Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, με τους αμάχους να πληρώνουν βαρύ τίμημα και τη Ρωσία να κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου, όπως τον βομβαρδισμό παιδιατρικού και μαιευτικού νοσοκομείου στη Μαριούπολη. Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν στη χώρα, συνεχίζοντας την πολιορκία πόλεων, όπως της Μαριούπολης και του Χάρκοβο, που κρέμονται από μια κλωστή. Την Παρασκευή το πρωί η Ρωσία βομβάρδισε στόχους, κυρίως αεροδρόμια, στη Δυτική Ουκρανία, επεκτείνοντας την εκστρατεία της στη χώρα. Παράλληλα, το ρωσικό κομβόι έξω από το Κίεβο άρχισε να μετακινείται και να παίρνει θέσεις μάχης.

Η Ρωσία συγκεντρώνει όλο και περισσότερες δυνάμεις γύρω από τις ουκρανικές πόλεις λόγω της αντίστασης που βρίσκει από τους Ουκρανούς. Για να τους σπάσει το ηθικό, χτυπάει αμάχους και νοσοκομεία – τρία άτομα σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένα παιδί, και 17 τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη. Καταστρέφει επίσης τους δρόμους και άλλες υποδομές δυσχεραίνοντας, αν όχι καθιστώντας αδύνατη, την εκκένωση των αμάχων.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στα καθημερινά βιντεοσκοπημένα μηνύματά του κατηγορεί τη Ρωσία ως «τρομοκρατικό κράτος» και προσπαθεί να «ντροπιάσει» τη Δύση επειδή δεν επιβάλλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία – πράγμα δύσκολο διότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερο πόλεμο Ρωσίας – ΝΑΤΟ. «Ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος έχει ξεκινήσει» δήλωσε ο Ζελένσκι.

Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει τις ρωσικές τακτικές στην Ουκρανία που περιλαμβάνουν «μεσαιωνικού τύπου» πολιορκία σε πόλεις που τις αφήνει χωρίς νερό, τρόφιμα, ηλεκτρισμό, θέρμανση και διέξοδο διαφυγής για τους αμάχους. Η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει παρόμοιες τακτικές στη Συρία και στην Τσετσενία.

Διαβάστε περισσότερα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής που κυκλοφορεί