Η παραπαίουσα πολεμική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποκτά ένα «καινούριο» πρόσωπο.

Με στρατιωτική στολή, το χέρι απλωμένο πάνω από έναν στρατιωτικό χάρτη μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, ο πολέμαρχος-ηγέτης της Τσετσενίας, Ραμζάν Καντίροφ, υποστήριξε μέσω του καναλιού του στο Telegram την Κυριακή ότι βρίσκεται στο έδαφος της Ουκρανίας, στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων.

Πιστός του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και επιδέξιος χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ο Καντίροφ ανήρτησε την Κυριακή εικόνες που τον έδειχναν να διοικεί μια μεραρχία των τσετσενικών ειδικών δυνάμεων μαζί με το δεξί του χέρι, τον Άνταμ Ντελιμχάνοφ, και διάφορους μαχητές να αναγκάζουν ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου να φωνάζουν συνθήματα των Τσετσένων.

«Τις προάλλες ήμασταν περίπου 20 χιλιόμετρα από εσάς, ναζί του Κιέβου, και τώρα είμαστε ακόμη πιο κοντά» έγραψε ο κ. Καντίροφ, καλώντας τις ουκρανικές δυνάμεις να παραδοθούν, διαφορετικά «είσαστε τελειωμένοι». «Θα σας δείξουμε (…) ότι η ρωσική πρακτική σε μαθαίνει τον πόλεμο καλύτερα από την ξένη θεωρία και τις προτροπές των στρατιωτικών συμβούλων. Μπορείτε να χαλαρώσετε (…). Δεν χρειάζεται να μας ψάχνετε, θα σας βρούμε εμείς» διεμήνυσε.

Το σχέδιο της Μόσχας

Ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Κρεμλίνο δεν είχε «κανένα στοιχείο» σχετικά με το αν ο Καντίροφ βρισκόταν πραγματικά στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι τσετσενικές δυνάμεις ήταν αναπόσπαστο μέρος του στρατιωτικού σχεδίου του Κρεμλίνου από την αρχή. Αξιωματικοί των δυτικών μυστικών υπηρεσιών ενημέρωσαν τη βρετανική εφημερίδα ότι τσετσενικές δυνάμεις σχεδίαζαν τη δολοφονία της πολιτικής ηγεσίας της Ουκρανίας εντός των πρώτων 48 ωρών της εισβολής.

Με τις τσετσενικές δυνάμεις κοντά στο Κίεβο, η εμπλοκή του Καντίροφ αυτό το Σαββατοκύριακο είναι ένα σημάδι ότι ο 45χρονος προτίθεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο πλευρό της Ρωσίας μαζί με τις δυνάμεις που διοικεί.

«Οι Τσετσένοι έχουν δημιουργήσει μια φήμη ως σκληροί και βάναυσοι μαχητές» επισημαίνει ο Emil Aslan, ειδικός σε θέματα Καυκάσου και καθηγητής στο τμήμα ερευνών στο Charles College της Πράγας. «Η ανάπτυξη Τσετσένων μαχητών έχει μεγάλο ψυχολογικό αντίκτυπο».

Εκτός από τους Τσετσένους, οι ρωσικές αρχές έχουν δηλώσει ότι είναι σε θέση να υποδεχτούν μαχητές από τη Συρία και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις δραστηριοποιούνται το τελευταίο διάστημα.

Ο Καντίροφ ισχυρίζεται ότι 10.000 Τσετσένοι δηλώνουν ετοιμοπόλεμοι στην Ουκρανία – και έχει απειλήσει να μεταφέρει μέχρι και 70.000 στη μάχη. Ωστόσο, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός είναι αισθητά μικρότερος, ίσως μεταξύ 3.500 και 7.000.