Ένας αξιωματικός της αστυνομίας της περιφέρειας του Λουχάνσκ στην Ουκρανία (ανατολικά) κατηγόρησε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή τον ρωσικό στρατό ότι βομβάρδισε την κοινότητά του με βόμβες φωσφόρου.

Σύμφωνα με τον Αλέξι Μπιλοτσίτσκι, αρχηγό της αστυνομίας της Ποπάσνα, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων δυτικά του Λουχάνσκ, οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν βόμβες φωσφόρου εναντίον της περιοχής του.

«Είναι αυτό που οι ναζιστές ονόμαζαν «φλεγόμενο κρεμμύδι» κι είναι αυτό που οι «Ρωσίστες» (σ.σ συνδυασμός των λέξεων Ρώσοι και φασίστες) εξαπολύουν εναντίον των πόλεών μας. Απερίγραπτο πόνο και φωτιές», έγραψε στο Facebook.

Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επαληθευτεί, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τι είναι οι βόμβες φωσφόρου;

Ο λευκός φώσφορος είναι χημική ουσία που χρησιμοποιείται συνήθως για να φωτίσει τις εχθρικές θέσεις, γιατί, όταν εκρήγνυται, παράγει μεγάλη λάμψη και θερμαντική ενέργεια και όσοι εκτίθενται σε αυτόν καίγονται ολοσχερώς ή παθαίνουν μη αναστρέψιμα εγκαύματα στο δέρμα. Η χρήση αυτού του όπλου απαγορεύεται από τη συνθήκη της Γενεύης.

Το εν λόγω απαγορευμένο όπλο δεν έχει χρησιμοποιηθεί λίγες φορές στο παρελθόν, με τους θύτες να αγνοούν τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών – που άλλωστε, εν τέλει, δεν τους τιμώρησε. Για παράδειγμα, υπήρχαν πάμπολλες μαρτυρίες και καταγγελίες ότι το χρησιμοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον πόλεμου του Ιράκ, η Τουρκία στον πόλεμο της Συρίας, το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, εναντίον των Παλαιστινίων.