αλλά επειδή βρισκόταν σε άλλο ξενοδοχείο και με την απαγόρευση κυκλοφορίας ήταν κομματάκι δύσκολο να μετακινηθεί

***
Όταν ο Ακάρ (ξανά) συνάντησε τον Παναγιωτόπουλο

Όπως πρώτοι διαβάσατε από χθες από αυτήν τη στήλη ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο της Έκτακτης Υπουργικής Συνόδου των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Κατά τη συνάντηση υπογραμμίστηκε η σημασία μείωσης των εντάσεων και εμπέδωσης κλίματος ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει των κανόνων Διεθνούς Δικαίου και αρχής καλής γειτονίας. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί προσεχώς συνάντηση για συνομιλίες περί δραστηριοτήτων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).Να σημειώσω ότι τη συνάντηση ζήτησε να γίνει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, αμέσως μετά την συνάντηση των Μητσοτάκη- Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Οι Τούρκοι επιζητούν διαύλους επικοινωνίας με την Ελλάδα και μετά το ναυάγιο των συναντήσεων των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, οι υπουργοί Άμυνας είχαν σε μικρό χρονικό διάστημα, δύο συναντήσεις. Την πρώτη φορά μάλιστα ο Τούρκος έκανε και ένα «δωράκι» στον Έλληνα ομόλογό του, μια φωτογραφία από προηγούμενη συνάντησή τους

***
Η Ελλάδα στήριξε το πακέτο κυρώσεων

Να σημειωθεί ότι έκτακτη σύνοδο των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την ακλόνητη υποστήριξη της Ελλάδας στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Τόνισε, δε, ότι η Ελλάδα υποστήριξε το τεράστιο πακέτο κυρώσεων που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, επισημαίνοντας το σημαντικό οικονομικό τίμημα που θα έχουν αυτές οι κυρώσεις και στους συμμάχους του ΝΑΤΟ και τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

***
Οι Αμερικανοί, οι S-300 και ο Βαρβιτσιώτης

Θα σας πάω τώρα στην Ουάσιγκτον και στις 18 συναντήσεις που είχε εκεί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στην σκιά του πολέμου της Ουκρανίας. Οι Αμερικανοί σφόδρα ενδιαφέρονται για την υπεράσπιση της Ουκρανίας, τόσο που ανεπισήμως ετέθη το ερώτημα προς τον κ. Βαρβιτσιώτη εάν μπορεί η Ελλάδα να δανείσει το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 που βρίσκεται στην Κρήτη για ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας. Ο κ. Βαρβιτσιώτης απάντησε με διπλωματικό τρόπο και έκλεισε το θέμα. Είπε όπως έμαθα, ότι το αντιπυραυλικό σύστημα βρίσκεται μεν στην Κρήτη, πλην όμως δεν ανήκει στην Ελλάδα, αλλά στην Κύπρο, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Όντως το σύστημα αυτό είχε αγοραστεί επί κυβερνήσεως Γλαύκου Κληρίδη αλλά μετά από πολλές αντιδράσεις συμφωνήθηκε, επί κυβερνήσεως Σημίτη, να εγκατασταθεί στην Κρήτη. Ο κ. Βαρβιτσιώτης όμως είπε και κάτι άλλο. Είπε στους Αμερικανούς ότι και η Ελλάδα δέχεται απειλή και ότι έστειλε ήδη ένα αντιαεροπορικό σύστημα Patriot στην Σαουδική Αραβία για ενίσχυση της αεράμυνάς της και ότι δεν μπορεί να αποχωριστεί άλλο ένα, χωρίς να υπάρξει συνδρομή στην αεράμυνά της από τις ΗΠΑ. Ήταν όντως διπλωματική απάντηση.

***
Πότε πάει ο Μητσοτάκης στον Λευκό Οίκο

Να ξέρετε πάντως ότι η ετήσια επίσημη εκδήλωση που γίνεται στον Λευκό Οίκο (παρουσία του εκάστοτε πλανητάρχη) για την επέτειο της 25ης Μαρτίου εφέτος θα πάρει μια μικρή αναβολή. Δεν θα γίνει δηλαδή ανήμερα. Οι Αμερικανοί (και ο Μπάιντεν) θέλουν η εκδήλωση αυτή να συνπέσει με την επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Και κάτι ακόμα. Θυμάστε τον Πομπέο; Ίσως τον καλύτερο υπουργό του Τραμπ, αυτός που έχει σύζυγο χριστιανή ορθόδοξη; Λοιπόν σας πληροφορώ ότι στη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με τον κ. Βαρβιτσιώτη αναφέρθηκε εκτενώς στην εκκλησιαστική διπλωματία και ανέδειξε την προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

