Την επιβολή ενός 4ου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας προανήγγειλε η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Παράλληλα, τόνισε πως η ΕΕ χρειάζεται μια συντονισμένη προσέγγιση στον αμυντικό τομέα.
Όπως είπε, «έως τα μέσα Μαΐου θα υποβληθεί πρόταση για την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2027».
«Ο τρόπος με τον οποίο θα απαντήσουμε σήμερα στην αποτρόπαια επίθεση της Ρωσίας θα καθορίσει το μέλλον της Ουκρανίας, της Ένωσής μας και ολόκληρης της ηπείρου μας. Ας μείνουμε πιστοί στις αρχές που καθοδηγούν την απάντησή μας μέχρι τώρα: Υπευθυνότητα, ενότητα, αλληλεγγύη, αποφασιστικότητα». είπε χαρακτηριστικά η φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και τον γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.
The way we respond today to Russia’s heinous attack will determine the future of Ukraine, of our Union and of our entire continent.
Let’s stay true to the principles that have guided our response so far:
Responsibility, unity, solidarity, determination. https://t.co/61aOPXSSR9
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) March 11, 2022
Μακρόν: «Ο Πούτιν επανέφερε τον πόλεμο στην Ευρώπη»
«Η επιλογή της Ρωσίας, του Προέδρου Πούτιν, ήταν να επαναφέρει τον πόλεμο στην Ευρώπη» είπε από την πλευρά του ο Μακρόν.
Ο γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε την ενότητα, την ταχύτητα, το πνεύμα ευθύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εξέφρασε την αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ουκρανία.
«Υποστηρίζουμε την Ουκρανία και θα το κάνουμε για όσο διαρκεί ο πόλεμος. Και θα είμαστε εκεί για την ανοικοδόμησή της, μετά την καταστροφή που επέφερε η Ρωσία. Θα είμαστε εκεί για να τη βοηθήσουμε να σταθεί και να μείνει όρθια», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.
«Το μήνυμα που στείλαμε αρχικά στον ουκρανικό πληθυσμό είναι ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη μας είναι ανοιχτός γι’ αυτούς. Ο αγώνας τους για ελευθερία και δημοκρατία, για τις αξίες που όλοι μοιραζόμαστε έχει δείξει ότι η Ουκρανία είναι πράγματι μέλος της ευρωπαϊκής μας οικογένειας».
Τόνισε ότι όλα είναι ανοιχτά όσον αφορά στις επιπλέον κυρώσεις προς τη Ρωσία.
Σημείωσε επίσης ότι ο κύριος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι «μια ταχεία επιστροφή στην ειρήνη, ξεκινώντας με κατάπαυση του πυρός και ακολουθούμενη από ταχεία απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων».
Σολτς: Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί έχουν αντίκτυπο στις προοπτικές ανάπτυξης της Ρωσίας
«Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί έχουν αντίκτυπο στις προοπτικές ανάπτυξης της Ρωσίας» υπογράμμισε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.