Οι πληρωμές των τόκων των κρατικών ομολόγων της Ρωσίας, που έληγαν  στις 16 Μαρτίου, καταβλήθηκαν κανονικά και μάλιστα η πληρωμή έγινε σε δολάρια, ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters  δύο πηγές με γνώση του θέματος.

Νωρίτερα μια άλλη πηγή είχε αποκαλύψει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ότι η JPMorgan, η ανταποκρίτρια τράπεζα της Ρωσίας, είχε λάβει τα κεφάλαια από την κυβέρνηση και τα είχε πιστώσει στη Citi για την πληρωμή στους κατόχους ομολόγων.

Το υποκατάστημα της Citi στο Λονδίνο αρνήθηκε να σχολιάσει.

Οι ανακοινώσεις της Μόσχας

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές, που ανέρχονταν σε 117 εκατομμύρια δολάρια, και αφορούσαν σε δύο κρατικά ομόλογα σε αμερικανικό νόμισμα.

Ήταν ουσιαστικά η πρώτη δοκιμασία της Μόσχας, στην προσπάθεια να τηρήσει τις υποχρεώσεις της για εξωτερικό χρέος μετά την επιβολή των δυτικών κυρώσεων.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί, ότι η ανακοίνωση αυτή δεν κατάφερε να μετριάσει τις ανησυχίες για χρεοκοπία της Ρωσίας, καθώς αρκετοί πιστωτές είπαν ότι τα κεφάλαια δεν είχαν ακόμα πιστωθεί.

Η περίοδος χάριτος και οι νέες προθεσμίες

Πάντως, η Μόσχα έχει περίοδο χάριτος 30 ημερών από την προθεσμία της Τετάρτης.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία έχουν αποκόψει τη Ρωσία από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και έχουν μπλοκάρει το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων της σε χρυσό και συνάλλαγμα, ενώ η Μόσχα με τη σειρά της ανταπέδωσε, με αποτέλεσμα οι συναλλαγές να περιπλέκονται.

Όπως υπογραμμίζει το Reuters, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών είχε σχεδιάσει να στείλει το ισοδύναμο ποσό πληρωμής τόκων σε ρούβλια εάν οι πληρωμές σε δολάρια δεν έφταναν σε ξένους κατόχους ομολόγων, κάτι που ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch είπε ότι θα συνιστούσε κρατική χρεοκοπία, εάν δεν διορθωθεί εντός περιόδου χάριτος 30 ημερών.

Η Ρωσία έχει 15 διεθνή ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εκκρεμότητα, από τα οποία περίπου τα μισά κατέχουν ξένοι επενδυτές.

Οι πληρωμές τόκων που οφείλονταν για τις 16 Μαρτίου ήταν οι πρώτες από τις πολλές, με άλλα 615 εκατομμύρια δολάρια να οφείλονται τον υπόλοιπο μήνα. Η πρώτη πληρωμή κεφαλαίου λήγει στις 4 Απριλίου όταν λήξει ένα ομόλογο 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πηγή: ΟΤ