Η Βούλα Πατουλίδου παραχώρησε συνέντευξη στο Secret των Παραπολιτικών και τη δημοσιογράφο Σάσα Σταμάτη.

Μεταξύ άλλων, η Ολυμπιονίκης και αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου αναφέρθηκε στην οπαδική βία τονίζοντας πως δεν πρέπει να ξεχάσουμε τον αδικοχαμένο Αλκη. Παράλληλα μίλησε και για τις δύσκολες στιγμές που έχει βιώσει η ίδια.

Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η οπαδική βία;

Με γενναίες αποφάσεις. Η ατιμωρησία γεννά τη βία. Ο νόμος Ορφανού δεν έπρεπε να καταργηθεί. Δεν θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε σήμερα. Να θρηνούμε έναν νέο άνθρωπο, που είχε όλη τη ζωή μπροστά του. Ο Αλκης δεν πρέπει να ξεχαστεί. Δεν πρέπει να αφήσουμε να ξεχαστεί. Αν το κάνουμε, θα θρηνήσουμε κι άλλα παιδιά.
Μη γελιόμαστε. Η οπαδική βία δεν υπάρχει μόνο μέσα και γύρω από τα γήπεδα. Εχετε παρακολουθήσει ματς μεταξύ εφήβων σε διασυλλογικά πρωταθλήματα; Εχετε παρακολουθήσει συμπεριφορές γονιών που έχουν έρθει να δουν το παιδί τους να παίζει; Να βρίζουν και να ουρλιάζουν σαν τους χειρότερους χούλιγκαν. Να πετάγονται οι φλέβες τους και να κατεβάζουν καντήλια, για τον διαιτητή, τον προπονητή, τους παίκτες, ακόμα και για το ίδιο τους το παιδί; Αυτό γιατί να το επιτρέπεις να γίνεται; Τελείωσέ το. Οσο επιτρέπεις την παρεκτροπή, αυτή παγιώνεται και κάποια στιγμή γίνεται έγκλημα. Για να εξαλείψουμε την οπαδική βία, πρέπει να γνωρίζουμε από πού προέρχεται, ποιο είναι το προφίλ αυτών που την ασκούν. Πρέπει να συνδυάσουμε την πρόληψη με την καταστολή.

Οι πρώτες εξαγγελίες της κυβέρνησης μπορούν να συμβάλουν προς αυτή την αντιμετώπιση;

Θεωρώ πως είναι σε σωστή κατεύθυνση. Είναι απαραίτητη και η συνεργασία των ΠΑΕ. Πρέπει να έχουν ευθύνη στον έλεγχο των φιλάθλων. Ευθύνη για οτιδήποτε γίνεται μέσα στο γήπεδο, μέσα σε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο. Δείτε πού κατάντησε ένα τόσο αγαπητό άθλημα. Είναι κρίμα για το ελληνικό ποδόσφαιρο αυτή η κατάντια. Εχει ανάγκη από restart και αναδιοργάνωση. Να βελτιωθεί η ποιότητα του πρωταθλήματος. Να ξανακερδίσει τους φιλάθλους του. Να εκσυγχρονιστούν οι εγκαταστάσεις των γηπέδων. Να μηδενιστεί η βία.

Εχετε ζήσει περιστατικά βίας τα χρόνια του αθλητισμού;

Εχω ζήσει περιστατικά βίας τα χρόνια της πολιτικής. Μην τολμήσεις να πεις κάτι για τη μια ομάδα, θα ξεσηκωθεί η άλλη. Μην τολμήσεις να κάνεις κάτι για μια ομάδα, γίνεσαι αυτομάτως εχθρός της άλλης. Εχω βρεθεί σε κοινωνική εκδήλωση αθλητικού συλλόγου, όπου δέχθηκα οργανωμένη επίθεση έξαλλων οπαδών, επειδή θεώρησαν ότι δεν τους συμπαραστάθηκα. Αν δεν υπήρχαν οι ψυχραιμότεροι και αυτοί που γνώριζαν πραγματικά τι έχω κάνει γι’ αυτή την ομάδα, δεν ξέρω πώς θα έφευγα από τον χώρο.

Πώς τα αντιμετωπίσατε;

Με ψυχραιμία. Ξέρεις τι σημαίνει αθλήτρια. Ιδρώτας, πόνος, ατέλειωτες ώρες σκληρής προπόνησης, πίεση, άγχος, στέρηση. Αυτά είναι τα συστατικά της ψυχραιμίας και πολλών άλλων αρετών. Τον ιδρώτα μου που έσταξε πάνω στο γήπεδο τον τιμώ.