Την ώρα που ο Σεργκέι Λαβρόφ άφησε ελπίδες με σημερινή του δήλωση για να υπάρξει ένας συμβιβασμός ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο, ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες, αποκάλυψε ότι η Ουκρανία έχει προτείνει σχετικά με την ουδετερότητα ένα μοντέλο κράτους τύπου Αυστρίας ή Σουηδίας.

Θυμίζουμε ότι το ζήτημα της ουδετερότητας είναι από τα σημαντικότερα ζητήματα που εγείρει η Ρωσία, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει, όπως φαίνεται, αποδεχθεί ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Ο ανταποκριτής του APA στη Μόσχα είναι αυτός που αναφέρει ότι ο Μεντίνσκι έκανε τη συγκεκριμένη αποκάλυψη. Αναφορά στο ίδιο θέμα έχει και το Russia Today, όπως αναφέρεται στο κανάλι του στο Telegram.

Η δήλωση Μεντίνσκι

«Συζητείται μια σειρά από περίπλοκα ζητήματα που σχετίζονται με τη διατήρηση και την ανάπτυξη του ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας, την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, το μέγεθος του ουκρανικού στρατού. Η Ουκρανία προσφέρει την αυστριακή και σουηδική εκδοχή ενός ουδέτερου αποστρατικοποιημένου κράτους, αλλά ταυτόχρονα να έχει τον δικό της στρατό και ναυτικό.

«Όλα αυτά τα θέματα συζητούνται στο επίπεδο των επικεφαλής των υπουργείων Άμυνας της Ρωσίας και της Ουκρανίας», είπε ο Μεντίνσκι.

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας υπενθύμισε ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να έχει ουδέτερο καθεστώς: «Υπό την προϋπόθεση της ουδετερότητας που η Ουκρανία αποχώρησε από τη Σοβιετική Ένωση το 1991 και αυτή η ουδετερότητα είναι γραμμένη στη Διακήρυξη της Κυριαρχίας της Ουκρανίας».