Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έχει δεχθεί έντονη κριτική τους τελευταίους μήνες για τη στάση του στο θέμα του εμβολιασμού κατά του Covid-19, με την εικόνα του Σέρβου τενίστα να έχει «τραυματιστεί», με τα όσα συνέβησαν στις αρχές Ιανουαρίου στην Αυστραλία.

Το Νο.2 της παγκόσμιας κατάταξης έχει γίνει πλέον persona non grata για πάρα πολλούς, ενώ η απόφασή του να μην εμβολιαστεί τον έχει φέρει σε δύσκολη θέση, αφού το ένα τουρνουά μετά το άλλο του κλείνουν την πόρτα και δεν τον αφήνουν να αγωνιστεί. Τελευταίο ήταν το Indian Wells, ενώ επειδή είναι ανεμβολίαστος δεν θα έχει το δικαίωμα να αγωνιστεί ούτε στο Μαϊάμι, με τον Σέρβο τενίστα να βρίσκεται στο Βελιγράδι και να συνεχίζει τις προπονήσεις, ενώ παράλληλα «τρέχει» το ίδρυμα που έχει δημιουργήσει.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς μπορεί να έχει επικριθεί το τελευταίο διάστημα για τις απόψεις του για τον κορωνοϊό και τις θεωρίες του (σ.σ υπερβαρικά δωμάτια, η αγκαλιά των δέντρων, 5G κ.α), αλλά όσοι ξέρουν το έργο του γνωρίζουν ότι πρόκειται για έναν σπουδαίο άνθρωπο. Ο Σέρβος έχει τεράστια φιλανθρωπική δράση και έχει βοηθήσει πολλές φορές ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Πρώτα όλα μέσω του ιδρύματος του «Novak Djokovic Foundation», το οποίο ιδρύθηκε το 2007 και έχει ως στόχο την παροχή εκπαίδευσης σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές της Σερβίας. Μέσω του ιδρύματος, το οποίο τρέχει κυρίως η σύζυγος του Νόβακ, Γέλενα Τζόκοβιτς, έχουν χτιστεί 49 σχολεία στην Σερβία, ενώ έχουν βοηθηθεί σχεδόν 50.000 παιδιά και 7.700 γονείς.

Ο Νόλε αγαπάει πολύ τα παιδιά και το αποδεικνύει έμπρακτα με το ίδρυμά του, ενώ όλα αυτά τα χρόνια έχει βοηθήσει πολύ και σε άλλες φιλανθρωπικές δράσεις: Το 2020 είχε δώσει πάνω από 1 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του συστήματος υγείας στην Σερβία. Ενας άνθρωπος με πολύ μεγάλη φιλανθρωπική δράση, ο οποίος μάλιστα δεν διστάζει να χάσει χιλιάδες ευρώ από πνευματικά δικαιώματα, μπροστά στη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Όπως αποκάλυψε ο Πάτρικ Μουράτογλου, ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν έχει πάρει ποτέ χρήματα από εταιρίες που φτιάχνουν video games, παρότι έχουν χρησιμοποιήσει την εικόνα του αλλά και το όνομά του, καθώς θεωρεί ότι τα video games δεν κάνουν καλό στα παιδιά.

«Ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι ο μοναδικός τενίστας από τους κορυφαίους, ο οποίος αρνήθηκε να πάρει χρήματα για πνευματικά δικαιώματα για τη χρησιμοποίηση της εικόνας του, αλλά και του ονόματός σε video games, καθώς πιστεύει ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν είναι καλά για τα παιδιά. Δεν πήρε τα χρήματα που του πρόσφεραν οι εταιρίες. Ο Νόβακ είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Είναι αυθεντικός. Μπορεί να έχει να έχει κάνει ορισμένα επικοινωνιακά λάθη, τα οποία προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις, αλλά επειδή τον γνωρίζω πολύ καλά, σας διαβεβαιώ ότι είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Οι πράξεις του είναι δυνατότερες από τα λόγια του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάτρικ Μουράτογλου.

Τον αγαπάς ή τον μισείς; Ενα είναι το σίγουρο. Εχει συγκεκριμένες απόψεις και είναι διατεθειμένος να χάσει φήμη και χρήματα για να τις υπερασπιστεί.