Νεκρός από ρωσικά πυρά την ώρα της μάχης στο Ιρπίν της Ουκρανίας έπεσε, το μεσημέρι της Κυριακής, ο 51χρονος αμερικανός δημοσιογράφος και σκηνοθέτης Μπρεντ Ρενό.

Ο 51χρονος Αμερικανός έφερε πάνω του τη δημοσιογραφική του ταυτότητα και μάλιστα αυτή των New York Times, καθώς είχε εργαστεί στο παρελθόν για το αμερικανικό Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης.

Γεννημένος στο Λιτλ Ροκ του Αρκάνσας το 1970 ο Ρενό ήταν βραβευμένος εικονολήπτης, καθώς είχε διακριθεί με τα βραβεία «Peabody» και «DuPont», έχοντας ξοδέψει τις δύο προηγούμενες δεκαετίες της ζωής του μαζί με τον αδελφό του Κρέιγκ δημιουργώντας ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικά φιλμ για κορυφαίες πλατφόρμες και τηλεοπτικά δίκτυα όπως: HBO, NBC, Discovery, PBS, the NYTimes και ViceNews.

Η Τζέιν Φέργκιουσον, δημοσιογράφος του PBS Newshour που ήταν εκεί κοντά όταν σκοτώθηκε ο Ρενό, έγραψε στο Twitter: «Μόλις άφησα το σημείο στην άκρη του δρόμου κοντά στο Ιρπίν, όπου το σώμα του Αμερικανού δημοσιογράφου Μπρεντ Ρενό βρισκόταν κάτω από μια κουβέρτα. Οι Ουκρανοί γιατροί δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να τον βοηθήσουν σε εκείνο το στάδιο. Αγανακτισμένος ουκρανός αστυνομικός: «Πες στην Αμερική, πες στον κόσμο τι έκαναν σε έναν δημοσιογράφο».

Ο Clifford Levy, αναπληρωτής διευθύνων συντάκτης των New York Times, με μια δήλωση στο Twitter διευκρινίζοντας ότι ο Ρενό δεν εργαζόταν στην εφημερίδα.

«[Οι New York Times] με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκαν τον θάνατο ενός Αμερικανού δημοσιογράφου στην Ουκρανία , του Brent Renaud. Ο Μπρεντ ήταν ταλαντούχος φωτογράφος και κινηματογραφιστής, αλλά δεν ήταν σε αποστολή για τους New York Times στην Ουκρανία. Οι πρώτες αναφορές ότι εργαζόταν για τους Times κυκλοφόρησαν επειδή φορούσε ένα σήμα Τύπου των Times που είχε εκδοθεί για μια αποστολή πριν από πολλά χρόνια.

Ο Λέβι πρόσθεσε: «Ο θάνατος του Μπρεντ είναι μια τρομερή απώλεια. Γενναίοι δημοσιογράφοι όπως ο Μπρεντ παίρνουν τεράστιο ρίσκο για να καταθέσουν μάρτυρες και να πουν στον κόσμο για την καταστροφή και τα δεινά που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».