Η προσοχή όλου του πλανήτη βρίσκεται στον πόλεμο στην Ουκρανία που συνεχίζεται για 16η μέρα και πολλές μεγάλες πόλεις, όπως η Μαριούπολη, συνεχίζουν να βομβαρδίζονται ανελέητα. Σοκ προκάλεσαν οι δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσίευσαν οι New York Times από την Μαριούπολη, την πόλη με τους περισσότερους ομογενείς και που μαζί με το Χάρκοβο έχουν δεχτεί τους σκληρότερους βομβαρδισμούς. Οι εικόνες από την Μαριούπολη κάνουν το αίμα να παγώσει. Έχουν βομβαρδιστεί τα πάντα. Από δρόμους μέχρι εμπορικά κέντρα και περιοχές με κατοικίες. Εξάλλου δεν έχουν περάσει ούτε 24 ώρες από τον σφοδρό βομβαρδισμό που υπέστη μαιευτήριο στο κέντρο της πόλης και από τον οποίο σκοτώθηκαν 3 άνθρωποι, ανάμεσα τους και ένα κοριτσάκι 6 ετών και 17 άλλοι τραυματίστηκαν.

Η σκέψη επίσης όλων μας πάει στον γενικό πρόξενο της χώρας μας στην Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, ο οποίος παρέμεινε στην βομβαρδιζόμενη πόλη, μεταφέροντας το προξενείο σε άλλη περιοχή, σε κτίριο του ΟΑΣΕ. Είναι μόνος, χωρίς ρεύμα, νερό και τηλέφωνο, συνεννοείται με το υπουργείο Εξωτερικών με ένα δορυφορικό τηλέφωνο και αυτό για λίγη ώρα για να μην του τελειώνει η μπαταρία. Φρόντισε, πρώτα απ΄όλα μαζί με τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελένο να απομακρύνει πολλούς ομογενείς, αλλά και Έλληνες δημοσιογράφους από την Μαριούπολη και τώρα γίνονται ενέργειες μέσω του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού για να μπορέσει και αυτός να βρεθεί σε ασφαλέστερο μέρος.

***
Το «Russia go home» αντηχεί στο Κίεβο

Από την πολιορκούμενη Μαριούπολη πάμε κατευθείαν στο πολιορκούμενο Κίεβο, που περιμένει από στιγμή σε στιγμή των εισβολή των Ρώσων. Η πόλη έχει αδειάζει. Οχι δεν έφυγαν όλοι οι κάτοικοί της, οι περισσότεροι βρίσκονται στα χαρακώματα και πολεμούν. Τα γυναικόπαιδα βρίσκονται στα χαρακώματα. Οι σειρήνες κτυπούν κάθε λίγο και λιγάκι δαιμονισμένα, το ξενοδοχείο «Κοζάσκι», στην πλατεία Δημοκρατίας όπου ανάμεσα στους άλλους μένουν και οι Έλληνες συνάδελφοί απεσταλμένοι των ΜΜΕ, αδειάζει και αυτό. Το βράδυ κάποιοι Ιταλοί , Τούρκοι και Ισπανοί βρίσκονταν στο λόμπι. Αυτά που δεν αδειάζουν είναι τα χαρακώματα. Όταν ο δημοσιογράφος Μίλτος Σακελλάρης, πήγε σ΄ένα από αυτά, τον υποδέχθηκε ένα σύνθημα: «Russia go home», του είπε ένας Ουκρανός στρατιώτης κρατώντας με καμάρι ένα βρετανικής κατασκευής αντιαρματικό εκτοξευτήρα. Είναι οι αγγλικοί αντιαρματικοί εκτοξευτήρες που έκαναν καλή δουλειά στις μάχες, τόση καλή δουλειά που οι Ουκρανοί ευχαρίστησαν προσωπικά την Βασίλισσα Ελισάβετ. Το σύνθημα αυτό το συναντούσες παντού, όλες αυτές τις ημέρες στο Κίεβο.

