Σε εξέλιξη βρίσκεται ο τέταρτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, όπως ενημέρωσε με νέο μήνυμά του ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχάιλο Ποντόλιακ.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου έγραψε σε νέο μήνυμά του στο Twitter ότι οι δύο πλευρές ενημερώνουν για τις θέσεις τους η μία την άλλη, με τη διαπραγμάτευση να συνεχίζεται και ακόμα να είναι δύσκολη.

Ο Ποντόλιακ εκτιμά ότι αυτό συμβαίνει λόγω των πολύ διαφορετικών πολιτικών συστημάτων ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία. Ο Ουκρανός διαπραγματευτής τόνισε ότι στη χώρα του υπάρχει ελεύθερος διάλογος και υποχρεωτική συναίνεση, ενώ στη ρωσική κοινωνία υπάρχει καταστολή.

Νωρίτερα, ο Ποντόλιακ έστειλε νέο μήνυμα πριν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες.

«Διαπραγματεύσεις. Γύρος τέταρτος. Για την ειρήνη, την κατάπαυση του πυρός, την άμεση απόσυρση των στρατευμάτων και τις εγγυήσεις ασφάλειας. Δύσκολη συζήτηση. Παρόλο που η Ρωσία καταλαβαίνει την ανοησία των επιθετικών ενεργειών της, συνεχίζει ακόμα να έχει την ψευδαίσθηση ότι οι 19 μέρες βίας απέναντι σε ειρηνικές πόλεις είναι η σωστή στρατηγική», έγραψε στο Twitter.

Η τοποθέτηση Κουλέμπα πριν τον τέταρτο γύρο των συνομιλιών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε σήμερα τη Δύση να εφοδιάσει την Ουκρανία με όπλα και να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία για να βοηθήσει να αποτραπεί άλλες χώρες να συρθούν σε μια ευρύτερη σύγκρουση.

Η Ουκρανία έχει επανειλημμένως ζητήσει από τους συμμάχους της να κάνουν περισσότερα για να τη βοηθήσουν να αντισταθεί στην ρωσική εισβολή που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου. Ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σύρει κι άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων κρατών μελών του NATO, στον πόλεμο.

«Προς αυτούς στο εξωτερικό που φοβούνται ότι θα «συρθούν στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Η Ουκρανία αντεπιτίθεται επιτυχώς. Χρειαζόμαστε να μας βοηθήσετε να πολεμήσουμε. Προμηθεύστε μας με όλα τα απαραίτητα όπλα», αναφέρει ο Κουλέμπα σε μήνυμά του στο Twitter.

«Εφαρμόστε περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία και απομονώστε την πλήρως. Βοηθήστε την Ουκρανία να αναγκάσει τον Πούτιν σε αποτυχία και θα αποτρέψετε έναν ευρύτερο πόλεμο», υπογραμμίζει ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

Συνομιλίες εν μέσω βομβαρδισμών

Την ίδια ώρα νέος βομβαρδισμός έγινε στο Κίεβο, στο προάστιο Όμπολον. Σύμφωνα με ό, τι αναφέρουν τα ουκρανικά ΜΜΕ, ο βομβαρδισμός έγινε τα ξημερώματα περίπου στις 5 η ώρα, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον ένας νεκρός και τρεις τραυματίες που έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ενώ όσο περνάει η ώρα αυτός ο αριθμός μεγαλώνει με βάση τις αναφορές.

Να σημειώσουμε ότι αρχικά υπήρχαν αναφορές για δύο νεκρούς, όμως η Υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης σε νέα ενημέρωσή της ξεκαθάρισε ότι σκοτώθηκε ένας άνθρωπος.

Οι εικόνες από την επιχείρηση απεγκλωβισμού πολιτών από την πολυκατοικία είναι συγκλονιστικές.