Χρονικό περιθώριο 13 εργάσιμων ημερών έχουν στη διάθεσή τους συμβολαιογράφοι και φορολογούμενοι για να κλείσουν τις ανοιχτές υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων και να προλάβουν να υπογράψουν συμβόλαια με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες.

Η προθεσμία εκπνέει στις 31 Μαρτίου 2022 για «φθηνές» μεταβιβάσεις ακινήτων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι στο υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχουν σκέψεις για νέα παράταση καθώς οι εφορίες έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την εκκαθάριση των δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την υπογραφή των συμβολαίων.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία της 31ης Μαρτίου αφορά τις υποθέσεις για τις οποίες οι φορολογούμενοι πριν από την εκπνοή του 2021 υπέβαλαν στις ΔΟΥ ή ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών.

Επίσης, έως το τέλος του μήνα οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται με βεβαίωση μηχανικού χωρίς την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου. Από την 1η Απριλίου 2022 επανέρχεται η… κανονικότητα και όλα τα συμβόλαια θα υπογράφονται με τις νέες αντικειμενικές αξίες, ενώ στα έξοδα των φορολογουμένων προστίθεται και το κόστος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, το οποίο φτάνει μέχρι και 1.000 ευρώ και η έκδοσή του απαιτεί και αρκετή γραφειοκρατία, με πλήθος δικαιολογητικών.

Εκρηξη μεταβιβάσεων

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση του αφορολογήτου για δωρεές και γονικές παροχές στα 800.000 ευρώ από 150.000 ευρώ πάτησαν το γκάζι στις μεταβιβάσεις ακινήτων το 2021. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τον Μάρτιο του 2021 που ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα myΡroperty για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά 75.700 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

Αλμα φοροεσόδων

Η έκρηξη στις μεταβιβάσεις ακινήτων ανέβασε κατά 60% τους φόρους που εισέπραξε το Δημόσιο. Οι αγοραπωλησίες ακινήτων έφεραν 360 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία. Τα έσοδα που εισπράχθηκαν από τον φόρο στη μεταβίβαση οικοδομών ήταν αυξημένα σε σχέση με το 2020 κατά 69,08 εκατ. ευρώ, από τον φόρο στη μεταβίβαση οικοπέδων και αγροκτημάτων κατά 33,06 εκατ. ευρώ και κατά 40,8 εκατ. ευρώ από τη συγκέντρωση κεφαλαίων. Παράλληλα τα έσοδα από φόρους και τέλη κληρονομιών αυξήθηκαν κατά 14,19 εκατ. ευρώ και από φόρους και τέλη δωρεών, γονικών και λοιπών παροχών κατά 3,74 εκατ. ευρώ.

Μέτρα στήριξης

Με την οικοδομή να «ψηλώνει» συνεχώς και σε καθημερινή βάση να υποβάλλονται περίπου 500 ηλεκτρονικές  δηλώσεις  για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων η κυβέρνηση δρομολογεί πακέτο μέτρων για να δώσει έξτρα «ανάσα» στην οικοδομική δραστηριότητα και να ανοίξει τον δρόμο για ευκολότερες και γρηγορότερες μεταβιβάσεις ακινήτων.

Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται:

1              Παράταση της αναστολής ΦΠΑ 24% σε όλα τα ακίνητα και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2022 που λήγει κανονικά το μέτρο. Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι αλλαγές στους κανόνες των συντελεστών ΦΠΑ που αποφάσισε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου το Εcofin δίνουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να παρατείνει την αναστολή του ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων για ακόμη δύο χρόνια, και συγκεκριμένα έως το τέλος του 2024.

2              Διατήρηση της έκπτωσης φόρου για εργασίες επισκευής και ανακαίνισης ακινήτων. Το φορομπόνους εφαρμόζεται για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων που πραγματοποιούνται έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και ήδη στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να το παρατείνουν τουλάχιστον κατά ένα έτος.

3              Κατάργηση της βεβαίωσης περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Το πιστοποιητικό ΤΑΠ εκδίδεται από τους δήμους και ταλαιπωρεί αρκετά τους φορολογουμένους καθώς για να το πάρουν στα χέρια είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν ακόμη και πάνω από έναν μήνα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η σύναψη και υπογραφή συμβολαίων.

4              Ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων κληρονομιάς και άτυπων δωρεών. Η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να βάλει τέλος στις επισκέψεις στην Εφορία για όσους κληρονομούν ακίνητα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία, όπως χρηματικά ποσά και αυτοκίνητα. Εντός του 2022 οι δηλώσεις αυτές θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myProperty από το γραφείο του συμβολαιογράφου με λίγα κλικ από τον υπολογιστή.

5              Ψηφιοποίηση της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής, ενώ έχει ξεκινήσει η διασύνδεση της βάσης δεδομένων της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο.

6              Μόνιμη ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά. Οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να αποκαλύψουν στους δήμους την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους χωρίς να επιβαρυνθούν με υπέρογκες αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων, τελών, προσαυξήσεων και προστίμων. Η νέα ρύθμιση για τη δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών θα συνοδεύεται με πέναλτι που θα είναι τουλάχιστον 20%.