Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Φίλιππος» με κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, τον ισχυρό παγετό στη βόρεια Ελλάδα και τις κατά τόπους και κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και το Αιγαίο.

Η επικαιριοποίηση των προγνωστικών δεδομένων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr δείχνει νέα επιδείνωση των καιρικών συνθηκών από το μεσημέρι του Σάββατο 12/03, με πυκνές χιονοπτώσεις το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας.

Ήδη από το πρωί του Σαββάτου πυκνές χιονοπτώσεις καταγράφονται στις Β. Σποράδες και την Εύβοια, οι οποίες θα επεκταθούν νοτιότερα και πιο δυτικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, επηρεάζοντας την υπόλοιπη Μαγνησία, τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία, την Αττική και το μεγαλύτερο μέρος της Πελ/νήσου (Χάρτης). Χιονόνερο και χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις Δυτικές Κυκλάδες και στην Κρήτη, κυρίως στα δυτικά τμήματα του νησιού, και στα ορεινά της Δυτικής Κρήτης τα φαινόμενα θα είναι έντονα, με σταδιακή εξασθένηση το βράδυ.

Χιόνια στην Αττική από το μεσημέρι

Και στην Αττική περιμένουμε οι χιονοπτώσεις σταδιακά από το μεσημέρι και από τα βορειοανατολικά να επεκταθούν σε όλο τον νομό το απόγευμα του Σαββάτου, και θα σταματήσουν αργά το απόγευμα. Παροδικά, οι μπόρες χιονιού θα οδηγούν και σε χιονόστρωση σε χαμηλά υψόμετρα.

Στην υπόλοιπη χώρα, οι χιονοπτώσεις θα έχουν τοπικό χαρακτήρα πλησίον ορεινών όγκων, και διατηρούνται οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με κατά τόπους ισχυρό παγετό στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Πρόγνωση βροχής και χιονόπτωσης

Στον χάρτη που ακολουθεί φαίνεται το εκτιμώμενο ύψος υετού (με μπλε αποχρώσεις η βροχή/χιονόνερο και με μωβ αποχρώσεις η ένταση των χιονοπτώσεων) μεταξύ 14:00-17:00 του Σαββάτου 12/03, όπως υπολογίζεται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr

Η πρόγνωση της Χ.Ρήγου

Σύμφωνα με την μετεωρολόγο του MEGA, Χ. Ρήγου, σήμερα Σάββατο, θα χιονίζει σε χαμηλό υψόμετρο, σχεδόν στα πεδινά, μέσα στη μέρα από τη Μακεδονία και πρόσκαιρα και τη Θράκη και νοτιότερα, στην ανατολική Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο.

Χιονοπτώσεις θα δεχτούν και τα νησιά του Αιγαίου, πλην των Δωδεκανήσων, όπου προβλέπεται μόνο συννεφιά. Ωστόσο πυκνές χιονοπτώσεις έστω και παροδικά θα δεχτούν περιοχές στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και την Εύβοια.

Σε γενικές γραμμές θα διατηρηθεί το μοτίβο των προηγούμενων ημερών με υφέσεις και εξάρσεις των φαινομένων. Θα επικρατεί παγωνιά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και μάλιστα το πρωί το θερμόμετρο θα δείξει πολύ χαμηλές τιμές στα δυτικά και βόρεια, και θα δημιουργηθεί ισχυρός παγετός.

Οι μέγιστες τιμές θα πλησιάσουν το μεσημέρι τους 7 βαθμούς στα βόρεια, 6-8°C στα ανατολικά και νότια και μέχρι 11°C στη δυτική Ελλάδα. Στο Αιγαίο η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 βαθμούς στα βόρεια, μέχρι 10 στα νότια τμήματα.

Οι άνεμοι θα πνέουν σε βορειοανατολικές διευθύνσεις κυρίως στα πελάγη 4-6 μποφόρ.

Ο καιρός σε Αττική – Θεσσαλονίκη

Στην Αττική προβλέπονται χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές στα βορειοδυτικά και βορειοανατολικά πεδινά του νομού. Θα χιονίσει και στα βόρεια προάστεια και σε περιοχές γύρω από ορεινούς όγκους, ίσως πρόσκαιρα στο κέντρο της πόλης, αλλά γενικά στο λεκανοπέδιο προβλέπονται τοπικές βροχές και χιονόνερο. Η θερμοκρασία από -2 έως 6°C, με βορειοανατολικό άνεμο 3-5 το βράδυ 6 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται παροδικές χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα, πρόσκαιρα και μέσα στην πόλη αλλά και διαστήματα με ήλιο. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, θα κυμανθεί από -2 έως 6 βαθμούς Κελσίου, βόρειοι οι άνεμοι στο Θερμαϊκό 3-5 μποφόρ.

Τι καιρό θα κάνει τις επόμενες μέρες – Συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις την Κυριακή

Την Κυριακή θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις σε χαμηλό υψόμετρο στα ανατολικά και νότια και στο Αιγαίο μέχρι περίπου το μεσημέρι. Από το μεσημέρι και στη συνέχεια θα εξασθενήσουν σημαντικά καθώς θα περιορίζονται στα νότια της χώρας και γρήγορα θα σταματήσουν. Στα δυτικά και βόρεια όμως θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με παγωνιά και ισχυρό παγετό. Το έντονο κρύο θα παραμείνει και κατά τη διάρκεια της ημέρας, με θερμοκρασίες το μεσημέρι που δε θα ξεπεράσουν τους 7-11 βαθμούς Κελσίου και βοριάδες με ένταση 4-6 στο νότιο Αιγαίο το πρωί 7 μποφόρ.

Τη Δευτέρα ο ήλιος θα κυριαρχήσει στις περισσότερες περιοχές. Τοπικές βροχές προβλέπονται στην ανατολική Στερεά και στο Αιγαίο με λίγα χιόνια στα αντίστοιχα ορεινά. Στα πελάγη θα πνέει ένα βορειοανατολικό ρεύμα 4-6 τοπικά και 7 μποφόρ και το κρύο θα διατηρηθεί, αν και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο προσεγγίζοντας κατά μέσο όρο τους 10-13 βαθμούς Κελσίο