Δορυφορικές φωτογραφίες που ελήφθησαν σήμερα το πρωί δείχνουν εκτεταμένες ζημιές σε αστικές υποδομές και σε πολυκατοικίες σε όλη την πόλη της Μαριούπολης, στη νότια Ουκρανία, ανακοίνωσε ιδιωτική αμερικανική εταιρία.

Η Maxar Technologies ανακοίνωσε ότι φαίνονται πυρκαγιές στο δυτικό τμήμα της πόλης-λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας και δεκάδες πολυώροφες πολυκατοικίες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις φωτογραφίες αυτές.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σήμερα ότι η Μαριούπολη πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στη χώρα του, αλλά η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο.

Τουλάχιστον 1.582 άμαχοι στη Μαριούπολη σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών και ενός αποκλεισμού της πόλης επί 12 ημέρες, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο την Παρασκευή. Δεν κατέστη άμεσα δυνατό για το Reuters να επαληθεύσει τον αριθμό των θυμάτων.

Τανκς ισοπεδώνουν πολυκατοικία

Την ίδια ώρα τον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο που αποτυπώνει την σκληρή πραγματικότητα στη Μαριούπολη. Σε αυτό, απεικονίζεται τανκ να χτυπά πολυκατοικίες της περιοχής με σφοδρότητα. Οι ριπές του άρματος μάχης πλήττουν το κτίριο προκαλώντας σοβαρές καταστροφές.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει τη Μαριούπολη εδώ και μία εβδομάδα και από τότε τη χτυπούν αδιάκοπα με βομβαρδισμούς.

Άμαχοι

Σχεδόν 13.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν σήμερα από διάφορες πόλεις της Ουκρανίας όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, σχεδόν διπλάσιος από τον αριθμό των πολιτών που κατάφερε να βγει την προηγούμενη μέρα.

Η Βέρεστσουκ δήλωσε σε ηλεκτρονικό μήνυμά της ότι κανείς δεν κατάφερε να φύγει από την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης και κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις για την παρεμπόδιση αυτή. Η Μόσχα είχε κατηγορήσει νωρίτερα τις ουκρανικές δυνάμεις ότι σκόπιμα παγίδευσαν ανθρώπους εκεί.

Δύσκολη νύχτα

Στο μεταξύ άλλη μια δύσκολη θα περάσουν οι κάτοικοι που έχουν παραμείνει στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας που περιμένει την τελική επίθεση της Ρωσίας και έχει προετοιμαστεί – όσο μπορεί – για να την αντιμετωπίσει.

Μάλιστα, περίπου στις 20:00 έγινε γνωστό ότι χτυπήθηκε κονβόι αμάχων την ώρα που χρησιμοποιούσε τον ανθρωπιστικό διάδρομο, σύμφωνα με καταγγελία των ουκρανικών αρχών.

Οι ρωσικές δυνάμεις πλησιάζουν το Κίεβο

Δημοσιογράφοι του CNN στο Κίεβο ανέφεραν ότι άκουσαν εκρήξεις τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, καθώς η πρωτεύουσα δέχεται πιέσεις. Το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα (15,5 μίλια) από το κέντρο του Κιέβου, σύμφωνα με βρετανούς αξιωματούχους άμυνας. Τα ρωσικά πλήγματα συνεχίζουν να πλήττουν πολιτκές υποδομές.

Ένα γνωστό ξενοδοχείο, ορόσημο για τη βόρεια πόλη Τσερνίχιφ, έγινε ερείπια κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως και το τοπικό δίκτυο ηλεκτροδότησης.

 Η «πρώτη γραμμή» είναι παντού, λέει ο Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η χώρα του είναι πιο ενωμένη από ποτέ καθώς αντιμετωπίζει τη ρωσική εισβολή, ενώ πρόσθεσε ότι «λίγες μικρές πόλεις απλά δεν υπάρχουν πια… Ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία «πρέπει να ξεκινήσουν με κατάπαυση του πυρός».

Ζήτησε επίσης την άμεση απελευθέρωση του Ιβάν Φεντόροφ, του δημάρχου της πόλης της Μελιτόπολης που συνελήφθη από ένοπλους την Παρασκευή. Μάλιστα, οι πολίτες συγκεντρώθηκαν για να ζητήσουν την απελευθέρωσή του από τους Ρώσους.