***
Το Beriev δεν θα είναι πια εδώ

Ήταν πέρυσι τον Αύγουστο μετά τις καταστροφικές φωτιές στην Εύβοια που ο Πρωθυπουργός σήκωσε το τηλέφωνο για να επικοινωνήσει με τον Πρωθυπουργό τη Ρωσίας Μιχαήλ Μισούτιν. Ήθελε να τον ευχαριστήσει για τη διάθεση, του ρωσικού θηρίου του Beriev Be-200 το οποίο συνέβαλε ουσιαστικά στην καταπολέμηση των πυρκαγιών. Λίγες ημέρες νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τηλεφωνούσε στον Λαβρόφ ζητώντας του και δεύτερο Beriev, ενώ όταν επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός τον Πούτιν στο Σότσι συμφώνησαν όντως να έρθει και δεύτερο ρωσικό μεγαθήριο πυροσβεστικό αεροπλάνο. Αλλά τότε ο Πούτιν ούτε απειλούσε, ούτε έδειχνε καμιά πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία και να αρχίσει να ισοπεδώνει με τα πυροβόλα του πόλεις.

Η αλήθεια είναι ότι τα ρωσικά αυτά εναέρια θηρία ήταν εξόχως αποτελεσματικά στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών. Ένα «γέμισμα» έκαναν (είτε στη θάλασσα, είτε με επιβραδυντικό υγρό) και η φωτιά περιοριζόταν. Όπως αλήθεια είναι ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς ως επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας προσπάθησε πολύ για να έρθει το Beriev, στην Ελλάδα. Αρχικά οι Ρώσοι το έστειλαν στην Τουρκία. Σήμερα τόσο ο Μισούτιν, όσο και ο Λαβρόφ βρίσκονται στον κατάλογο με τις διεθνείς κυρώσεις με δέσμευση των περιουσιών τους και τα Beriev δεν πρόκειται να έρθουν. Ούτε βεβαίως πρόκειται να έρθουν καμιά δεκαριά ρωσικά, ελικόπτερα που ενοικιάζαμε τις θερινές περιόδους για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι τι θα κάνουμε χωρίς τα ρωσικά μέσα αεροπυρόσβεσης; Ποιος είναι ο προγραμματισμός του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και του υπουργού Χρήστου Στυλιανίδη;

Το ΝΑΤΟ αντί του ρωσικού θηρίου

Ο ίδιος λέει ότι έχει προβλεφθεί να υπάρχουν επαρκή πυροσβεστικά μέσα για την κατάσβεση πυρκαγιών και μάλιστα δασικών πυρκαγιών. Δεν υπολογίζει βεβαίως τα ρωσικά μέσα τα οποία δεν πρόκειται να έρθουν, αλλά υπολογίζει στο… ΝΑΤΟ. Ναι, το ΝΑΤΟ θα αντικαταστήσει τα ρωσικά εναέρια θηρία. Αλλά πώς; Υπάρχει μια υπηρεσία στο ΝΑΤΟ που ονομάζεται Υπηρεσία Προμήθειας Υλικών χωρών μελών του ΝΑΤΟ, με τα αρχικά NSPA, και εκεί αποταθήκαμε για τη διάθεση εναέριων μέσων πυρόσβεσης. Ο κ. Στυλιανίδης βεβαιώνει πως δεν θα υπάρξει καθόλου πρόβλημα , αφού θα υπάρχουν και τα δυτικής προέλευσης (και κατασκευής) μέσα καθώς και τα δικά μας Καναντέρ. Ωστόσο θα πρέπει οι αιτήσεις να γίνουν γρήγορα, γιατί πιθανόν και άλλες χώρες να χρειασθούν τη βοήθεια του ΝΑΤΟ. Εκείνο όμως που σίγουρα θα μας λείψει και δεν μπορεί με τίποτα να αντικατασταθούν είναι οι Ουκρανοί εθελοντές πυροσβέστες που έδειξαν στην πυρκαγιά της Εύβοιας την αποτελεσματικότητά τους.

***
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε πορεία

Την Κυριακή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και θα πάρει μέρος σε πορεία που διοργανώνεται για τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Θα είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Δημοκρατίας παίρνει μέρος σε πορεία. Θα ξεκινήσει από την Πλατεία Ελευθερίας και θα καταλήξει στην παλιό σταθμό των τρένων, εκεί όπου έφευγαν οι Εβραίοι για τα κρεματόρια. Θα είναι μια πορεία μνήμης και τιμής για τους Εβραίους θύματα των Ναζί.