Φρέσκα ψάρια μέσα στην πολιορκία

Αλλά η είδηση της ημέρας ήταν η επαναλειτουργία, ανάμεσα στις σειρήνες και στις οβίδες που έσκαγαν, του Κέντρου Τροφοδοσίας στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου. Κάποια φορτηγά εμφανίστηκαν, φέροντας (από το πουθενά, χωρίς να ξέρει κανείς από πού) φρέσκα ψάρια και ψωμιά για τους Ουκρανούς. Ενας νεαρός του Ουκρανικού στρατού βρήκε την ευκαιρία να κουρευτεί, «η ζωή συνεχίζεται», έλεγε είτε τους βομβαρδίζουν είτε όχι. Ίσως ήθελε να είναι εμφανίσιμος όταν θα αντικρίσει τον Ρώσο εισβολέα. Ένας άλλος Ουκρανός με το καλάσνικωφ ανά χείρας, φαινόταν ανακουφισμένος που κατάφερε να φυγαδεύσει τη γυναίκα και τα παιδιά του εκτός Κιέβου.

***
Σύνοδος Κορυφής στην αίθουσα Κατόπτρων

Εντυπωσιάστηκαν. Και πώς θα μπορούσαν να μην εντυπωσιασθούν όσοι (ανάμεσά τους και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης) με τα όσα αντίκρυσαν στο παλάτι των Βερσαλιών, λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Παρίσι; Η συνεδρίαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται στην εντυπωσιακή αίθουσα των Τροπαίων και στην αίθουσα των καθρεπτών (κατόπτρων). Τους υπουργούς τους φιλοξένησαν οι Γάλλοι σε μια άλλη αίθουσα με έργα τέχνης, ξυλόγλυπτα με χρυσά τελειώματα. Στην αίθουσα των Κατόπτρων είχε υπογραφεί και η συνθήκη ειρήνης των Βερσαλιών το 1919 (λήξη Α΄Παγκοσμίου Πολέμου), με σκληρούς, σκληρότατους όρους για τους Γερμανούς.. Μόλις εισήλθαν οι αντιπροσωπείες στην αίθουσα τα κινητά τηλέφωνα πήραν φωτιά βγάζοντας συνεχώς φωτογραφίες και σέλφι. Να σημειώσω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει επανειλημμένα το ζήτημα της εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς κανόνες, συζήτηση που γίνεται ξανά επίκαιρη, καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει επαναφέρει ως προτεραιότητα το θέμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και την ανάγκη αμυντικής ενίσχυσης σειράς κρατών-μελών. Στα της Ουκρανίας, η ελληνική πλευρά πρόκειται σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου να επαναλάβει την στήριξή της, κάτι, που αποδείχθηκε έμπρακτα με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και αμυντικού υλικού.

Μια απόλυση και μια μελέτη … αποζημίωσης

Ήταν εθελούσια αποχώρηση, ή ήταν παραίτηση του Προέδρου της ΕΤΑΔ Αντώνη Μπέζα, πρώην υπουργού Οικονομικών; Ούτε αποχώρηση ήταν ούτε παραίτηση, αλλά «απόλυση» ή «εξαναγκασμός σε παραίτηση», ήταν αυτό που έγινε, σύμφωνα με τα λεγόμενα του μέχρι πρότινος Προέδρου της Αντώνη Μπέζα. Οι λόγοι; Πολλαπλοί με κυριότερους, όπως ελέχθη, την κακοδιαχείριση, αλλά και τις γεμάτες από εντάσεις σχέσεις του Προέδρου με τον CEO της Εταιρίας Στέφανο Βλαστό. Ο κ. Βλαστός ωστόσο έμεινε στη θέση του, ενώ ο κ. Μπέζας όμως εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση (κοινώς απολύθηκε). Προτού σας πω τους λόγους της αποπομπής, σας ενημερώνω ότι υπάρχει πλούσιο παρασκήνιο, με τον τρόπο που έγινε η παραίτηση.

Το τηλεφώνημα απόλυσης στον Αντώνη Μπέζα έγινε από στέλεχος της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας, ή απλά του Υπερταμείου. Κατά λεγόμενα του κ. Μπέζα του τηλεφώνησε ο Γρηγόρης Δημητριάδης (του Υπερταμείου) και του ανακοίνωσε πως πρέπει να παραιτηθεί. Όταν ρώτησε τον λόγο η απάντηση που πήρε ήταν ανάμεσα στα άλλα ότι δεν τα πάει καλά με τον κ. Βλαστό. Ο πρώην υπουργός ( οποίος για ένα διάστημα είχε αποστασιοποιηθεί από τη ΝΔ στηρίζοντας αντάρτη υποψήφιο για τις περιφερειακές εκλογές), είπε στον κ. Δημητριάδη πως είναι μη εκτελεστικός πρόεδρος, με 2.200 ευρώ μηνιαίο μισθό και ότι εάν όντως υπάρχουν ευθύνες για κακοδιαχείριση να αναζητηθούν στον CEO της εταιρίας και όχι σ΄έναν μη εκτελεστικό Πρόεδρο. Αλλά, (πάντοτε κατά τον κ. Μπέζα), το Υπερταμείο επέμενε στην παραίτησή του, λέγοντάς του μάλιστα ότι εάν παραιτηθεί τώρα, θα λάβει και αποζημίωση. Ωστόσο ο κ. Μπέζας (όπως ο ίδιος ισχυρίζεται) πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι παραιτούμενος, σύμφωνα με το νόμο, δεν δικαιούται αποζημίωση. Και για αυτό υπήρξαν απαντήσεις. Του πρότειναν, όπως λέει ο κ. Μπέζας, να κάνει μια μελέτη, ως μηχανικός που είναι και θα χρηματοδοτηθεί αυτή η μελέτη. Έτσι θα υπάρξει και αποζημίωση. Δεν ξέρω εάν όντως ειπώθηκε τέτοιο πράγμα που ισχυρίζεται ο κ. Μπέζας, αλλά γεγονός είναι ότι ο πρώην υπουργός αποτελεί παρελθόν για την ΕΤΑΔ

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά της ΕΤΑΔ (δηλαδή της πλευράς που παρέμεινε στη θέση της) η οποία υποστηρίζει ότι η λειτουργία της ΕΤΑΔ ως αμιγώς ιδιωτικής εταιρίας διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (όπως ορίζει το καταστατικό της) είναι μια επιλογή που καθόλου δεν αρέσει σε ορισμένους βολεμένους που κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν τη λειτουργία της με ρυθμούς και κανόνες ιδιωτικής εταιρίας. Οι ίδιοι αναφέρουν πως δεν υπήρχε κακοδιαχείριση και κάνουν λόγο και για παράτυπες προσλήψεις.

***
Στελέχωση και μη… στελεχωμένα αεροσκάφη

Έχει να το λέει ο βουλευτής της ΝΔ Ιάσων Φωτήλας την φιλική παρατήρηση που έλαβε από την υφυπουργό για την Δημογραφική Πολιτική, Ισότητα των Φύλων και την Οικογένεια Μαρία Συρεγγέλα. Τον παρακάλεσε να σταματήσει να χρησιμοποιεί τη λέξη «επάνδρωση» και να την αντικαταστήσει με τη λέξη «στελέχωση» καθότι με την λέξη στελέχωση περιλαμβάνει άνδρες και γυναίκες, ενώ με τη λέξη «επάνδρωση», μόνον άνδρες. Ήταν πολύ σωστή η παρατήρηση της υφυπουργού, αλλά ο βουλευτής είχε και μια απορία: Και πώς θα λέμε το …«μη επανδρωμένο αεροσκάφος;» Η απάντηση ήρθε από την υφυπουργό λέγοντας ότι μπορεί να το λέει «μη στελεχωμένο αεροπλάνο», αφού πλέον στις περισσότερες πολεμικές αεροπορίες υπάρχουν στα πιλοτήρια των μαχητικών και γυναίκες (όπως συμβαίνει και στην δική μας Πολεμική Αεροπορία). Η υφυπουργός, μαθαίνω έχει συντάξει ένα ολόκληρο κατάλογο (τον οποίο κάποια στιγμή θα προσπαθήσω να σας παρουσιάσω) με «απαγορευμένες λέξεις» (τρόπος του λέγειν) που αφορούν τα δύο φύλα. Εν πάσει περιπτώσει, όπως μου λέει μπορεί μια βουλευτής να λέγεται και «βουλεύτρια» (εάν το θελήσει), αλλά το ορθό είναι «η βουλευτής». Αναφέρει μάλιστα και την περίπτωση της πρώτης Ελληνίδας βουλευτού της Ελένης Σκούρα που όταν την ρώτησε ο τότε Πρόεδρος της Βουλής πώς θέλει να την προσφωνούν, αυτή απάντησε: «Η βουλευτής, της βουλευτίδος, το τι με γιώτα, παρακαλώ».