«Πρέπει να παραδεχτούμε» ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να προσχωρήσει στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την ώρα που το θέμα αυτό ήταν μία από τις αιτίες που επικαλέστηκε η Ρωσία για να δικαιολογήσει την εισβολή στο ουκρανικό έδαφος.

«Ακούγαμε επί χρόνια ότι οι πόρτες ήταν ανοιχτές, όμως ακούσαμε επίσης ότι δεν θα μπορούσαμε να ενταχθούμε. Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να την παραδεχτούμε», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης στη σύνοδο των ηγετών της JEF (Κοινή Εκστρατευτική Δύναμη), μιας στρατιωτικής συμμαχίας της οποίας ηγείται το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εν μέρει λειτουργούν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι

«Παλεύουμε για τη ζωή μας. Παλεύουμε για τη ζωή μας απέναντι σε πυραύλους, αεροπορικές βόμβες, πυροβολικό, τανκς και όλμους. Και οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιούν τα ρωσικά στρατεύματα για να μας καταστρέψουν. Οτιδήποτε άλλο εκτός από τη Ρωσία καταστρέφεται τώρα. Γιατί κάθε βολή στην Ουκρανία, κάθε χτύπημα στην Ουκρανία είναι βήμα προς την αυτοκαταστροφή της Ρωσίας».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επιβεβαίωσε ότι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αεροπορικές επιδρομές της Ρωσίας σε κατοικημένες περιοχές στην περιοχή του Κιέβου σήμερα το πρωί. Σημειώθηκε μάλιστα νέα επίθεση στον σταθμό του μετρό Λουκιάνιβσκα.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι μπόρεσαν να ανοίξουν μερικώς την Τρίτη. Περίπου 2.000 αυτοκίνητα κατάφεραν να φύγουν από τη Μαριούπολης και μια συνοδεία 70 λεωφορείων ετοιμάζεται να αναχωρήσει από το Σούμι στα βορειοανατολικά.