Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι η προσωπικότητα του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία πέντε χρόνια, με τον 69χρονο ρώσο ηγέτη να εμφανίζει παράνοια, όπως εκτιμούν.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Guardian, ενώ η αλλαγή της προσωπικότητάς του χαρακτηρίζεται ως αξιοσημείωτη, υπάρχει μυστήριο σχετικά με το ποια θα μπορούσε να είναι η αιτία για αυτό.

Πιθανές εξηγήσεις, σύμφωνα με τις δυτικές υπηρεσίες κάνουν λόγο από καρκίνο και πάρκινσον μέχρι την εμφάνιση άνοιας και τη χρήση στεροειδών.

«Η μεγάλη ένδειξη ότι ο Πούτιν ανησυχεί για την υγεία του είναι η έντονη ανησυχία για τον κορωνοϊό» εκτιμά μια πηγή πληροφοριών, επικαλούμενη την επιμονή του να κάθεται σε απόσταση από ξένους ηγέτες όπως ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ή από τον υπουργό Άμυνας της χώρας του, Σεργκέι Σοϊγκού.

«Υπάρχει ένα ‘γκρίζο σημείο’ όταν πρόκειται για την προσωπική υγεία του Πούτιν. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπήρξε μια αισθητή αλλαγή στη λήψη των αποφάσεών του τα τελευταία πέντε χρόνια».

Σημειώνεται ότι οι εικασίες για την κατάσταση της υγείας του Πούτιν είναι ευρέως διαδεδομένες το τελευταίο διάστημα μεταξύ των ειδικών ρωσικών θεμάτων στις υπηρεσίες πληροφοριών της Δύσης.