Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των Πούτιν – Μισέλ, ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν για την «κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τη ρωσική «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την προστασία των δημοκρατιών του Ντονμπάς, καθώς και για τις ανθρωπιστικές πτυχές του ζητήματος, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για την εκκένωση αμάχων».

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ρωσίας περιέγραψε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τις βασικές εκτιμήσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Σιωπή για τα εγκλήματα του ουκρανικού στρατού

«Το Κίεβο δεν επιδεικνύει σοβαρότητα στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων», ανέφερε ο Πούτιν, ο οποίος τόνισε στον Σαρλ Μισέλ ότι «η ηγεσία της ΕΕ αγνόησε τη χθεσινή εγκληματική ενέργεια του ουκρανικού στρατού, ο οποίος εκτόξευσε πύραυλο διασποράς στο Ντονέτσκ, που οδήγησε στον θάνατο 21 ανθρώπων και στον τραυματισμό άλλων 38». Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ενόχλησή του για την «αποσιώπηση» αυτού του γεγονότος.

Από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ επανέλαβε την έκκληση της ΕΕ να σταματήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κι ότι όλη η Ευρώπη είναι ενωμένη κατά της ρωσικής επιθετικότητας, αντιδρώντας με ισχυρές κυρώσεις και παρέχοντας επιπλέον στήριξη στην Ουκρανία.

«Η ασφάλεια των αμάχων πρέπει να είναι προτεραιότητα», ανέφερε, λέγοντας ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι «τυφλοί» ρωσικοί βομβαρδισμοί μέσα σε πόλεις, και να λειτουργήσουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι.