Επιμένει η Μόσχα, στις καταγγελίες ότι στην Ουκρανία αναπτύσσονται βιολογικά όπλα για λογαριασμό των ΗΠΑ.

Η Ρωσία, διατείνεται πως υπήρχε δίκτυο εργαστηρίων έρευνας και ανάπτυξης βιολογικών όπλων που λειτουργούσε για λογαριασμό του αμερικανικού Πενταγώνου.  Η Ουάσιγκτον με τη σειρά της ερίζει ότι η «προπαγάνδα» από τη Μόσχα περί ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής από το Κίεβο αποτελεί πρόσχημα για τη δικαιολόγηση της εισβολής και για τη χρήση τέτοιων όπλων από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Παρόλα αυτά, στην στην ιστοσελίδα της Ρωσικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, στο Facebook αναρτήθηκε η ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία επιβεβαιώνεται η ύπαρξη βιολογικών εργαστηρίων των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

«Επιβεβαιώνουμε τα γεγονότα που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, τα οποία υποδηλώνουν την επείγουσα εκκαθάριση από το καθεστώς του Κιέβου των ιχνών των στρατιωτικών και βιολογικών προγραμμάτων που πραγματοποιήθηκαν από το Κίεβο με χρηματοδότηση των ΗΠΑ» αναφέρεται στο επίσημο έγγραφο, που ανήρτησε σήμερα η Ρωσική Πρεσβεία στην Ελλάδα.

Πρστίθεται δε ότι «δεν τίθεται θέμα ειρηνικής χρήσης για επιστημονικούς σκοπούς προς όφελος της ειρήνης και της ανάπτυξης. Το γεγονός είναι ότι χρηματοδοτήθηκαν από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι στο εγγύς μέλλον, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και η Αμερικανική Προεδρία πρέπει να ενημερώσουν επίσημα (και όχι μέσω των εκπροσώπων τους) τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν στην Ουκρανία. Πιστεύουμε ότι τα υλικά και οι επιβεβαιώσεις που έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα από την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες, υπενθυμίζω, έγιναν από την Αναπληρώτρια Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, την κα Nuland, δεν αφήνουν περιθώρια στις Ηνωμένες Πολιτείες να παραμείνουν σιωπηλές αυτή τη φορά».

Η ανακοίνωση

Όλη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Επιβεβαιώνουμε τα γεγονότα που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, τα οποία υποδηλώνουν την επείγουσα εκκαθάριση από το καθεστώς του Κιέβου των ιχνών των στρατιωτικών και βιολογικών προγραμμάτων που πραγματοποιήθηκαν από το Κίεβο με χρηματοδότηση των ΗΠΑ.

Δεν τίθεται θέμα ειρηνικής χρήσης για επιστημονικούς σκοπούς προς όφελος της ειρήνης και της ανάπτυξης. Το γεγονός είναι ότι χρηματοδοτήθηκαν από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Πιστεύουμε ότι στο εγγύς μέλλον, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και η Αμερικανική Προεδρία πρέπει να ενημερώσουν επίσημα (και όχι μέσω των εκπροσώπων τους) τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν στην Ουκρανία.

Πιστεύουμε ότι τα υλικά και οι επιβεβαιώσεις που έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα από την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες, υπενθυμίζω, έγιναν από την Αναπληρώτρια Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, την κα Nuland, δεν αφήνουν περιθώρια στις Ηνωμένες Πολιτείες να παραμείνουν σιωπηλές αυτή τη φορά.

Θυμόμαστε πόσα χρόνια και με πόση «αιματοβαμμένη» αποτελεσματικότητα έψαχναν για διάφορους τύπους όπλων: χημικά, βιολογικά, βακτηριολογικά σε όλο τον κόσμο, καταλαμβάνοντας και σκοτώνοντας ανθρώπους. Αποδείχθηκε ότι έψαχναν σε λάθος μέρος. Το βρήκαμε όμως εμείς για εσάς. Τα εξελιγμένα επιτεύγματά σας, βιολογικά υλικά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προορίζονται για στρατιωτικούς σκοπούς, αποδεικνύεται ότι βρίσκονται στην Ουκρανία εξ αρχής. Τι δουλειά είχαν εκεί;

Είναι μια διαφορετική ήπειρος. Δεν έχει σύνορα μαζί σας. Δεν υπάρχουν βάσεις σας εκεί. Τι έκαναν τότε οι ειδικοί σας, υπό το πρόσχημα της επιστημονικής έρευνας, οι οποίοι έδιναν τακτικά οδηγίες στην Ουκρανική πλευρά, πώς και για ποιο σκοπό προθυμοποιούνταν να ασχολούνται εκεί με τις σχετικές εξελίξεις. Σήμερα, με την παραδοχή ότι τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν πλέον να αντικρουστούν, απαιτούμε να δοθούν λεπτομέρειες.

Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει τι επρόκειτο να γίνει εκεί, για ποιο σκοπό, σε ποιο χρονικό πλαίσιο, ποιο ήταν το εύρος των «επενδύσεων» στις δραστηριότητες της Ουκρανίας στο βιολογικό τομέα. Παρακαλείστε να τα βάλετε όλα στο τραπέζι, δεδομένα, υλικά, έγγραφα. Τα παιχνίδια τελείωσαν.

Παραλάβαμε έγγραφα από υπαλλήλους Ουκρανικών βιολογικών εργαστηρίων, που αφορούσαν εντολές σχετικά με την επείγουσα καταστροφή ιδιαίτερα επικίνδυνων παθογόνων μικροοργανισμών πανώλης, άνθρακα, χολέρας και άλλων θανατηφόρων ασθενειών στις 24 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους. Όλα αυτά έχουν τεκμηριωθεί. Επιπλέον, έχουμε προειδοποιήσει για όλα αυτά, εδώ και πολλά χρόνια σε αυτή την αίθουσα κατά τη διάρκεια ενημερώσεων, δηλώσεων από το Υπουργείο Εξωτερικών και από διάφορες άλλες Υπηρεσίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η ρωσική ηγεσία έχει επανειλημμένα αναφερθεί σε αυτό το θέμα, σε μόνιμη βάση, θέτοντας ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένων και των αιτημάτων της για διευκρινίσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τώρα δεν ζητάμε, αλλά απαιτούμε. Ο κόσμος περιμένει να μάθει.

Συγκεκριμένα, αναφερόμαστε στην οδηγία του Υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας σχετικά με την ταχεία εξάλειψη των αποθεμάτων επικίνδυνων παθογόνων μικροοργανισμών, η οποία εστάλη σε όλα τα βιολογικά εργαστήρια. Το υλικό αυτό είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Επί του παρόντος, τα παραληφθέντα έγγραφα αναλύονται διεξοδικά από ειδικούς των ομάδων ραδιενεργού, χημικής και βιολογικής προστασίας. Ωστόσο, μπορούμε ήδη να συμπεράνουμε ότι συστατικά βιολογικών όπλων έχουν αναπτυχθεί σε ουκρανικά βιολογικά εργαστήρια, που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με το έδαφος της χώρας μας.

Η επείγουσα καταστροφή των ιδιαίτερα επικίνδυνων παθογόνων μικροοργανισμών στις 24 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους απαιτήθηκε προκειμένου να αποτραπούν τα πραγματικά δεδομένα της παραβίασης του άρθρου Ι της Σύμβασης για την απαγόρευση των βιολογικών και τοξικών όπλων (BWC) από την Ουκρανία και τις ΗΠΑ. Πώς καταστράφηκαν όλα αυτά; Καταστράφηκαν όλα; Δόθηκε εντολή καταστροφής στα αρμόδια υπουργεία.

Ποιος ήταν επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας της Ουκρανίας επί σειρά ετών; Το θυμάστε; Από ποια χώρα προερχόταν αυτός ο «παράξενος» γιατρός, ο οποίος ήταν επικεφαλής του ουκρανικού υπουργείου Υγείας; Θυμάμαι καλά, προέρχονταν από την αμερικανική ήπειρο.

Αυτή είναι η απάντηση στο ερώτημα ποιος και πώς ήταν υπεύθυνος για την υγειονομική περίθαλψη στην Ουκρανία και για ποιους σκοπούς. Το ερώτημα είναι ανοιχτό: καταστράφηκαν ή δεν καταστράφηκαν και πώς μπορούμε να ελέγξουμε αυτά τα βιολογικά υλικά σήμερα πλέον; Έχουν πέσει στα χέρια εξτρεμιστών, εθνικιστών; Ποιος θα δώσει αυτές τις εγγυήσεις;

Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των επανειλημμένων ισχυρισμών της Ρωσικής πλευράς στο πλαίσιο της εφαρμογής της Σύμβασης για την απαγόρευση των βιολογικών και τοξικών όπλων σε σχέση με τις στρατιωτικές και βιολογικές δραστηριότητες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στον μετασοβιετικό χώρο.

