Ένας ευρύτερης κλίμακας πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει τον εκτοπισμό 15 εκατομμυρίων ανθρώπων δήλωσε σήμερα η υπουργός Δικαιοσύνης της Ελβετίας, επικαλούμενη εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ένα εκατομμύριο θα φεύγει κάθε εβδομάδα

«Αν υποθέσετε ότι οι εχθροπραξίες συνεχίζονται, ότι ο ρωσικός στρατός προελαύνει με μεγαλύτερη ισχύ προς το δυτικό τμήμα της Ουκρανίας, ότι ίσως υπάρξουν διάδρομοι διαφυγής, τότε ενδέχεται σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι να εγκαταλείπουν τη χώρα κάθε εβδομάδα», είπε η Καρίν Κέλερ Σούτερ είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Βέρνη σχετικά με την ελβετική προσέγγιση για την υποδοχή προσφύγων.

«Υπάρχουν τώρα εκτιμήσεις από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, που λένε ότι πρέπει να υπολογίζουμε περίπου 15 εκατομμύρια εκτοπισμένους – αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός… Αυτός είναι περίπου ο μισός πληθυσμός εκτός απο τους άνδρες που είναι φυσικά ενταγμένοι στις ένοπλες δυνάμεις και υπερασπίζονται τη χώρα».

Ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες είπε ότι η υπηρεσία δεν έχει αναθεωρήσει προς το παρόν την αρχική της πρόβλεψη για 4 εκατομμύρια πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη χώρα, αλλά παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών έχουν τονίσει ότι περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν μέχρι στιγμής τραπεί σε φυγή εξαιτίας των εχθροπραξιών στην Ουκρανία μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στις 24 Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