***
Τα αστικά και τα υπεραστικά γαϊδουράκια της Κύπρου

Τώρα μεταξύ μας. Εάν θέλεις να κάνεις προπαγάνδα σε οποιοδήποτε κόμμα ή σε οποιαδήποτε κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να είσαι καλά διαβασμένος. Αυτός είναι ο πρώτος, ο μεγαλύτερος και ο απαράβατος κανόνας. Σε διαφορετική περίπτωση η γκάφα που σίγουρα θα υποπέσεις θα είναι πολύ μεγάλη, μεγάλη σαν πρόκα. Όπως για παράδειγμα αυτό που άκουσα στο ΣΚΑΙ (πρωινή εκπομπή). Στην προσπάθειά του ο παρουσιαστής να υπερασπιστεί την κυβερνητική πολιτική που δεν μειώνει τη φορολογία στα καύσιμα, είπε ότι στην Κύπρο επιδοτούν την καύσιμα, επειδή δεν έχει… λεωφορεία. Ούτε αστικά, είπε, ούτε υπεραστικά. Βεβαίως όταν το άκουσαν στη Λευκωσία δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα γέλια τους κυρίως το κυπριακό υπουργείο Μεταφορών που συχνά εκδίδει ανακοινώσεις για δρομολόγια λεωφορείων και δωρεάν κάρτες μετακίνησης για χαμηλοσυνταξιούχους κλπ. Κάτι που προφανώς είναι άγνωστο στο κανάλι του Φαλήρου. Ή μάλλον ο παρουσιαστής του ΣΚΑΙ θα νόμισε ότι επειδή τα κυπριακά γαϊδουράκια είναι πασίγνωστα σε όλο τον πλανήτη, ότι οι Κύπριοι (και οι Κύπριες «κορούδες») μετακινούνται ακόμα με αυτά.

***
Οι γαλάζιοι περιοδεύουν στις Λαϊκές

Και όμως συμβαίνει. Υπάρχουν βουλευτές της ΝΔ που έχουν αρχίσει τις περιοδείες. Άρωμα προεκλογικών περιοδειών θα μπορείς κάλλιστα να πεις, αφού βλέπεις τους γαλάζιους σε λαϊκές αγορές να εκφωνούν λόγους. Πάρτε για παράδειγμα τον βουλευτή της ΝΔ Β Πειραιώς Δημήτρη Μαρκόπουλο που βρέθηκε στη λαϊκή αγορά της Δραπετσώνας. Ενημερώθηκε για την πορεία των τιμών των ζαρζαβατικών (λόγω του πολέμου στην Ουκρανία) και συνομίλησε με τους πολίτες του Πειραιά και τους παραγωγούς. Τους είπε μάλιστα πως «δεν είμαι πολιτικός γραφείου και ότι η πραγματική ζωή είναι στους δρόμους». Είπε ακόμα πως χρέος της κυβέρνησης είναι να ανακουφίσει τους πολίτες «από το βαρύ φορτίο της ακρίβειας που φόρτωσε μια διεθνής κρίση». Έπεται επίσκεψη στη Σαλαμίνα. Ήδη έχει επισκεφθεί Κορυδαλλό, Νίκαια, Ρέντη και το Κερατσίνι. Εάν δεν είναι προεκλογικές αυτές οι περιοδείες, τότε τι είναι;

***
Ο Στουρνάρας και οι υψηλές καταθέσεις

Αυτή η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ με τον κεντρικό τραπεζίτη καλά κρατεί. Εδώ και οκτώ χρόνια μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσά τους και πολλές φορές κλιμακώνεται και στις αίθουσες των δικαστηρίων. Αυτή τη φορά οι επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του κ. Στουρνάρα έγιναν με αφορμή τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη στη συνέντευξη που έδωσε σε τηλεοπτικό σταθμό. Εκεί λοιπόν όπου αναφέρθηκε ότι οι υψηλές καταθέσεις ως αποτέλεσμα των ενισχύσεων που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση αποτελούν αποθεματικά που θα βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια ( εφόσον η διάρκεια της κρίσης δεν κρατήσει πολύ). Αυτές οι δηλώσεις άνοιξαν τον ασκό Αιόλου. Ο Διοικητής δέχθηκε φραστικές επιθέσεις στα σόσιαλ μίντια ακόμα και σε σποτ αποδοκιμασίας πρωταγωνίστησε. Ρώτησα λοιπόν ευθέως γιατί έκανε τέτοιες δηλώσεις που προκάλεσαν και ιδού τι μου απάντησαν οι πιο στενοί συνεργάτες του: «Ο Διοικητής δεν είπε τίποτε παραπάνω από αυτό που είπε και η πρόεδρος της ΕΚΤ C. Lagarde μία μέρα πριν: «Η επίδραση της τεράστιας διαταραχής όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας στους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις ενδέχεται να περιοριστεί εν μέρει με τη χρήση μέρους των αποταμιεύσεων που συσσωρεύθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας και με τα αντισταθμιστικά δημοσιονομικά μέτρα.» Επιπλέον τόνιζε ότι είναι υποχρέωσή του να λέει την αλήθεια διότι πρόκειται για δημόσιο χρήμα! Και θα συνεχίσει να το κάνει όσο και αν κάποιοι έχουν άρνηση της πραγματικότητας και μισούν την αλήθεια». Υποψιάζομαι ότι αυτά που είπε θα τα επαναλάβει σε λίγες ημέρες όταν παραδώσει την ετήσια έκθεσή του.