Μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια με τη συμμετοχή 30.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ και χωρών εταίρων ξεκίνησαν σήμερα στη Νορβηγία σε ένα υπόβαθρο κρίσης ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τα γυμνάσια Cold Response 2022, που είχαν σχεδιαστεί απο καιρό, σκοπεύουν να δοκιμάσουν την ικανότητα της Νορβηγίας να λάβει εξωτερικές ενισχύσεις σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα, βάσει του άρθρου 5 του Καταστατικού Χάρτη του ΝΑΤΟ που αναγκάζει τα μέλη του να σπεύσουν σε βοήθεια ενός από τα μέλη του.

«Είναι αμυντικά γυμνάσια», δήλωσε ο επικεφαλής της νορβηγικής διοίκησης των επιχειρήσεων Ίνγκβε Όντλο, που διευθύνει τα γυμνάσια. «Δεν είναι μια στρατιωτική επιχείρηση με επιθετική σκοπιμότητα», επέμεινε μιλώντας στο δίκτυο TV2.

Τα ναυτικά, αεροπορικά, αμφίβια και χερσαία γυμνάσια, που πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια, διεξάγονται σε πολύ μεγάλα τμήματα του νορβηγικού εδάφους περιλαμβανομένης της περιοχής πάνω από τον αρκτικό κύκλο, παραμένοντας ωστόσο αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα ρωσονορβηγικά σύνορα.

Η Ρωσία αρνήθηκε την πρόταση να στείλει παρατηρητές. «Η ενίσχυση των στρατιωτικών ικανοτήτων του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία δεν συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή», σχολίασε την περασμένη εβδομάδα η πρεσβεία της στο Όσλο.

Οι Ρώσοι «ανέπτυξαν εντελώς νόμιμα τις ικανότητες παρακολούθησης» των γυμνασίων και «ελπίζω πραγματικά ότι θα τηρήσουν τις ισχύουσες συμφωνίες», διευκρίνισε ο στρατηγός Όντλο.

Όπως και τις προηγούμενες φορές, στα γυμνάσια Cold Response 2022 συμμετέχουν η Σουηδία και η Φινλανδία που δεν ευθυγραμμίζονται στρατιωτικά αλλά έχουν προσεγγίσει το ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια. Η ρωσική εισβολή προκάλεσε την επανέναρξη της συζήτησης για μια ενδεχόμενη ένταξή τους στη Συμμαχία.

Τα γυμνάσια, στα οποία θα λάβουν επίσης μέρος 200 αεροσκάφη και περίπου 50 πλοία και θα διαρκέσουν μέχρι την 1η Απριλίου, ξεκίνησαν με επιχειρήσεις στη θάλασσα και την προώθηση στο έδαφος ενός τμήματος της δύναμης ταχείας αντίδρασης του ΝΑΤΟ, που διευθύνεται φέτος από τη Γαλλία.

Σχεδόν 3.300 Γάλλοι στρατιώτες και αμφίβια ελικοπτεροφόρα Dixmude έχει ανακοινωθεί ότι θα λάβουν μέρος.