Με την έκδοση ηλεκτρονικής κάρτας καυσίμων θα δοθεί η επιδότηση καυσίμων σε συγκεκριμένες ομάδες φυσικών προσώπων και ελεύθερων επαγγελματιών, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Η επιδότηση της βενζίνης θα χορηγείται για τρείς μήνες από τον Απρίλιο έως και το Ιούνιο και θα αφορά  φυσικά πρόσωπα και επαγγελματίες με εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Το freedom pass

Η επιχορήγηση θα δοθεί με ηλεκτρονική κάρτα, όπως στην περίπτωση του freedom pass και για όσους δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα το ποσό θα πιστωθεί στην τραπεζική τους κάρτα.

Ο δικαιούχος θα δηλώνει στο gov.gr τον αριθμό πινακίδας του ΙΧ και η ενίσχυση θα δίνεται για κάθε ΙΧ ανά φυσικό πρόσωπο.

Η επιδότηση αφορά σε 60 λίτρα καυσίμων και ισούται 0,22 ευρώ/λίτρο. Για τους τρεις μήνες το ποσό είναι στα 40 ευρώ και για τους νησιώτες στα 0,28 ευρώ/λίτρο και άρα στο τρίμηνο η ενίσχυση είναι 50 ευρώ.

Για τις μηχανές η ενίσχυση είναι στα 30 ευρώ στο τρίμηνο και στα 35 ευρώ για τις νησιωτικές περιοχές.

Οι τιμές και τα λίτρα

Σύμφωνα με τον υπουργό με την επιδότηση της βενζίνης αν η τιμή είναι στα 2,10 ευρώ/λίτρο για τα πρώτα 60 λίτρα η τιμή μετά την επιδότηση μειώνεται στα 1,88 ευρώ το λίτρο.

Επίσης επιδοτείται η τιμή του πετρελαίου κίνησης στην εσωτερική αγορά. Η επιδότηση είναι στα 0,12 ευρώ/λίτρο. Το όφελος μαζί με το ΦΠΑ είναι στα 0,15 ευρώ/λίτρο. Έτσι αν η τιμή 2 ευρώ με την επιδότηση μειώνεται στα 1,85 ευρώ το λίτρο.

Τέλος σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη για τον μήνα Απρίλιο οι εκμεταλλευτές ταξί θα λάβουν επιδότηση 200 ευρώ. Το επίδομα αφορά σε 28.600 εκμεταλλευτές ταξί.