Προκειμένου να εξαλειφθούν, δεν αποκλείουμε τους μηχανισμούς των άρθρων V και VI της προαναφερθείσας Σύμβασης BTWC, σύμφωνα με τους οποίους τα συμβαλλόμενα κράτη θα πρέπει να διαβουλεύονται μεταξύ τους για την επίλυση οποιωνδήποτε ζητημάτων σχετικά με τον σκοπό της σύμβασης ή σε σχέση με την εφαρμογή των διατάξεών της, καθώς και να συνεργάζονται σε τυχόν έρευνες για πιθανές παραβιάσεις των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη εν λόγω Σύμβαση BTWC.

Προκειμένου να αποτραπούν στρατιωτικές-βιολογικές δραστηριότητες που διεξάγονται κατά παράβαση της BWC, απαιτούνται ισχυρά μέτρα για την ισχυροποίηση του καθεστώτος της. Υποστηρίζουμε την επανέναρξη των εργασιών για ένα νομικά δεσμευτικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης με έναν αποτελεσματικό μηχανισμό επιτήρησης, τον οποίο, παρεμπιπτόντως, επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ξανά – έχει ειπωθεί πολλές φορές από το 2001 – ότι οι ΗΠΑ είναι αυτές, που την εμποδίζουν. Από την άποψη αυτή, ζητάμε τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας ανοικτού τύπου στο πλαίσιο της Σύμβασης BWC, η οποία είναι προς το συμφέρον της συντριπτικής πλειοψηφίας των κρατών μελών.

Σήμερα συζητούν για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τις εταιρείες, το μέλλον τους, τις επιχειρήσεις, τα πάντα: αεροπλάνα, μεταφορές, logistics, βίζες, σύνορα. Όλα μπορούν να ρυθμιστούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Τα βιολογικά όπλα, όπως όλοι πλέον συνειδητοποιούμε μετά την εμπειρία της πανδημίας από τον κορονοϊό του 2020, δεν επιδέχονται κανενός είδους έλεγχο από την παγκόσμια κοινότητα, σε περίπτωση που διαρρεύσουν.

Ίσως όλος ο κόσμος, όλες οι χώρες σε όλες τις ηπείρους, αντί να παρακολουθούν αυτές τις ανοησίες στο CNN και να διαβάζουν τις ανοησίες της Washington Post, να έρθουν επιτέλους στα συγκαλά τους και να θέσουν ερωτήματα: είναι έτοιμοι για μια ακόμη «περιπέτεια» με άγνωστους ιούς ή για τις συνέπειες από τη διάδοση βιολογικών υλικών παρόμοιου τύπου, σε περίπτωση που έχουν πέσει ή μπορεί να πέσουν στα χέρια εξτρεμιστών και παραστρατιωτικών σε παγκόσμια κλίμακα;

Είναι προετοιμασμένοι γι’ αυτό; Ή μήπως είναι πρόθυμοι να συμμαχήσουν μόνο κάτω από πίεση με εκείνους που, για άλλη μια φορά, σε όλες τις ηπείρους, σε μεγάλο αριθμό χωρών, έχουν κατασκευάσει βιολογικά εργαστήρια και τα οποία κατευθύνουν απευθείας από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ τις δραστηριότητές τους, οι οποίες είναι απόρρητες, αδιαφανείς και δεν υπόκεινται σε κανέναν έλεγχο.

Για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου της Σύμβασης, εμείς έχουμε αναπτύξει πρωτοβουλίες με ευρεία διεθνή υποστήριξη όσον αφορά τη σύσταση κινητών βιοϊατρικών ομάδων στο πλαίσιο του εν λόγω μηχανισμού (για την παροχή βοήθειας σε περίπτωση χρήσης βιολογικών όπλων, καθώς και για την καταπολέμηση επιδημιών διαφόρων προελεύσεων) και για τη σύσταση επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής (για την ανάλυση των επιστημονικών και τεχνικών επιτευγμάτων και την παροχή κατάλληλων συστάσεων και οδηγιών προς τα διάφορα κράτη).

Επιπλέον, προτείνουμε να συμπεριληφθούν οι πληροφορίες σχετικά με τις στρατιωτικές-βιολογικές δραστηριότητες στο εξωτερικό στις ετήσιες εκθέσεις των κρατών μελών της Σύμβασης, ως μέρος των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Μόνο τέτοια ολοκληρωμένα βήματα θα επιτρέψουν να τεθούν υπό στενό διεθνή έλεγχο οι στρατιωτικοβιολογικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, οι οποίες είναι εκτός οποιουδήποτε ελέγχου, καθώς και παρόμοιες δραστηριότητες των συμμάχων τους στον μετασοβιετικό χώρο, καθώς και σε άλλες περιοχές του κόσμου, και να διασφαλιστεί η ελεγχόμενη εφαρμογή των υποχρεώσεών τους από τα συμβαλλόμενα κράτη της Σύμβασης BWC».

Δείτε την ανάρτηση: